Skocz do zawartości

Suport 68 mm ITA.

#Rafał

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam starą ramę szosową z nietypowym supportem. Podobno bardzo mało firm stosowało to rozwiązanie. Mufa suportu 68mm ITA! Jakieś pomysły?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
18 minut temu, #Rafał napisał:

Witam. Mam starą ramę szosową z nietypowym supportem. Podobno bardzo mało firm stosowało to rozwiązanie. Mufa suportu 68mm ITA! Jakieś pomysły?

A co w nim niby nietypowego?

Są dwa standardy wkręcanych supportów, gwint angielski (BSA) i gwint włoski (ITA). 68mm to standardowa szerokość mufy szosowej pod support wkręcany

Opublikowano

Powiem tak. Ciężko znaleźć suport ITA 68mm. Jak już wklady mają w e-sklepach to ITA ma 70mm a BSA ma 68mm. Dlatego zaciekawiło mnie dlaczego tak mało jest ofert ITA 68mm? A jak pytałem w stacjonarnym sklepie sprzedawca powiedział, że w ogóle popytu na to nie ma dlatego sprowadza na zamówienie.

Opublikowano

Co to w ogóle za rama? I do jakiej korby ma to pasować?

Opublikowano

Stara rama szosowa. Właśnie sam chciałabym wiedzieć jakiej marki. Korba jest tak stara że starły się logotypy a sam suport jest klasyczny rozbieralny na kwadrat. Wymieniam na hallow shimano. Mała popularność tego suportu ITA 68mm skłoniła mnie do myślenia czy ta rama to nie jakaś perełka.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, #Rafał napisał:

Mała popularność tego suportu ITA 68mm skłoniła mnie do myślenia czy ta rama to nie jakaś perełka.

Chyba lekko przesadziłeś z tą perełką, taki rozmiar mufy suportowej był powszechnie stosowany w rowerach szosowych w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Z dostępnością suportu pod HT-II w rozmiarze 68mm obecnie nie ma problemu.

IMG_20200210_204938.jpg IMG_20200210_204859.jpg

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Super! Może i nie jest to perełka, ale już dałeś mi info że rama może być z lat 80tych. A mi chodzi o identyfikację jej marki. Macie pomysł po czym rozpoznać markę?

Zdjęcie naklejek nie znalazłem numerów ramy6a7ea53c8bfd906cf6e7c49cfee70c0b.jpg0fd7dae406545bdbcb7a3177c103420b.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, #Rafał napisał:

Właśnie sam chciałabym wiedzieć jakiej marki.

Wrzuć foto ramy a zwłaszcza muf i haków.

Mała popularność tego suportu ITA 68mm skłoniła mnie do myślenia czy ta rama to nie jakaś perełka.

To że ma gwint włoski nie oznacza perełki.

Oprócz włoskich ram ten system można było znaleźć w brytyjskich ramach, czechosłowackich, polskich. Po prostu był okres kiedy tylko i wyłącznie stosowano ten system. Wspomniany francuski, ten spotykany był tutaj rzadkością.

Ciężko znaleźć suport ITA 68mm.

Zawsze można przegwintować na BSA i zastosować klasyczny na kwadrat.

Opublikowano
Paganini Mistral na rurkach falck.
Kształt ramy by się zgadzał łączenia rurek też. Jest coś szczególnego co wyróżniało te ramy?

Opublikowano

Mimo że rama pochodzi z okresu mojej młodości to niewiele mogę napisać na temat czym się wyróżniały bo już dawno przestałem na czymś takim jeździć. Jedyne co mogę powiedzieć, to że kiedyś ramy rowerowe a w szczególności szosowe to były dzieła sztuki, a nie to co teraz.

Opublikowano
14 godzin temu, #Rafał napisał:

Stara rama szosowa. Właśnie sam chciałabym wiedzieć jakiej marki. Korba jest tak stara że starły się logotypy a sam suport jest klasyczny rozbieralny na kwadrat. Wymieniam na hallow shimano. Mała popularność tego suportu ITA 68mm skłoniła mnie do myślenia czy ta rama to nie jakaś perełka.

To chyba OLMO , kiedyś coś takiego miałem w piwnicy :)