Skocz do zawartości

Chcę kupić rower 29er - poradźcie coś

rafwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chcę kupić nowy rower na kołach 29 i mam ciężki zgryz z wyborem znalazłem parę rowerów tylko ciężko się zdecydować do tego nie wiem czy 29 będzie odpowiednia wzrost 170 cm jazda leśne ścieżki czsami wypad w góry oraz asfalt  do tej pory jeżdziłem na 26 własny składak niestety padł po 14 latach. Jeśli chodzi o osprzęt to mniejszy problem ponieważ będe go powoli upgradował bardziej mi zależy na jakości ramy i jej geometrii. Cena tak do 4500 tyś. 

Trek X-Caliber 9

ORBEA MX 20

Cannondale TRAIL 29 3

MERIDA BIG NINE 500

CUBE ATTENTION SL

MONDRAKER 2017 LEADER SPORT

GRAND CANYON AL 5.9

FUJI rower Nevada 29 1.0 LTD

TALON 29ER LTD

LEADER FOX TRAP

LAPIERRE EDGE 529 BLACK

Opublikowano

Z twojej listy osobiście wybrałbym GRAND CANYON AL 5.9 ale zerknij może jeszcze na Krossa:) na moje jest ciekawszy i jak masz obawy do kół 29 cali to Kross ma wersje 27,5 tyle że w 27,5 rama jest trochę inna co mi się już nie podoba. Poniżej podrzucam ci linki do B7 za 4199

http://www.kross.pl/pl/2017/mtb-xc/level-b7

Opublikowano

Mam lapierre i polecam.  Nietypowa rama i jak dla mnie spisuje się dobrze

Opublikowano (edytowane)

Moim faworytem jest Canyon bo słyszałem dobre opinie ale chciałem jeszcze sprawdzić inne możliwości. Teraz jeszcze dopisałem do listy Krossa ?. Lapierre bardzo fajnie wygląda, a czemu nie typowa? Na zdjęciach raczej standard.

Edytowane przez rafwi
Opublikowano

Ja mam treka 9ke i jestem super zadowolony ma dluga rame co mi odpowiada.kolega jezdzi cube z twojej listy zupelnie inny rower rama tam jest bardzo krotka co mu tez odpowiada ma 174cm wzrostu. Mysle ze kazdy rower jest inny inna geometria i bez przymiarki sie nie da 

Opublikowano
  1. Chciałbym je wszystkie wypróbować/przymierzyć ale niestety to nie możliwe dlatego chciałem się dowiedzieć od was jakie macie doświadczenie i jak wam się jeździ na 29 i jaki rozmiar ramy macie? bo jak widzę to każdy rower inne rozmiary. 
Opublikowano

Trek .wzrost 188cm rama 21.5" , wygodna pozycja do podrozowania i robienia wielu kilometrow. Nie scigam sie w maratonach jezdze rekracyjnie po lesnych sciezkach. Polnych drogach. Asfaltach. Najdluzszy odcinek to 116km nic nie boli dlonie plecy wszystko ok 

Opublikowano

Ja na swoim starym miałem z tym problem 170 cm trek 4900 rama 15.5 i strasznie cierpły ręce i nogi a kombinacje różne sztyca siodełka mostek ale najwięcej przejechałem 108 km al wtedy nie było wyboru 2003 rok teraz jest więcej ale też dobór trudny ??

Opublikowano

@rafwi bez problemu przy swoim wzroście możesz korzystać z kół 20er. Kup taki rower jaki Ci się podoba :)

1. Rozmiar ramy S/M (sprawdza się zasada, że przy dużych kołach lepiej mniejsza niż za duża rama).

2. Bezpieczniej jest, aby górna róra ramy mocniej opadała w kierunku siodełka, co zwiększa bezpieczeństwo Twoich klejnotów ;) 

3. Rower na tak dużych kołach powinien być zwrotny, zatem długość tylnych widełek nie powinna być większa niż 445m,

4. Zwróć uwagę na napęd,bo moim zdaniem w Twoim wypadku odpada korba z jednym blatem z przodu

5. Zwróć uwagę na amortyzator,bo to jeden z droższych i ważniejszych obok ramy elementów roweru (najlepiej powietrze)

6. Zróć uwagę na rozwiązania technologiczne tzn. czy przewidziano sztywne osie, sposób prowadzenia linek (wewnętrzne, zewnątrzne), czy jest główka taperowana, 

7. Dodatkowym kryterium może być osprzęt, który wg. mnie nie powinien być gorszy niż grupa Shimano Deore

8. Kolejnym kryterium może być waga roweru (co istotne będzie głównie w pryzpadku wypadów w góry,bo po lesie oraz na asfalcie nie bedzie miało to większego znaczenia)

Do przytoczonej przez Ciebie grupy rowerów, obok Krossa , włączyłbym też Rometa np. wersję Mustang,bo są to bardzo dobre rowery i w dobrej cenie otrzymujesz świetny sprzet: Mustang 2 i Mustang 3. Jednak Mustang 3 ma niestety jeden blat z przodu, za to swietne wyposażenie. Pozwoli Ci to w przyszłosci dużo zaoszczędzić.

Jeśłi chodiz o pozostałe rowery to wyłączyłbym Cannondale i Trek ,bo choć są to bardzo dobre marki to jednak amerykańce mocno się cenią i poziom wyposażenia w budżecie który przewidujesz nie powali na kolana. Canyon rzeczywiscie jest fajnym rozwiązanie,bo zawsze słynął z dobrego stosunku ceny do jakości i podobnie jest z Cube Attention SL. 

FUJI rower Nevada 29 1.0 LTD - słabo wyposażony, stare technologie, rak chocby taperowanej glówki (która obecnie jest standardem podnoszączym sztywność ramy)

• Pomógł 1
Opublikowano

Ten Radon to porządna maszyna. Jeśli nie będzie przeszkadzać Ci to, że nie ma sztywnych osi. Bo zestaw kół DT Swiss SpLine1900 jest bardzo OK :)

Opublikowano
3 minuty temu, Franz Mauer napisał:

@rafwi bez problemu przy swoim wzroście możesz korzystać z kół 20er. Kup taki rower jaki Ci się podoba :)

1. Rozmiar ramy S/M (sprawdza się zasada, że przy dużych kołach lepiej mniejsza niż za duża rama).

2. Bezpieczniej jest, aby górna róra ramy mocniej opadała w kierunku siodełka, co zwiększa bezpieczeństwo Twoich klejnotów ;) 

3. Rower na tak dużych kołach powinien być zwrotny, zatem długość tylnych widełek nie powinna być większa niż 445m,

4. Zwróć uwagę na napęd,bo moim zdaniem w Twoim wypadku odpada korba z jednym blatem z przodu

5. Zwróć uwagę na amortyzator,bo to jeden z droższych i ważniejszych obok ramy elementów roweru (najlepiej powietrze)

6. Zróć uwagę na rozwiązania technologiczne tzn. czy przewidziano sztywne osie, sposób prowadzenia linek (wewnętrzne, zewnątrzne), czy jest główka taperowana, 

7. Dodatkowym kryterium może być osprzęt, który wg. mnie nie powinien być gorszy niż grupa Shimano Deore

8. Kolejnym kryterium może być waga roweru (co istotne będzie głównie w pryzpadku wypadów w góry,bo po lesie oraz na asfalcie nie bedzie miało to większego znaczenia)

Do przytoczonej przez Ciebie grupy rowerów, obok Krossa , włączyłbym też Rometa np. wersję Mustang,bo są to bardzo dobre rowery i w dobrej cenie otrzymujesz świetny sprzet: Mustang 2 i Mustang 3. Jednak Mustang 3 ma niestety jeden blat z przodu, za to swietne wyposażenie. Pozwoli Ci to w przyszłosci dużo zaoszczędzić.

Jeśłi chodiz o pozostałe rowery to wyłączyłbym Cannondale i Trek ,bo choć są to bardzo dobre marki to jednak amerykańce mocno się cenią i poziom wyposażenia w budżecie który przewidujesz nie powali na kolana. Canyon rzeczywiscie jest fajnym rozwiązanie,bo zawsze słynął z dobrego stosunku ceny do jakości i podobnie jest z Cube Attention SL. 

FUJI rower Nevada 29 1.0 LTD - słabo wyposażony, stare technologie, rak chocby taperowanej glówki (która obecnie jest standardem podnoszączym sztywność ramy)

Dzięki za rozwinięcie i opis przeróżnych możliwości .

1 i 2.Jak najbardziej sprawdzam na rysunku geometrie i wymiary aby co se nie poobijać :) 

3. Dzięki za podpowiedz bo do zwrotnośći tego nie brałem tylko ogólny rozstaw osi.

4.Właśnie przesiadam się na dwie tarcze i przy tym na długo zostanę  (chyba )

5.Amor po ramie dla mnie najważniejszy bo i najdroższy tak więc na start chce aby był jak to możliwe nalepszy.

6.O tym nie wiedziałem bo od nowa zaczynam zgłębiać wiedzę i zmiany jakie zaszły technologiczne w dziedzinie cyclingu, kupno nowego roweru to wymusiło niejako ;) 

7.Osprzet też ale to i tak z czasem będę zmieniał 

8.Waga istotna ale wpier dzięki rowerowi muszę swoją zgubić .

THX za opis co i jak z resztą rowerów.

20 minut temu, kaszek napisał:

Ten Radon to porządna maszyna. Jeśli nie będzie przeszkadzać Ci to, że nie ma sztywnych osi. Bo zestaw kół DT Swiss SpLine1900 jest bardzo OK :)

Szczerze nie przeszkadza :)

Opublikowano

Cześć

Jak bierzesz pod uwagę Treka to proponuję poczekać bo Trek wprowadza do oferty nowe modele Procaliber na aluminiowej ramie i systemie ISOSPEED w sztycy podsiodłowej - tak jak ma to miejsce w przypadku Procaliber opartych na ramach karbonowych. Ciekawostką dla maniaków marki Trek, jest fakt, że modele Superfly wypadają z obiegu. Zastępują je właśnie nowe modele Procaliber. Pozdrawiam