Alkomomster Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam, jestem tu nowy i przychodzę z nietypowa sprawa. Amortyzator mam od jakiś 3 miesięcy, na początku był cudowny. Aż do momentu kiedy nie jeździłem przez jakiś tydzień na rowerze. Po tygodniu (było to 3 dni temu) wsiadam na rower i zauważyłem po krótkiej przejażdżce że amortyzator nie chodzi tak jak wcześniej. Skok zmniejszył się z 130 mm na około 50 mm. Spuszczałem powietrze z komory i nie wchodził głębiej nie na te 50 mm. Czym to mogło być spowodowane? Nie wie ktoś o co może chodzić? Jest to amortyzator powietrzny który ma zaledwie 3 miesiące sporadycznej jazdy za sobą.
vdcmike Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Powietrze zostało w komorze negatywnej. Potrzebny mu serwis podstawowy połączony z inspekcją oringi tłoka i stanu cylindra.
Alkomomster Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Opublikowano 12 Lutego 2020 Czyli co? Często będzie mu potrzebny taki zabieg?
w0jta5 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Oddaj amortyzator na serwis zerowy (który jest konieczny), wspomnij o przypadłości widelca i będziesz miał z głowy. Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 1 godzinę temu, Alkomomster napisał: Czyli co? Często będzie mu potrzebny taki zabieg? Ten amortyzator był nowy? Generalnie poleca się robić przegląd zerowe amortyzator nowych bo zdarza się że rock shok daje śladowe ilości smaru i oleju Jeżeli był kupiony jako używany ,wtedy tym bardziej zaleca się zrobić przegląd bo nigdy nie wiadomo co poprzedni właściciel z nim robił ,przegląd nie jest jakoś skomplikowany
Alkomomster Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Opublikowano 12 Lutego 2020 9 godzin temu, piter614 napisał: Ten amortyzator był nowy? Generalnie poleca się robić przegląd zerowe amortyzator nowych bo zdarza się że rock shok daje śladowe ilości smaru i oleju Jeżeli był kupiony jako używany ,wtedy tym bardziej zaleca się zrobić przegląd bo nigdy nie wiadomo co poprzedni właściciel z nim robił ,przegląd nie jest jakoś skomplikowany Amortyzator kupiony w połowie grudnia jako nowy. Ma za sobą może 20-30 km.
Gość Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Próbowałeś go napompować pod siebie zgodnie z tabelą która jest naklejona na ladze?Jeżeli jest nowy to oddał bym go na gwarancję bo to ewidentnie wina sprzętu, chyba że był kupiony od kogoś więc zostaje robienie przeglądu na własną odpowiedzialnośćWygląda jak by uszczelnienie prsepuscilo z jednej komory do drugiej
Kruk Opublikowano 14 Lutego 2020 Opublikowano 14 Lutego 2020 Niestety, Amory średniej półki, często recony, mają przypadłość właśnie że potrzebują serwisu zerowego. Ja w swojej byłej Rybce i teraz SIDzie też robiłem przegląd zerowy i było cacy ale warto to zrobić to góra 2 godzinki roboty.
Rekomendowane odpowiedzi