Skocz do zawartości

Lancuch sie blokuje na najmniejszej przerzutce

chomik78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, kaido2 napisał:

Ja już pomijam inne przypadki, gdzie było przejście z wolnobiegu pod kasetę i gładkie haki , oczywiście co?  - Ten sam problem.

To tylko Ty miałeś problem, ja nigdy nie miałem a przerabiałem rowerów z wolnobiegu na kasetę dużo.

A to jest rama bez frezu : ( w piwnicy stoi drugi rower bez frezu z kasetą - zero problemów ) To nie jest kwestia 1 mm frezu. A ten frez jest po to, żeby piasta nie kręciła się w ramie. Żeby poprawić styk, ale na kontrach jest najczęściej drugi frez, który robi robotę.

https://drive.google.com/file/d/11e3WTBvAQ49UYFlUGfTsFfHWN6vqPICT/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11hpimTMpt_zOluowMqwXaSS0K6FfHozy/view?usp=sharing

Opublikowano

We wszystkich, które przerabiałem wychodziło to samo.

Wygląda na to, że to kwestia piast  w tym wypadku.

Opublikowano
W dniu 13.02.2020 o 08:03, chomik78 napisał:

79eb5a65-556f-4e44-918a-4dfe082fa068.jpeg

Przepraszam, że się wtrące ale czy ten nowy łańcuch musi mieć koniecznie wystające bolce? Nie było bardziej płaskich?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Takie wystające piny to oznaka jednak słabszego-tańszego łańcucha.

Opublikowano
8 godzin temu, Motke napisał:

czy ten nowy łańcuch musi mieć koniecznie wystające bolce?

Faktycznie. Masz oko. Raczej nie wygląda na łańcuch pod 9s. Nie zdziwiłbym się jak by był pod singla.

Opublikowano (edytowane)

Racja. To jest łańcuch pod 6-8 sp. I to tani, jeden z tańszych.

Edytowane przez Piotr78
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam. za brak aktywności w poście, który sam założyłem.

Ferie. 

Syna nie było, a sam nie chciałem grzebać w jego rowerze.

Rzeczywiście łańcuch tani.

Zamówiony już nowy i jak tylko przyjdzie bierzemy się do roboty.

O wynikach oczywiście poinformujemy.

Jak zawsze dzięki za cenne uwagi.

A propos zabawa nakrętkami też przyniosła jakiś efekt. ale pojawił się problem z dostrojeniem przerzutek i mocno rozszerzona rama nie daje mi spokoju, gdyż po przesunięciu osi zaczęła trzeć tarcza hamulcowa o adapter od hamulca.

Dołożyliśmy wiec dodatkowe podkładki i zakładając koło jedno z nas musiało rozszerzyć ramę.

Logika podpowiada, że łańcuch pomoże.

Opublikowano (edytowane)

Mogliście od strony tarczy nie dawać już podkładek tylko przesunąć zacisk na zewnątrz dodając podkładki cienkie pod mocowanie zacisku. ( o ile zacisk w standardzie IS  lub PM z adapterem )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Taka rozgięta na siłę rama będzie przenosić spore naprężenia i nie zdziwiłbym się gdyby w którymś momencie pękła...

Opublikowano

Witam

Zmniejszyliśmy ilość podkładek, więc rama nie jest już tak naprężona.

Wymiana łańcucha zdziałała cuda, montaż z regulacja przerzutki trwał niecałe 5 minut:)

Dzięki błędom popełnionym wszędzie tam, gdzie to było możliwe (rozkręcanie, regulacja, wymiana, skręcanie każdej części po kilkanaście razy) nauczyliśmy się bardzo wiele, oczywiście dzięki Wam.

Prace, które miały potrwać góra dwa dni trwały ponad 2 miesiące, naturalnie z przerwami.

Jeszcze raz bardzo dziękujemy za pomoc, wszystko chodzi jak w szwajcarskim zegarku.

Została tylko jedynie kosmetyka: kupno nowej opony i nowej klamki od hamulca.

Zamykam temat😀

• Lubię to! 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...