Skocz do zawartości

Wykorzystanie przerzutek 11rz w układzie 10 i 9 rz

ttommy70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam 2 rowerki: 9rz ultegra na rowerku zimowym i 10rz dura ace na letnim.

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie wymiana tylnej przerzutki na nową ultegrę 11rz przy zachowaniu oryginalnego stopniowania 9 i 10rz. Taka wymieność działa przy podmianie 9rz na 10 i odwrotnie (wymieniałem i testowałem - działa tak samo). Natomiast nie wiem co by się stało, gdybym np ultegrę 8000 wstawił do dura ace 7900...... Jeśli macie doświadczenia w tym kierunku to dajcie swoje zdanie.

Z góry dziękuję

Opublikowano

Nie będzie działać. Do 10 sp włącznie są kompatybilne ( poza tiagrą 4700 )

Opublikowano

Grupy 11s mają inny ciąg linki niż starsze (jedynie tiagra 4700 ma taki sam jak 11s).

W ogole po co chcesz te przerzutki zmieniać? 

Opublikowano
3 godziny temu, SzpiceR napisał:

Grupy 11s mają inny ciąg linki niż starsze (jedynie tiagra 4700 ma taki sam jak 11s).

W ogole po co chcesz te przerzutki zmieniać? 

Chcę mieć wiedzę, czy w razie awarii będzie można cokolwiek nowszego podpasować, czy koniecznie będę musiał migrować do innych grup. Te modele są już w kategorii retro i coraz trudniej dostać coś dobrego. Co do tiagry 4700, to żal coś ściska, że nie jest kompatybilne z dotychczasowymi 10tkami. Miałem tę grupę i jej praca była bardzo zadowalająca. Naprawdę nie było wstydu, a jedynie kółka przerzutki warto było w tiagrze zmienić na te z grup wyższych, gdyż łożyskowanie było tam słabe (uszczelnienie też).

Reasumując: chodzi o dostępne warianty przy opcji awaryjnej, bo starego dura ace nie zamierzam się pozbywać, póki żyje. Stara ultegra też ma się dobrze. 

Spytam się jeszcze Was o jedno:

Nowe grupy RX, GRX do graveli: jak jest w nich z uciągiem linek?  Też są tylko pod uciąg 11rz czy może zadziałają z klamkami ultegry 6600/dura ace 7900? Taka wymiana akurat byłaby uzasadniona w rowerze przełajowym z uwagi na sprężynę (często zapuszczam się w szutry).

Opublikowano
20 minut temu, ttommy70 napisał:

Nowe grupy RX, GRX do graveli: jak jest w nich z uciągiem linek?  Też są tylko pod uciąg 11rz czy może zadziałają z klamkami ultegry 6600/dura ace 7900? Taka wymiana akurat byłaby uzasadniona w rowerze przełajowym z uwagi na sprężynę (często zapuszczam się w szutry).

Grupa grx zarówno w wersji 10s jak i 11s jest kompatybilna z napędami szosowymi 11s oraz tiagrą 4700, tyle. 

Kompatybilności starszych grup szosowych możesz poszukać wśród starszych grup mtb (bez dyna sys bodajże) i chyba w sram choć tutaj głowy nie dam 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Temat chyba wyczerpany.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...