Skocz do zawartości

Uszczelka-tuleja plastikowa Shimano

Andrzej D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno kupiłem Marina na Sorze z supportem SHIMANO BB-RS500 HollowTech II BSA. Po kilku wyjazdach coś mi zaczęło "pukać" w okolicach korby. Dziś po przyjeździe zauważyłem że korba od strony napędy ma luz. Po rozebraniu okazało się że plastikowa uszczelka-tuleja od strony blatów jest pęknięta. Najprawdopodobniej Indonezyjczycy spieprzyli sprawę przy montażu. Rower jest niemal nowy i nie uśmiecha mi się wymieniać coś więcej jak ten plastikowy element. Wiem że gwarancja,ale przecież nie będę targał roweru z zachodniej Polski do serwisu. Wiecie gdzie mogę kupić ten plastik? Na Aledrogo była oferta ale... w archiwum :-(

Będę wdzięczny jak ktoś się zlituje i da namiary na ten element.

Pozdrawiam-Andrzej

ssss.jpg
Opublikowano

Prawdopodobnie w większości serwisów rowerowych taką tulejkę plastikową dostaniesz za darmo, prawie każdy serwisant ma pudło lub skrzynkę z częściami i elementami w dobrym stanie z demontażu.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Nie ma znaczenia (lub jest znikome) takie uszkodzenie na "pukanie". Sam uszkodziłem ("płaszcz" wygięty i kilkumilimetrowa dziury pod śrubokręcie) ten element we wkładzie, który ma już ponad 10k km i nie powoduje to żadnych niepożądanych dźwięków. Niestety bez odpowiednich kluczy będzie ci ciężko odszukać źródła dźwięku. Lokalny serwis , co kolega wyżej radził, coś zasugerują i kto wie, może znajdą tulejkę na stanie.

Edytowane przez piotr.solek
Opublikowano

Ja bym pukania doszukiwał się w słabo dokręcone bieżni w mufie, czy jak tam się to nazywa ta zakretka z łożyskiem.

Opublikowano
2 godziny temu, leejoonidas napisał:

Prawdopodobnie w większości serwisów rowerowych taką tulejkę plastikową dostaniesz za darmo, prawie każdy serwisant ma pudło lub skrzynkę z częściami i elementami w dobrym stanie z demontażu.

Dzięki za podpowiedź. Z tego co znalazłem na necie jet to część wkładu suportu,co daje szansę że w poniedziałek w serwisie dostanę to "cudo".

Może źle się wyraziłem. To "pukanie nie było słyszalne a jedynie czułem właśnie pod prawą nogą i tylko wtedy gdy korba była na godzinie pierwszej. Po demontażu była rysa na osi korby którą spowodowała pęknięta uszczelka. Ewidentnie przyczyną jest ta wkładka,bo część z niej znalazłem wewnątrz. Puki co przykleiłem klejem cyjano-akrylowym i zmontowałem korbę. "Pukanie" znikło a korba nie ma luzu poprzecznego. W międzyczasie znalazłem same uszczelnienia u żółtych przyjaciół. Swoja drogą,co za partacz wymyślił taki "patent" z redukcją średnicy? Wystarczyło by ośkę zrobić na 26m i nie trzeba by było żadnych wkładek.

Opublikowano

Ja tej plastikowej tulejki? nigdy nie mogłem znaleźć w necie, ale jak już Kolega Leejoonidas napisał, w serwisie mogą mieć taką ze starego, zużytego suportu :)

Opublikowano

Można kupić na Ali ale oryginał jest nieco inny (te z Ali nie mają "zatrzasku" na wewnętrznej bieżni łożyska i oś korby jest luźniej spasowana niż w oryg. Te z Ali to jest dokładnie to samo co w suportach accent.

Pierwsza lepsza z brzegu oferta... https://m.aliexpress.com/item/4000144502475.html?pid=808_0000_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.4000144502475&aff_trace_key=0f1cd6f52ebe40ddb8f9a384d8892b7f-1580922641544-05632-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2038amp-ShSzd9qKUJpeGjWxHLNoEQ1581225629199&browser_id=26b73209fa32470eb376a00abee63a66&is_c=N

Opublikowano
7 godzin temu, vdcmike napisał:

Można kupić na Ali ale oryginał jest nieco inny (te z Ali nie mają "zatrzasku" na wewnętrznej bieżni łożyska i oś korby jest luźniej spasowana niż w oryg. Te z Ali to jest dokładnie to samo co w suportach accent.

Pierwsza lepsza z brzegu oferta... https://m.aliexpress.com/item/4000144502475.html?pid=808_0000_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.4000144502475&aff_trace_key=0f1cd6f52ebe40ddb8f9a384d8892b7f-1580922641544-05632-UneMJZVf&aff_platform=msite&m_page_id=2038amp-ShSzd9qKUJpeGjWxHLNoEQ1581225629199&browser_id=26b73209fa32470eb376a00abee63a66&is_c=N

Zamówiłem od żółtych przyjaciół znad Jangcy a jutro podejdę do serwisu. Co do zatrzasku... może być ale nie musi,w końcu i tak z lewej strony wybieramy luz,a więc napęd nie będzie miał luzu wzdłużnego. Luz poprzeczny w razie czego "zlikwiduję" lutownicą ;-)

Opublikowano

Ten zatrzask jest po to, żeby było ciężko zdjąć oryginalne redukcje nie.niszcząc ich ;) A co do luzu poprzecznego to tak że oś w tym lata tylko odczuwalne lżej się ją wzywa przy montażu. Co do kasowania luzu wzdłużnego to z tym bardzo ostrożnie bo to główna przyczyna (zaraz po nieumiejętnym użyciu smaru do uszczelnienia misek) szybkiego zużycia łożysk.

Opublikowano

Witam

Dołączę się do tematu... Szukam uszczelki do bębenka piasty Alivio. Zbyt mocno podważyłem i lekko się odkształciło, udało mi się wyprostować kluczem nasadowym ale nadal jest odczuwalne załamanie od strony wewnętrznej (strona łożysk). Błąd bo nie zrobiłem zdjęcia, wstawiam podobne...

images.jpg.134d2a4eca5eb7efb103ea3d354ce5cf.jpg

Czy według Was szukać po sklepach czy starać się wyprostować? Bez obciążenia koło kręci się dobrze

Opublikowano

Pochodź po serwisach, może coś takiego mają. W najgorszym wypadku cały bębenek będziesz musiał kupić.