Skocz do zawartości

Cannondale Killer V 3000. Remont?

Zenit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od paru lat jestem użytkownikiem Killera z 1994r.  Jak każdy na tym forum wie, że sprzęt jest niemal niezniszczalny:)

Obecnie myślę nad gruntownym remontem i potrzebuję Waszej porady.

O ile z wymianą całego napędu (support, korba, kaseta + piasta, łańcuch, przerzutki) i hamulców nie będę miał problemów ...to męczy mnie temat ..widelca.

Obecnie jest zamontowany dedykowany, oryginalny sztywny widelec Pepperoni o średnicy 1,5". Chcę wymienić sztywny widelec na amorek, dobrej klasy. Oczywiście najlepiej by pasował Headshok ale od paru miesięcy nie mogę namierzy takowego.

Czy ktoś ma doświadczenie w montażu amorków innych producentów za pomocą jakiś adapterów? Czy jest rozsądna metoda na zmianę średnicy z 1/5 na obecny standard 1 1/8?

Pozdrawiam

killer.jpg
Opublikowano

W zasadzie to nie powinno być problemu. Ludzie wszak wsadzaja w głowki ramy 1 1/8 - 1,5" amory z sterowka 1 1/8 stosujac odpowiedni adapter. U Ciebie ta przejściąwka zamiast na dolne poszła by na górne łożysko ot wsio. Orzywiście jeśli kupisz amor z taperowana sterowką. Widziałem amory RS z sterówka 1,5". Trzeba by poszukać.

Vki znacznie utrudnia Ci poszukiwanie amora.

Opublikowano

A na forum retromtb.pl już byłeś ? Tam przerabiali tego masę, więc znają różne rozwiązania.

Opublikowano

Ok, dzięki Panowie - jest już jaśniej.

PrzeLuka - Faktycznie przeglądałem inne amory i pod Vki będzie ciężko coś dobrać.

Piort78 - właśnie przeglądałem to forum i chyba znalazłem rozwiązanie:) Jest pewien serwis, specjalizujący się w headshokach. Bliżej marca będą mieli parę sztuk po serwisie..myślę że to będzie najrozsądniejsze rozwiązanie.

Opublikowano

Ostatnio pamiętam jak zaadaptował ktoś gumę ( osłonę ) do headshocka bodaj od przegubu skody fabii, za kilkanaście pln. Z minimalną przeróbką pasuje jak ulał, a nowy oryginał chore pieniądze kosztuje. itp. itd.

Opublikowano

Widziałem to rozwiązanie:) Jak coś jest głupie ale działa to nie jest głupie:P