Skocz do zawartości

Jedniodniowe "wyprawy" - nawigowanie i torby/torebki do tego.

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, karolg napisał:

Z włączonym ekranem i nawigacją to Locus rzeczywiście szybko zabija baterię. A co do NFC, internetu i bluetoothów, to nie mam ich ciągle włączonych bo po co. NFC nie użyłem nigdy w życiu, bluetooth używam rzadko, a jak potrzebuję zapis z czujników to bluetooth low energy na prawdę zużywa mało prądu, a mapy mam offline, więc internet też niepotrzebny (mapy google też są offline od prawie trzech lat :)).

W Locusie masz w opcjach zaznaczone, że ma nie szukać pozycji, gdy zminimalizowany? I najlepiej wyłącz szukanie pozycji natychmiast przy starcie. Dodatkowo na piesze wędrówki, to bym wyłączył Stravę, bo za często sprawdza pozycję, włączył zapis śladu w Locusie i tam możesz skonfigurować, co ile metrów lub sekund ma obliczać pozycję, więc można na tym sporo zaoszczędzić.

Nie zagłębiałem się jeszcze aż tak w opcje Locusa. Służył mi jedynie do prowadzenia po trasie (na rowerze) i ewentualnego sprawdzenia na mapie gdzie jestem. Docelowo raczej będę chciał mieć włączonego tylko locusa - wstyd się przyznać, ale niedawno dowiedziałem się, że tam można nie tylko wgrać ślad i nim podążać, ale także zapisywać swój i potem bez problemu przenieść go do stravy czy endomondo. A gdy już przesiądę się na samego locusa to planuję wykupić wersję pro i będzie to mój mały komputerek rowerowy - czujnik hr, może prędkości, zapis trasy, nawigowanie po trasie, ogólna mapa, inne typowe dla liczników informacje. Niemniej jednak jeszcze daleka droga przede mną - muszę się nauczyć locusa (a nie ukrywam, idzie się tam pogubić w tych wszystkich opcjach - jak znasz jakiś sensowny poradnik podeślij :) ). Podobno są jakieś dodatki ( Brouter czy jakoś tak i inne)....na start to wygląda dla mnie jak technologia n.a.s.a. :D 

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

Ja jestem z tych, którzy rozbierają urządzenia by sprawdzić jak działają :D. Tak samo uwielbiam grzebać w różnych opcjach i przestawiać ustawienia w programach na komputerze, w telefonie, telewizorze itp., nigdy nie zostawiam niczego w domyślnej konfiguracji. Własna ciekawość to jest najlepszy tutorial dla mnie.

Opublikowano

Dziś nie wytrzymałem i poszedłem sprawdzić... 1h 10min jazdy, na telefonie załączony gps - strawa do nagrywania trasy, zminimalizowana, ekran wyłączony, telefon w kieszeni. W tym czasie zeszło równo 10% baterii :( A jeździłem w terenie gdzie nie było przeszkód dla gepeesa.

Opublikowano
24 minuty temu, Nogi napisał:

Dziś nie wytrzymałem i poszedłem sprawdzić... 1h 10min jazdy, na telefonie załączony gps - strawa do nagrywania trasy, zminimalizowana, ekran wyłączony, telefon w kieszeni. W tym czasie zeszło równo 10% baterii :( A jeździłem w terenie gdzie nie było przeszkód dla gepeesa.

No i? 6h spoko "ujedzie".

Opublikowano

6h samego rejestrowania trasy strava. A niech dojdzie do tego nawigacja ? To z tych 6 zrobi się pewnie 4. Czyli musiał bym ze dwa razy ładować telefon. Chyba, że locus zużywa nieporównywalnie mniej energii w co wątpię...

Właściwie to ktoś kiedyś robil test zużycia prądu przez strave, endomondo, locusa itp?

Opublikowano

@Nogi To nie jest kwestia apki tylko urządzenia. Trzy podzespoły które zżerają baterię to LCD, GPS i procesor... a że każdy telefon ma inne... Od kiedy kupiłem Brytona 310 zapomniałem o takich problemach... ładuje się go przy intensywnym użytkowaniu co 2-3 tygodnie.

Opublikowano
13 minut temu, zibi_j1 napisał:

@Nogi To nie jest kwestia apki tylko urządzenia. Trzy podzespoły które zżerają baterię to LCD, GPS i procesor... a że każdy telefon ma inne... Od kiedy kupiłem Brytona 310 zapomniałem o takich problemach... ładuje się go przy intensywnym użytkowaniu co 2-3 tygodnie.

Pewnie, że na każdym telefonie to inaczej będzie działać - mój jako przykład, że telefon nie wystarczy do całodziennej jazdy. 
Bryton fajnie tylko nawigacji nie ma :) A jak jwiadomo te komputerki, które mają nawigacje kosztują za dużo.

Opublikowano
9 minut temu, Nogi napisał:

Pewnie, że na każdym telefonie to inaczej będzie działać - mój jako przykład, że telefon nie wystarczy do całodziennej jazdy. 
Bryton fajnie tylko nawigacji nie ma :) A jak jwiadomo te komputerki, które mają nawigacje kosztują za dużo.

Mój telefon ma 3000mAh. Strava w czasie zapisu zżera 4-5% na godzinę jazdy, Locus w trybie samego zapisu podobnie, natomiast w trakcie nawigacji zżera 10% na godzinę. Skoro u ciebie sam zapis tyle zżera, to może masz zużytą baterię w telefonie, albo o jakiejś dziwnie małej pojemności.

Opublikowano
12 minut temu, Nogi napisał:

Do nawigacji mam telefon. Oukitel K6000Plus ma taką baterię ze cały dzień nawigowania pod warunkiem wyłączenia LCD mu nie straszny ;)

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zibi_j1 napisał:

Do nawigacji mam telefon. Oukitel K6000Plus ma taką baterię ze cały dzień nawigowania pod warunkiem wyłączenia LCD mu nie straszny ;)

Takie proste telefony, które nie mają żadnych zalet oprócz dużej baterii to też jakieś rozwiązanie. Ale jak już trzeba iść w koszty to dochodzimy do wniosku, że jednak trzeba kupić ten komputerek 😀

Edit: sprawdziłem, ten telefon jest jednak dość podobny do mojego starocia https://www.mgsm.pl/pl/porownanie/oukitel-k6000plus-vs-motorola-motog5s/

Edytowane przez karolg
Opublikowano

Jak jeździłem z telefonem jako nawigacja to wyposażyłem się w przycisk instalowny w gniezdku jacka i jak dojeżdżałem do skrzyżowania to sprawdzałem czy to już mój zakręt. Miałem nawet ustawione wybudzanie w momencie kiedy trzeba skręcać ale to działa różnie. Raz lubi się nie włączyć na prostej drodze a innym razem jak uzna że zakręt to nie zakręt to się nie wybudził. Hardwarowy przycisk działał dość dobrze tylko wymaga zainstalowania Automate i ustawienia bloku chyba że znajdziesz do tego aplikację.

Odnośnie baterii to przy wybudzaniu automatycznym czy ręcznym baterię spadała 7-10% na 1h ale to zależało od promieniowania słonecznego i kierunku wiatru na biegunie. Ogólnie bateria starczyła na 100km. Zawsze miałem wyłączony internet, bluetooth i wszystko co się dało. W Xiomi jest jeszcze opcja ręcznego ustawienia pracy w tle aplikacji co pozwalało zaoszczędzić baterię.

Warto pamiętać że jeżeli będziesz regularnie używać telefonu jako nawigacji i mocno go eksploatować to z czasem bateria dostanie po dupie i będzie miała coraz mniejszą pojemność. Zużycie rzędu 10% na słońcu niekorzystnie wpływa na żywotność ogniwa. Miałem epizod z gra pokemono podobną i doprowadziłem do zajechania telefonu co skutkowało kupnem nowego smartfona w kwocie +-700pln.

Opublikowano
8 godzin temu, Yan napisał:

W Xiomi jest jeszcze opcja ręcznego ustawienia pracy w tle aplikacji co pozwalało zaoszczędzić baterię.

Ach, producenci i ich wynalazki oszczędzające baterię. Najgorsze jest Huawei, który ubija wszystko po wygaszeniu ekranu. Bo zamiast trzymać się wytycznych Google i w ogóle zrozumieć jak działa Android i ubijanie aplikacji jest bez sensu, to wpychają te swoje durne rozwiązania. Chyba, że Xiaomi korzysta z tego mechanizmu wbudowanego w Androida od wersji bodajże 6 to wtedy ok. Ja mam czystego Androida, bo taki dała Motorola, programy od operatora mogłem bez problemu odinstalować wszystkie i telefon chodzi jak marzenie.

Opublikowano

A ja kupiłem baterie 10000 pojemności prawie do tego plecy do telefonu w komplecie telefon wytrzymuje bez problemu. GPS. Endemondo itd 

Porównanie że zwykłym telefon może to nie wygląda zbyt pięknie nie jest też poręczne ale prądu nie zabraknie. Telefon służy tyko do tras 

IMG_20200218_085942.jpg IMG_20200218_085953.jpg IMG_20200218_085959.jpg IMG_20200218_090015.jpg
Opublikowano (edytowane)

Najprawdopodobniej na przysły sezon kupię komputer rowerowy (Roam albo Garmin 530/830). Neimniej jednak w tym roku trzeba jeszcze się jakoś przemęczyć z telefonem.

Wpadło mi w oko takie coś:

https://allegro.pl/oferta/gub-g-99-rower-wielofunkcyjny-kierownica-uchwyt-na-8665215167

Na cenę nie patrzcie, bo idzie wyrwać  u chińczyka nawet za 50-60zł.

Wydaje się fajne bo ma uchwyt na latarkę (tak, używam Convoy s2+).

Najprawdopodobniej będe też kupować to:
https://allegro.pl/oferta/torba-rowerowa-pod-rame-sakwa-rockbros-8982811347

Taka torba bo jednak w czymś trzeba wozić jedzenie do pracy a nie lubię jazdy szosą z plecakiem. A i na wyjazdy się przyda do schowania czy to jedzenia, czy jakichś zapasowych ubrań. Tak przynajmniej mi się wydaje..nie widziałem "na żywo" owej torby.

Tak czy siak i powerbank był by w zasięgu. 

Wątopliwości jedynie dalej mam czy nie będzie to "za bardzo odstawać" od kierownicy...

P.S.

Ma ktoś z Was może ten uchwyt? Generalnie GUBy ludzie chwalą...

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

A nie będzie bardziej optymalnym rozwiązaniem kupno np garmin Edge Explore? Raptem 850zl obecnie i można go ładować w trakcie jazdy.