Skocz do zawartości

[SIODŁO] Selle Royal Lookin Basic Moderate vs Lookin Athletic

bike2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Rower MTB , jazda rekreacyjna po mazurskich lasach.

Wraz z rowerem dostałem siodło SELLE ROYAL VIPER. Po roku użytkowania niestety ale stwierdzam iż jest niewygodne. 

Zamierzam zmienić na coś wygodniejszego.

Wybrałem dwa modele:

- SELLE ROYAL LOOKIN BASIC MODERATE

http://ambike.pl/manufacturer/selle-royal/siodlo-selleroyal-lookin-basic-moderate-60st-zelowe-meskie-50188.html

- SELLE ROYAL LOOKIN ATHLETIC

http://ambike.pl/manufacturer/selle-royal/siodlo-selleroyal-lookin-basic-athletic-30st-zelowe.html

Proszę o opinię na temat ww. siodeł.

Zdaję sobie sprawę iż wersja "moderate" to wersja do roweru trekingowego do jazdy 60 stopni, ale tak jak wspomniałem na początku jeżdżę rowerem MTB głównie rekreacyjnie.

Z góry dzięki za odpowiedź i jakiekolwiek informacje o siodłach które wybrałem. 

Opublikowano

Niestety ogólnie z siodłami jest tak jak z butami...trzeba mierzyć. Można rozmawiać o ich walorach estetycznych, materiałach czy wagach ale ogólnie to co Tobie podpasuje mnie może uwierać. To tak ogólnikowo.

Nie mniej może ktoś ma takie siodło i napisze co jest plusem a co minusem.

Opublikowano
7 godzin temu, bike2020 napisał:

Zdaję sobie sprawę iż wersja "moderate" to wersja do roweru trekingowego do jazdy 60 stopni, ale tak jak wspomniałem na początku jeżdżę rowerem MTB głównie rekreacyjnie.

To raczej normalna pozycja w MTB gdy się siedzi. 30 to raczej dla szosowców.

Opublikowano

Oryginalnie w unibike zethos ma siodełko lookin athletic i właśnie będę je zmieniał bo niestety dupa boli okropnie. To siodełko jest przeznaczone do pochylonej pozycji i jeśli nienaturalnie pochylę się na rowerze to rzeczywiście jest ok, ale u mnie pozycja naturalna to 60st. także zmieniam na respiro moderate. Proponowałbym abyś dokładnie określił swój kąt pochylenia na rowerze, możesz też zmierzyć rozstaw kości kulszowych i to tyle co można zrobić. A i tak najważniejsze będzie osobiste dopasowanie d. do siodełka.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Ja potrzebuję pomocy przy wyborze siodełka selle. Otóż już wybrałem model natomiast zastanawiam się czy wersja moderate 60° czy athletic 45°. Samo siodełko to selle royal look in 3d a potrzebuję go do meridy speeder 200. Miałem zakupić athletic ale ostatni widziałem rower hybrydowy jak mój z siodełkiem moderate I wydaje mi się spoko. Nie miałem okazji siedzieć czy nawet widzieć athletic stąd moje pytanie.

Edytowane przez jareksalaw