Skocz do zawartości

[Słabe napinanie] Sram X0

ZX Agent

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Ostatnio serwisowałem swoje SRAM X0 i po przykręceniu przerzutki z powrotem do haka zauważyłem, że łańcuch jest jakby mniej napięty niż wcześniej. Słychać to na większych nierównościach i bardzo na schodach. Dodam jeszcze, że przed serwisem problem nie występował, łańcuch prawie nigdy nie obijał o ramę. Czy może mam napiąć sprężynę wózka o kolejny obrót? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Edytowane przez ZX Agent
Opublikowano

Prawdopodobnie coś poszło Ci nie tak przy składaniu. Musisz ją rozebrać, poszukać manuala do niej i złożyć zgodnie z instrukcją.

Opublikowano

Jeśli rozkręcałeś ją na czynniki oierwsze to być może za słabo naciagnąłeś sprężynę. W miejscu gdzie wsadza się sprężynę powinny być 2 dziurki na zahaczenie jednego jej końca. Jedna odpowiada za mocniejsza, a druga za słabsze naciągnięcie H i L Tension. 

Opublikowano

Właśnie pytanie czy przerzutkę rozkreciłeś na czynniki pierwsze czy tylko sciagłeś i zalozyleś?

Opublikowano

Tak na prawdę tylko odkręciłem kółeczka od wózka i wózek od "korpusu". Wyjmowałem sprężynę.

Może faktycznie najlepiej poszukam tego manuala

Dobra, mam manuala. Co prawda z 2010 roku ale to jest tak na prawdę to samo.

Opublikowano

Przerzutkę zdejmowales z haka?

Może źle założyłes na hak

Opublikowano

Zdejmowałem hak z przerzutką od ramy

Opublikowano

Sram praktycznie nie da się źle założyć na hak, bo mocowanie jest dłuższe niż śruba.
Take kłopoty tylko Shimano.