Skocz do zawartości

Zegarek Garmin Fenix 6, Fenix 5

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisz maila do supportu. Pewnie wymienią zegarek bez problemu. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
24 minuty temu, Łukasz_P napisał:

Pisz maila do supportu. Pewnie wymienią zegarek bez problemu. 

Napisałem, ciekaw jestem co powiedzą. Szczerze mówiąc, wątpię, że wymienią, zegarek ma 2 lata i 4 miesiące, a gwarancja, z tego co wiem ma dwa lata, więc klasyk 🙂. No ale zobaczymy, nie miałem z ich supportem jeszcze nigdy do czynienia, zobaczmy czy się popiszą 🙂

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

A no to jak jest po gwarancji, to na fajerwerki bym nie liczył. Ewentualnie może jakiś rabat zaproponują. Jak dostaniesz odpowiedź, to się podziel tutaj, bo sam jestem ciekaw. 
Ja swojego Fenixa kupiłem w Azymucie, a oni dają dodatkowy rok gwarancji od siebie. 

Opublikowano

Jeśli jest to do naprawy i w rozsądnych pieniądzach to też pewnie coś zaproponują.

Opublikowano

No tutaj w Szwajcarii zapłacę jak za zboże, strzelam, że powiedzą pewnie jakieś 200 CHF, czyli 850 PLN. Ale dam znać jak to się skończy. Generalnie trochę się rozczarowałem Garminem, po tym jak w Polarze musiałem co 1,5 roku wymieniać V800 myślałem, że Garmin będzie trochę bardziej wytrzymały. No cóż, słyszałem, że w marcu ma wyjść Fenix 7... 🙂

Opublikowano (edytowane)

Niestety Garmin jest super poki dziala...sam mam w domu kilka urzadzen I sa swietne, ale jeśli chodzi o naprawy, to juz od dawna nie jest tak rozowo...

Oprocz roweru, jezdze rowniez na moto...uzywam nawigacji Garmina Zumo.

W tym roku wiadomo...malo bylo jazdy bo pandemia. Gwarancja skonczyla sie w marcu, ja w lipcu po raz pierwszy w sezonie wlaczylem navi, zrobilem aktualizacje przez garmin expres... I nawigacja wiecej nie wstala... przy glupiej aktualizacji softu...

Mail do garmina...i dupa...zaproponowali...platna wymiane na odnowione urządzenie, w poprawnym stanie kosmetycznym za...1200 pln... nowe z uchwytami i gwarancja kosztuje 1499... a moje wizualnie wyglada jak ze sklepu...lipa straszna...

Edytowane przez staszek.s
Opublikowano

@Łukasz_PDostałem odpowiedź od supportu - w sumie szybko. Zaproponowali wymianę na "refurbished" za 168.65 CHF. W sumie nie tak źle, pewnie się zdecyduję.

• Lubię to! 1
Opublikowano
5 minut temu, KrzysiekMTB napisał:

@Łukasz_PDostałem odpowiedź od supportu - w sumie szybko. Zaproponowali wymianę na "refurbished" za 168.65 CHF. W sumie nie tak źle, pewnie się zdecyduję.

A kiedy wygasła gwarancja na Twój?

Opublikowano

No czyli mechanizm dzialania taki sam jak w moim przypadku... cho chyba coś taniej Ci policzyli niż mi ;)

Opublikowano
A kiedy wygasła gwarancja na Twój?

Wyżej napisał, 4 miesiące temu.

Dzięki Krzysiek za info. Czyli nie najgorzej.
Opublikowano
3 minuty temu, Łukasz_P napisał:

Wyżej napisał, 4 miesiące temu.

Dzięki Krzysiek za info. Czyli nie najgorzej.

"Ustawowy termin na zgłoszenie reklamacji z tytułu gwarancji wynosi 2 lata, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. Oznacza to, że stwierdzenie istnienia wady w tym okresie, nawet jeżeli nastąpi już po jego upływie, będzie uprawniało kupującego do dochodzenia roszczenia z tytułu gwarancji."

Może coś pomoże.

Opublikowano

Swoją drogą mi to nie wyglada jak wilgoć a uszkodzenie wyświetlacza powstałe w wyniku, np. upadku zegarka.

Opublikowano
2 godziny temu, staszek.s napisał:

cho chyba coś taniej Ci policzyli niż mi ;)

Pytanie w jakim stanie dostanę ten zamiennik 😉 Ale musiałeś im odesałć swój stary?

1 godzinę temu, Wozik napisał:

Może coś pomoże.

Dzięki, ale tak jak napisal Lukasz, już po ptokach, minęły dwa lata. Co nie zmienia faktu, że spodziewałem się, że ten zegarek wytrzyma przynajmniej 3, a najlepiej 4 lata.

1 godzinę temu, PrzeLuka napisał:

Swoją drogą mi to nie wyglada jak wilgoć a uszkodzenie wyświetlacza powstałe w wyniku, np. upadku zegarka.

Nie mogę wykluczyć, że nim gdzies nieświadomie uderzyłem, ale - zauważyłem to wczoraj po tym jak wróciłem z rowerka, zegarek był schowany pod bielizną termoaktywną więc była tam wilgoć i wczoraj na rowerze przynajmniej na bank nigdzie nie przydzwoniłem. Po drugie, pamiętam, jak kilka razy przywaliłem zegrakiem w różne rzeczy, w tym raz 24 kilogramowym kettlem 😉, i nic się nie stało. Więc wszelkie poszlaki idą raczej w kierunku wilogtności.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
8 minut temu, KrzysiekMTB napisał:

Dzięki, ale tak jak napisal Lukasz, już po ptokach, minęły dwa lata. Co nie zmienia faktu, że spodziewałem się, że ten zegarek wytrzyma przynajmniej 3, a najlepiej 4 lata.

"Oznacza to, że stwierdzenie istnienia wady w tym okresie, nawet jeżeli nastąpi już po jego upływie, będzie uprawniało kupującego do dochodzenia roszczenia z tytułu gwarancji."

Opublikowano
1 minutę temu, Wozik napisał:

stwierdzenie istnienia wady w tym okresie

No właśnie, a ja wadę stwierdziłem wczoraj, i nie było jej definitywnie w ciągu tych dwóch lat kiedy gwarancja obowiązywała. 🙂 

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Skąd jest wzięty ten cytat? To jest jakiś pseudoprawniczy bełkot... Masz 24 miesiące na zgłoszenie wady, przy czym zgłosić musisz niezwłocznie po jej zauważeniu. Zgłoszenie po tym terminie nie ma sensu, bo musiałbyś udowodnić że wada istniała już wcześniej - w związku z czym jednocześnie przyznajesz że jej niezwłocznie nie zgłosiłeś...

Do tego Garmin bardzo radykalnie przestrzega terminów.

Co do mojego przypadku - ja sie nie zdecydowałem na taką wymianę. Różnica w kwocie za wymianę a za nowe urządzenie była niewielka, a poza tym wraz z nowym dostałem komplet uchwytów, zasilanie i nowy sprzęt. Przy wymianie miałbym tylko nawigację w stanie refurbisched z 12 miesięczną gwarancją, w nie wiadomo jakim stanie.

Tak - starą musiałbym odesłać przed wymianą, wraz z kompletem dokumentów fakturą itd.

Opublikowano
2 minuty temu, staszek.s napisał:

Skąd jest wzięty ten cytat? To jest jakiś pseudoprawniczy bełkot... Masz 24 miesiące na zgłoszenie wady, przy czym zgłosić musisz niezwłocznie po jej zauważeniu. Zgłoszenie po tym terminie nie ma sensu, bo musiałbyś udowodnić że wada istniała już wcześniej - w związku z czym jednocześnie przyznajesz że jej niezwłocznie nie zgłosiłeś...

Nie wiem czy bełkot. Cytuję prawo.

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,196,1257,113,1,rekojmia--kiedy-nalezy-zlozyc-reklamacje.html

Nie ma czegoś takiego jak obowiązek niezwłocznego zgłoszenia. Jest rok na to.

Opublikowano
32 minuty temu, KrzysiekMTB napisał:

Pytanie w jakim stanie dostanę ten zamiennik 😉 Ale musiałeś im odesałć swój stary?

Nie odróżnisz od zegarka kupionego w sklepie :). Jest wymieniana obudowa, bateria i inne podzespoły, które mogą w jakikolwiek sposób się zużywać. Generalnie jest to praktycznie nowy zegarek. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Z tym refurbished bywa roznie...zalezy od konkretnej firmy. Mi na infolinii garmina powiedzieli ze nawigacja moze nosic slady standardowego korzystania, ktore nie wplywaja na funkcjonalnośc... wiec I'm podziekowalem.

Co do gwarancji...pod linkiem nie ma prawa, tylko artykuł z internetu, w dodatku strasznie stary bo od lat nie ma juz czegos takiego jak rekojmia...teraz nazywa sie to odpowiedzialnoscia za sprzedaz towaru niezgodnego z umowa...

Opublikowano
3 minuty temu, staszek.s napisał:

Co do gwarancji...pod linkiem nie ma prawa, tylko artykuł z internetu, w dodatku strasznie stary bo od lat nie ma juz czegos takiego jak rekojmia...teraz nazywa sie to odpowiedzialnoscia za sprzedaz towaru niezgodnego z umowa...

Nie mam zamiaru Cię do niczego przekonywać, kto zechce - skorzysta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

mam pytanie o ustawienie GPS zarówno na Fenixie jak i Edge, dzisiaj pierwszy raz przebiegłem się z Fenixem i ślad na mapie i jego dokładność pozostawia wiele do życzenia (wg śladu biegłem środkiem bardzo ruchliwej ulicy :D). Dopiero zapoznaje się z Garminem, jestem pod dużym wrażeniem po przesiadce z Apple Watch ale dokładność GPS mnie zasmuciła. Jakieś rady?