gonzo22223 Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Cześć, posiadam rower Cube Nuroad z 2018. Po 2 latach jazdy postanowiłem coś w nim zmienić. Rower gravelowy to jest to, co mi najbardziej odpowiada - w miarę szybka jazda szosą z możliwością zjazdu na leśne dukty i inne szutry. No właśnie, co sądzicie na temat przede wszystkim ramy, jej geometrii? Opis w linku (rozmiar 53). https://www.cube.eu/en/2018/bikes/road/road-cyclocross/nuroad/cube-nuroad-blacknred-2018/ Czy jest sens wkładać kasę w nowy osprzęt (myślałem o hamulcach hydraulicznych, nowych kołach, może napęd) i tę zostawić ramę, czy lepiej kupić nowy rower? Czy opłaca się zostawić tę ramę. Nowy osprzęt, to jednak tańsze rozwiązanie, co nie ukrywam jest dla mnie ważne. Pozdrawiam.
elmapeto Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Moje zdanie jest takie ,że zawsze warto zmienić coś na lepsze. Rower z 2018 to nie jakiś stary grat, więc nie ma się nad czym zastanawiać. Te hamulce są ponoć w spoko. Zmiana napędu na lepszy przy okazji wymiany eksploatacyjnej jak najbardziej. A koła... wymieniając koła na lepsze na pewno nie będziesz żałować. Wszystko zależy od budżetu i chęci.
mareq Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie pytaj nas o geometrię tylko sam sobie odpowiedź czy Tobie pasuje. Jeśli tak to po co zmieniać? Sam powinieneś określić co jest słabym punktem roweru, co byś chciał poprawić. Jak brakuje ci siły hamowania to się myśli o hamulcach. Czasem nie trzeba nawet zmieniać całkiem tylko np. spróbować lepszych klocków hamulcowych. Jeśli jesteś typem gadzeciaża i szybko cię nudzi to co masz i lubisz widoczne zmiany to już inna sprawa 😁. Wtedy żaden budżet nie jest wystarczający i portfel umiera z głodu 😁. 1
vdcmike Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Z kolei moje zdanie jest takie, że trzeba się zastanowić co w rowerze naprawdę przeszkadza i to zmieniać a nie pakować kasę robiąc sztukę dla sztuki. Zaoszczędzone pieniądze odłożyć do skarbonki z napisem nowy rower
trollu Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 co do geometrii - jakie ma znaczenie co o niej sądzimy? To jest typowo indywidualna sprawa, jak się czujesz na rowerze - jeśli jeździłeś na nim 2 lata to wiesz, czy chciałbyś dłuższą ramę i bardziej się kłaść na rowerze czy odwrotnie - szukać czegoś bardziej lajtowego. Jeśli jest ok - to po zmieniać ramę? No chyba, że rower po prostu się znudził - wtedy zrozumiałe, że próbujesz jakoś racjonalnie umotywować zmianę heble hydrauliczne - na plus, chociaż chyba bardziej wolałbym zainwestować w napęd 11s - jeśli jest budżet to można od razu wrzucić kompletną hydro 105.
gonzo22223 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Opublikowano 9 Lutego 2020 Rok temu szukałem roweru MTB xc i kilka osób na forum wyperswadowało mi mój wybór (m. in. Cube) a skierowało moją uwagę na inny Chisel Expert. Komentarze dotyczyły szczególnie ramy. Chciałem bardziej sportową pozycję na rowerze a jako laik nie zwróciłem uwagi na ważne aspekty dotyczące właśnie geometrii ramy. Chisel cieszy, ale teraz chcę poprawić także drugi rower. po prostu zaczęło denerwować mnie to, że tak słabe są (jak dla mnie) hamulce mechaniczne, a nieraz po jeździe po nierównościach koła trzeba centrować. Wiem, że wymiana tych rzeczy będzie kosztować. Chcę je wymienić, ale też zacząłem się zastanawiać, czy jest sens inwestować w rower z tą akurat ramą. Jeśli zdecyduję się na upgrade może także i napędu, to raczej zostanę przy niej.
elmapeto Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 W yakim razie skoro rama Ci nie odpowiada to musisz kupić inny rower ,a tego się pozbyć.
Rekomendowane odpowiedzi