Skocz do zawartości

Stukanie od strony sterów

CH405

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Podczas jazdy, tylko w czasie pedałowania dziwne i głośne stukanie od strony sterów (lub mostka). Gdy nie pedałuje rower cichnie. Trochę niepokojące gdyż jakiś tydzień temu odebrałem rower z serwisu. Czy ktoś miał podobny problem?

Opublikowano

To pewnie suport stuka ,a nie mostek skoro bez pedałowania jest cisza. Dźwięk rozchodzi się po rowerze.

Musisz namierzyć skąd dochodzi dźwięk.   Trzy możliwości na poczatek:

Zużyty suport

Wykończone łożyska sterowe

Źle skręcony mostek

• Pomógł 1
Opublikowano

Też obstawiam łożyska suportu. Miałem tak samo. Jeśli nie jest za późno to nawciskaj w nie smaru. Ja po 2 wymianach się już nauczyłem, że nawet nowe łożyska wymagają dosmarowania (w oby przypadkach shimano) .

• Pomógł 1
Opublikowano

Dołożę od siebie brudna rura podsiodłowa/sztyca. U mnie tez strzelało/chrupało w szosie w okolicy suportu podczas pedałowania..

Wyjąłem sztyce, wyczyściłem ją oraz rurkę podsiodłowa wewnątrz, lekko posmarowałem sztycę, skręciłem całość odpowiednim momentem i cisza.

• Pomógł 1
Opublikowano

Ja jeszcze lekko smaruję podeszwy butów w okolicy bloków, bo na mrozie potrafią tak skrzypieć, że odbierają całą przyjemność z jazdy :) .

Niestety różne dźwięki tak się rozchodzą po rowerze, że często dalibyśmy sobie rękę obciąć że dźwięk dochodzi z innego miejsca niż to jest faktycznie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dokładnie, karbon czy cieniowane alu działają jak pudło rezonansowe.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Suport można sprawdzić odwracając rower do góry kołami i rękami naciskając na pedały w różnych pozycjach korby - jeśli pod nogami strzela to i pod rękami będzie. U mnie tak odkryłem, że co rok muszę suport poprawiać, bo miski strzelają. 

• Pomógł 1
Opublikowano
3 godziny temu, seraph napisał:

Suport można sprawdzić odwracając rower do góry kołami i rękami naciskając na pedały w różnych pozycjach korby - jeśli pod nogami strzela to i pod rękami będzie. U mnie tak odkryłem, że co rok muszę suport poprawiać, bo miski strzelają. 

Puki co odkryłem że muszę wyczyścić łańcuch i kółeczka prowadzące z piasku w tylnej przerzutce. Myślę że to nie suport strzela tak głośno(chociaż kto wie Sramowy plastik na zdj), ściągnąłem łańcuch z korby i pokręciłem to nic nie strzelało. Ogarnę przerzutkę i dam znać czy dalej strzela.

dsub.jpg
Opublikowano
2 minuty temu, CH405 napisał:

z piasku

No to pierwsze co zrób w następnej kolejności - zaciśnij jeszcze raz tylne koło.

Opublikowano

Jak kręcisz korbą bez obciążenia i ze zdjętym łańcuchem to taczej będzie słyszalne bardzo delikatne tykanie. Jak zużycie łożysk jest większe to w czasie obrotu może być miejscami odczuwalna zmiana oporu.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

ok, załóżmy że rozkręcę ten suport(jak na video) i co tam może być zniszczone, z tego co pamiętam(jestem zielony) tam nie ma chyba łożysk kulkowych i wszystko jest plastikowe oprócz korby, gdzie miałbym zobaczyć że jest coś nie tak? Takie stukanie było też jeszcze przed wymianą suportu(25 grudnia 19r. a serwis 3 luty 2020r.). Załączam jeszcze nagrane stukanie sorki za wiatr.

Suport Sram

Dźwięki po wyczyszczeniu przerzutki i łańcucha:

link 1 i link 2

Edytowane przez CH405
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mareq napisał:

Jak kręcisz korbą bez obciążenia i ze zdjętym łańcuchem to taczej będzie słyszalne bardzo delikatne tykanie. Jak zużycie łożysk jest większe to w czasie obrotu może być miejscami odczuwalna zmiana oporu.

Tykanie, strzelanie nie oznacza zużycia daje natomiast do zrozumienia, że jest sucho jak pieprz i za chwile będzie niespodzianka.

Miejscowy opór może się pojawić gdy skasujesz luz w piaście/ suporcie na kulkach/wiankach. Wine za taki stan rzeczy ponoszą wżery na miskach( rzadziej) / konusach. Natomiast zużyty suport ( wcale nie musi strzelać ) = luzy. Taki na maszynach - można wymienić uszkodzone łożysko ( zazwyczaj lewe), zaś te na wiankach można zreanimować bez wymiany czegokolwiek.

3 godziny temu, CH405 napisał:

ok, załóżmy że rozkręcę ten suport(jak na video) i co tam może być zniszczone, z tego co pamiętam(jestem zielony) tam nie ma chyba łożysk kulkowych i wszystko jest plastikowe oprócz korby, gdzie miałbym zobaczyć że jest coś nie tak? Takie stukanie było też jeszcze przed wymianą suportu(25 grudnia 19r. a serwis 3 luty 2020r.). Załączam jeszcze nagrane stukanie sorki za wiatr.

Suport Sram

Dźwięki po wyczyszczeniu przerzutki i łańcucha:

link 1 i link 2

Ewidentnie słychać, że łożyska jadą na sucho, za chwile suport będzie nadawał się do wywalenia. Łożyska do otwarcia ( plastikowe osłonki 2RS) i do nasmarowania.

Edytowane przez kaido2
  • Pomógł 1
Opublikowano

okk rozkręciłem support i stery (przy okazji okazało się również że w serwisie nie dokręcono manetki i latała luzem) w supporcie łożyska chodziły gładko. Jedynie w sterach w łożyskach jest delikatny opór. Nie mam praski do łożysk, więc ich nie mogłem rozebrać jedynie nasmarować smarem, przy okazji odkręcania i dokręcania śrub w mostku wydawały one podobny dźwięk więc może i one nie były dokręcone.

Serwis sporo kasuje za przegląd premium więc, dobrze będzie następnym razem się dwa razy zastanowić nad tym co potrzebuje naprawdę serwisu.

Aktualnie przejechałem parę km i jest ok, zobaczę jak będzie na dalszych trasach. Dzięki za pomoc w temacie.