Marceliszpakbike Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Od paru dni mam ten problem po zmianie tarczy z Magura HC Storm na Formula, obie 180mm. Regulowałem - dało to relatywnie sporo, ale przy sprintach nadal dzwoni Dziś odpowietrzyłem hamulec, przy sprintach nadal delikatniej, ale dzwoni. Nie mam już pomysłu co robić, może klocki do wymiany?
Gość Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Klocki do nowej tarczy pewnie się jeszcze nie dotarły. Daj im troche czasu.
Gość Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Sprawdź jeszcze czy przypadkiem sprężynka rozginająca klocki Ci tak nie dzwoni.
tomupolska Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Dzwoni bo tarcza mało sztywna zapewne i "giba" ją na boki
Zigfir Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 U mnie dzwonienie przy sprintach pojawiło się po przejechaniu 5 tysiaków od nowości. Załatwiłem temat dość kompleksowo, bo założyłem nowe koła z nowymi tarczami i nowe klocki. Walczyłem z tym chyba z miesiąc, ale w końcu opuściłem. Problemem nie były sprężynki, bo akurat te rozgięte dodatkowo założyłem z nowymi klockami. Jeśli problem pojawił się po zmianie tarcz, to zacząłbym sprawdzanie od nich, może ma minimalne bicie. Klocki jeśli są, już widocznie szczuplejsze też bym zmienił.
slavoog Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Miałem podobną sytuację po zmianie tarczy i nowych klocków z tym, że nieprzyjemne dźwięki pojawiały się niezależnie od prędkości. Nie pomagało czyszczenie, odpowietrzanie, ustawianie. Okazało się że nowa tarcza Shimano XT dopiero wyciągnięta z oryginalnego opakowania miała minimalne bicie. Bardzo mnie to zdziwiło, ale w sumie w transporcie różne rzeczy się dzieją.
Kruk Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 ja miałem kupę tarcz i nawet XTR najnowsze mają mikro bicie nie do wyregulowania, bo jak pociągniesz z jednej to z drugiej strony się krzywi. Jakby tarcze miały być idealne to by kosztowały po 1000 złotych
Franz Mauer Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja to chyba mam szczęście, bo jeszcze nigdy w życiu nie dzwoniły mi tarcze czasem ocierały, ale nigdy nie dzwoniły ... 🤨 Ta na serio, to zawsze na wszelki wypadek rozginam sprężynkę, tak jak sugeruje @Sziva. Najczęściej to klocki w gnieździe mają zbyt duży luz i walą o tarczę,cz też tarcza o nie.
Marceliszpakbike Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Opublikowano 9 Lutego 2020 Nie mam sprężynek, klocki mam po prostu wkładane na miejsce i zabezpieczane śrubką, Magura MT Sport.
Accent_Szaj Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 9 godzin temu, Franz Mauer napisał: bo jeszcze nigdy w życiu nie dzwoniły mi tarcze czasem ocierały, ale nigdy nie dzwoniły Wiesz jedni nazywają to dzwonieniem inni ocieraniem. Kolejny temat rzeka,który był omawiany z milion razy.Każdy inaczej sobie radzi z tym problemem. Przede wszystkim musisz mieć dużo cierpliwości i ustawiać,najpierw zacisk,a później delikatnie prostować tarcze
ponczi Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 U mnie w Magurach także jest ten problem z przodu. Na moje magnesy za słabo trzymają, przez co klocki lekko sie ruszają. A jeśli tarcza jest krzywa, efekt sie potęguje.
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 12 godzin temu, ponczi napisał: U mnie w Magurach także jest ten problem z przodu. Na moje magnesy za słabo trzymają, przez co klocki lekko sie ruszają. A jeśli tarcza jest krzywa, efekt sie potęguje. Dlatego jakby magura miała i sprężynki i magnesy to by było najlepiej a tak, to zdarzają się problemy.
Franz Mauer Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) @Accent_Szaj dla mnie jest wyraźna różnica między dzwonieniem a ocieraniem. Ocieranie ustaje po kilku ruchach tłoczków, a dzwonienie pozostaje. Słyszałem jak dzwonią tarcze, ale sam tego nie przerabiałem. Ocieranie już tak. Edytowane 11 Lutego 2020 przez Franz Mauer 2
Accent_Szaj Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 @Franz Mauer świetnie wyjaśniona różnica. Teraz pozostaje pytanie do założyciela wątku. Dzwonienie czy ocieranie?
Marceliszpakbike Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Opublikowano 11 Lutego 2020 Dzwonienie, możliwe że to przez sztywność tarczy. Jest jednak mniejsza niż w przypadku Magury HC Storm.
Franz Mauer Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Może rzeczywiście pająk tarcz Formula jest zbyt wiotki i tarcza podczas jazdy wpada w jakieś drgania. Takie przypadki najczęściej występują w mocno wylajtowanych tarczach np. A2Z czy Ashima. Takie przypadki widziałem. Póki co, jeśli masz mocowanie na śrub, sprawdź bo może tarcza jest nierówno dociągnięta i to powoduje jakieś drgania? 1
Rekomendowane odpowiedzi