Skocz do zawartości

Zegarek Garmin Fenix 6, Fenix 5

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie z innej, beczki. Uzutkowuje Garmina 5x od ponad roku, chciałem ostatnio zsynchronizować znajomych poprzez FB, ale aplikacja jak by się zawieszała. Wyświetla się ten chodzących człowiek i nic się nie dZieje ... Jak temu zaradzić ??

• 5 tygodni później...
Opublikowano

A ja znowu mam problem z Segmentami ale tym razem po stronie zegarka, a mianowicie mimo że mam w nim ustawioną opcję alarmu zbliżania się do segmentu, gdy dojeżdżam do segmentu, nic się nie dzieje. Nie mam na zegarku ani powiadomienia, ani nie pokazuje mi że przez segment przejeżdżam. Wcześniej ta opcja działała dokładnie na tym segmencie na którym teraz nie działa. W opcjach zegarka nic nie zmieniałem. Dopiero o wynikach przejazdu przez segment mogę się dowiedzieć z Garmin Connect.

A Wam wykrywanie segmentu na zegarku działa?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jaki uchwyt polecacie do roweru dla fenixa 5.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Od półtora miesiąca użytkuje mojego Fenixa 6 i mam o nim już jako takie zdanie.

1. Wysokościomierz - nad morzem lepiej w określaniu aktualnej wysokości dział CMW a w górach GPS. 

2. Nawigacja - w trybie podążania za użytkownikiem zegarek ma tendencje do "prowadzenia na siłe" po widzianym przez siebie szlaku. Po zejściu z szlaku zegarek zaczyna nieco wariować. Widzi też szlaki, których nie ma lub których już nie ma.

3. Info. wyświetlane na tarczy w trybie time keepingu - są i to chyba jedyna ich zaleta, bo wyświetlane patametry bardzo niedokładne. Po za tętnem. W trybie śledzenia użytkownika jak by wszystkie czujniki dopiero odpalały. 

4. Wygoda użytkowania - napakowany nie jestem i zegarek przy dłuższym biegu potrafi mi się obijać o nadgarstek mimo dobrego dopasowania.

Opublikowano (edytowane)

Ja od półtora roku użytkuję Fenixa 6x Pro i uważam że ogólnie jest świetny. Wcześniej miałem Polara m430.

Co do szlaków to zegarek "widzi" tyle ile mapa w nim zainstalowana. We wszystkich urządzeniach Garmina pewnie jest taka sama. Zawsze można spróbować innej. 

W e830 mam dodatkowo openfietsmap, umpcpl i inne, tu nie bawiłem się.

Polecam  Locusa (w którym świetnie wyznacza się trasy) i dodatek do komunikacji z zegarkiem  out-fit, in-fit w którym m. innymi fajnie można ustawić offset wskazań GPS. 

Bardzo mi się podobają płatności zegarkiem (mam podpięte kilka kart), kart juz nie noszę że sobą. 

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Ja mam Fenixa 6S Pro i mam wgraną do niego mapę ze szlakami górskimi - mega wygodna sprawa podczas górskich wycieczek. Biegam z tym zegarkiem i o nadgarstek mi się nie obija, ale to też kwestia zapięcia - trzeba mimo wszystko zapiąć go o oczko ciaśniej.

Co do pokazywania tętna, to potrafi mi się ono zdrowo rozjechać podczas ćwiczeń na twisterze. Zegarek pokazuje np. 170, a opaska na klatce 130 i bardziej wierzę tej opasce na klatce, bo zmachana nie jestem wcale. W pozostałych przypadkach tętno jest w miarę zbliżone do rzeczywistości.

Płatności zegarkiem to ogromna zaleta tego ustrojstwa. Nie muszę mieć przy sobie portfela, ani też nie muszę nawet dotykać panelu płatniczego. Dla mnie bomba.

Czy z zegarka jestem zadowolona? Bardzo. Czy kupiłabym go drugi raz? Jak najbardziej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio zacząłem używać fenixa 6 pro do nawigowania na rowerze (wgrywam gpx z zaplanowaną trasą). Generalnie mapa jest dosyć czytelna i działa to bardzo fajnie, ale pod jednym względem mogłoby być lepiej. Mam wrażenie, że dostaję informacje z nawigacji z lekkim opóźnieniem, czyli komunikat, że za 100m muszę zmienić kierunek, ale na oko widać, że jest bliżej. No i druga informacja powinna być moim zdaniem już bezpośrednio przed zmianą kierunku, natomiast praktycznie zawsze jest dopiero kilka metrów/sekund po. Czyli tak jakbym za szybko jechał, co raczej nie ma miejsca. Nie jest to jakiś duży problem, ale może wiecie, czy da się coś zmienić w ustawieniach, jakoś przyspieszyć te komunikaty? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeżdżę rekreacyjnie z komputerem Edge Explore. Kupiłem go ze względu na funckję proponowania tras w nowych miejscach. Jeżdżę z nim około roku, wszystko mi pasuje, włącznie z tym, że czasem trzeba go podładować na dłuższej wycieczce.

Pytanie mam o zegarek, a dokładnie Fenix 6 Pro lub 6X Pro (różnią się tylko kopertą, ale i przez to baterią oraz wyświetlaczem). Koniecznie Pro dla map i muzyki offline.

1. Czy ktoś z Was jeździ z takim zestawem? Jak się sprawdza korzystanie z dwóch urządzeń jednocześnie i późniejsza synchronizacja z Garmin Connect?

2. Czy mapy w tym zegarku są na tyle dobre, żeby korzystać z nich w górach lub innych pieszych wycieczkach bez uprzedniego planowania i przesyłania trasy?

3. Zaawansowane treningi - zegarek mógłby w tym pomóc poprzez wgrywanie planów treningowych. Jak to się Wam sprawdza?

4. Monitorowanie pływania i innych aktywności w ciągu dnia oraz snu w nocy.

Zegarki wydają się poważnymi kombajnami z mnóstwem funkcji, których amator nie wykorzysta. Jednak koperta, bateria i sam wygląd są mocno interesujące. Podzielcie się opiniami użytkowników, dobry zakup, przestrzelony? A może dziś wybralibyście inny dla swoich codziennych potrzeb?

Opublikowano
3 minuty temu, Wozik napisał:

Podzielcie się opiniami użytkowników, dobry zakup, przestrzelony? A może dziś wybralibyście inny dla swoich codziennych potrzeb?

W ilu wątkach jeszcze zadasz to samo pytanie? Wystarczy poczytac.

Opublikowano
11 minut temu, PrzeLuka napisał:

W ilu wątkach jeszcze zadasz to samo pytanie? Wystarczy poczytac.

Nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania, może ktoś z użytkowników je podsumuje.

Pytam w wątkach traktujących o temacie, czy to jest zabronione lub niewłaściwe?

PS Po co zaśmiecać wątek kąśliwymi uwagami?

Opublikowano
1 minutę temu, Wozik napisał:

Pytam w wątkach traktujących o temacie, czy to jest zabronione lub niewłaściwe?

Nieregulaminowe.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Nieregulaminowe.

Got it. Dzięki.

W dniu 12.07.2020 o 12:59, grzegorzw napisał:

Jaki uchwyt polecacie do roweru dla fenixa 5.

Fenixworld poleca Trigar.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.03.2020 o 10:49, Rurku_ napisał:

Podpinając się do tematu.

Posiadam już Fenixa 5. Zastanawiam się, czy w tym przypadku jest sens kupowanie licznika GPS?
Do tej pory korzystałem równocześnie z licznika SIGMA BC 16.16 STS i zegarka na nadgarstku. Chodzi mi po głowie, żeby przerzucić zegarek na kierownicę w formie licznika.

Jeżdżę od kilku dni z Fenixem. O tej porze roku nie ma mowy, aby popatrzeć na zegarek nie zatrzymując się. Jest ukryty pod ciasną odzieżą. Jeśli chcesz widzieć parametry na bieżąco, to licznik warto mieć. Nasuwa się pytanie, co tak naprawdę w tym układzie będzie w liczniku potrzebne. Są też liczniki Garmina z "extended display", czyli pokazują niektóre dane z zegarka. Niestety ekran jest jeden i nie da się go zmieniać, pomimo że zegarek ma ich przecież wiele w czasie jazdy rowerem.

Opublikowano
10 godzin temu, Wozik napisał:

Jest ukryty pod ciasną odzieżą.

A nie myślałeś o kupnie uchwytu na kierownicę?

Opublikowano
10 minut temu, craroce napisał:

A nie myślałeś o kupnie uchwytu na kierownicę?

Nie, zegarek na kokpicie jakiś za mały mi się wydaje. Poza tym w zegarku mam czujnik tętna.

Opublikowano

Czujnik tętna w Garminie jest bardzo niedokładny, a przy niskiej temperaturze już kompletnie. Więc jego przydatność na kierownicy będzie podobna

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tez mam 2 pytania. Od dawna jezdze z edge 820. A wczoraj Mikolaj przyniósł fenixa 6x pro ;)

No i dzis na rower, edge wlaczony, zegarek na rece :D aktywnosc, kolarstwo...W efekcie w Connect mam dwie aktywnosci, a niemal identycznymi danymi , poza pulsem bo zegarek z reki a edge z paska piersiowego...Jak tego uniknac ?? W sensie dublowania...

I druga rzecz - tryb kurtki - jak aktywowac ?? Znalazlem jak go dopasowac...Ale wlaczania nie znalazłem;(

Opublikowano
3 minuty temu, staszek.s napisał:

Ja tez mam 2 pytania. Od dawna jezdze z edge 820. A wczoraj Mikolaj przyniósł fenixa 6x pro ;)

No i dzis na rower, edge wlaczony, zegarek na rece :D aktywnosc, kolarstwo...W efekcie w Connect mam dwie aktywnosci, a niemal identycznymi danymi , poza pulsem bo zegarek z reki a edge z paska piersiowego...Jak tego uniknac ?? W sensie dublowania...

I druga rzecz - tryb kurtki - jak aktywowac ?? Znalazlem jak go dopasowac...Ale wlaczania nie znalazłem;(

Rejestruj tylko w jednym urządzeniu.

Tryb kurtki ustawiasz jako opcja zasilania dla danej aktywności.

Opublikowano

Dzieki ;)

Kurtke znalazłem;)

Czyli nie ma mozliwosci jechac z dwoma i zeby one sie jakos hmm usrednily ?

No to wychodzi ze trzeba albo tylko z edge, albo podłączyć edge do fenixa jako wyswietlacz...w ten sposob dane bedzie rejestrowac zegarek  ale pokazywac bedzie edge...  

Opublikowano
Teraz, staszek.s napisał:

Dzieki ;)

Kurtke znalazłem;)

Czyli nie ma mozliwosci jechac z dwoma i zeby one sie jakos hmm usrednily ?

No to wychodzi ze trzeba albo tylko z edge, albo podłączyć edge do fenixa jako wyswietlacz...w ten sposob dane bedzie rejestrowac zegarek  ale pokazywac bedzie edge...  

Ano nie ma. W appce ustawiasz które urządzenie jest domyślne do rejestrowania aktywności. Masz to zrobione i wciąż są dwa różne wpisy w GC?

Opublikowano

Tak. Jako domyslny mam twraz fenixa. Wcześniej mialem vovomove I wtedy on byl domyślny.

Ale na nim nie wlaczalem śledzenia.

Jak wyjezdzalem dzis to uruchomilem recznie i w fenixie i w edge, jazde na rowerze...wpadly 2 aktywnosci. Za drugim przejazdem oba urzadzenia na auto i tez dwie...

Do roweru edge by mi wystarczyl gdyby nie jeden problem.

Odchudzam sie i w zegarku korzystam z tarczy ktora pokazuje spalone kalorie w ciagu dnia. Oczywiscie przekazuje je do Connecta. Ale...mam wrazenie ze rejestruke tylko kalorie spalone z zegarkiem... Nie jestem jeszcze pewny Ale licznik na zegarku chyba nie synchronizuje sie w drugą strone tzn Connect nie przekazuje danych do zegarka...

Opublikowano

Przekazuje do zegarka i będziesz miał w zegarku taką samą ilość spalonych kalorii jak w GC. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam Garmina 5X Plus i zauważyłem dzisiaj dziwne ślady na ekranie - po lewej stronie. Najpierw myślałem, że wystarczy zrestartować zegarek ale te ślady są fizycznie pod szkłem. Wydaje mi się, że to wilgoć, miałem coś podobnego swego czasu w Polarze V800, ale myślałem, że Garmin będzie trochę bardziej solidny... Miał ktoś coś takiego?

Pozdrawiam

Krzysiek

IMG_20201215_120106.jpg