staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Hej, O ile udało mi się ogarnąć temat pokazywania danych i konfigurowania czujników i ekranów, o tyle mam problem z nawigowaniem... Stworzyłem kurs, taka pętelkę kilkanaście kilometrów wokół komina. Zapisałem, zrobiłem synchro, Garmin widzi to w kursach, pokazuje nawet mapkę... Ale jak teraz jechać, tak by mi pokazywał którędy ?:) To po 1sze... po drugie...czy da się pogodzić na jednym ekranie, wskazówki jak jechać i np prędkość aktualną ? Druga sprawa... dziś po treningu, Garmin dumnie mi oznajmił że 'wykryto nowy pułap tlenowy (wartość większa niż poprzednia)... fajnie, tylko że w Garmin mobile, nadal widzę stary...Czemu mi nie pokazuje nowego ? I trzeci temat... mam w Garminie włączone automatyczne wykrywanie FTP. I podobnie jak w przypadku VO2max, nie pokazuje mi tego...
Łukasz_P Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Będzie Ci wrzucał komunikaty na ekran w momencie, kiedy będzie trzeba skręcić. A tak jedziesz po prostu "prosto". Na ekranie z mapa możesz sam ustawić dwa dowolne pola, w tym prędkość. Konfiguracja w ustawieniach ekranu w profilach. Albo jedziesz na ekranie, gdzie masz prędkość, nie widzisz mapy i czekasz na komunikaty. Informacje o nowym FTP dostaniesz jak zostanie takie wykryte. Muszą być odpowiednie warunki danego treningu. Jeśli nie wykryje wyższego, niż jest aktualnie ustawione, to nie dostaniesz takiej informacji. https://www.garmin.com/pl-PL/performance-data/cycling/ Edytowane 8 Lutego 2020 przez Łukasz_P
nctrns Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Oczywiście żeby mieć FTP, trzeba mieć pomiar mocy.
staszek.s Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Opublikowano 8 Lutego 2020 Pomiar mocy mam z trenazera podpietego do Garmina...Moc czyta poprawnie, liczy średnią, rysuje wykresy, liczy czas w strefach...tylko ftp nie chce pokazać... Zrobiłem go w konia nawet, w ustawieniach zmienilem ftp na 120 i pojechałem 40 minut ze średnią, wyliczona przez garmina 185w...i nadal nic...;)
KRL064 Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Może dziwne pytanie ale dodałeś pomiar mocy do Garmina czy on wykrywa go jako czujnik z trenażera czy moc obserwujesz powiedzmy na telefonie lub komputerze? Wejdź w czujniki na garminie i sprawdź czy jest tam wpisany jako osobny czujnik mocy nie jako trenażer. Jak widzisz mam dodane trzy czujniki o tym samym numerze ale trzeba było dodać każdy osobno by wszystko działało poprawnie i wtedy pomiar mocy automatyczny czy test FTP działa poprawnie tak to było u mnie. Edytowane 8 Lutego 2020 przez KRL064
Łukasz_P Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 myślę, że pomiar mocy jest podpięty poprawnie, ponieważ byli czemu VO2max. Zrób sam test FTP i będziesz wiedział na czym stoisz.
staszek.s Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Opublikowano 8 Lutego 2020 Dokładnie tak. Jako osobny czujnik mocy. Oprócz tego kadencja i prędkość z czujników garmina. Nie podpisałem całego trenazera jako trenazer. Garmin pokazuje moc, i wszystko liczy, rysuje...tylko nie ftp
Łukasz_P Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Ale po co Ci to tak naprawdę? Zrób test 20 min i sam sobie wylicz.
KRL064 Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) To dziwne w zasadzie wystarczy jechać z większym FTP niż poprzednio zanotowane przez ponad 10min a powinien pokazać jako nowe zanotowane FTP a masz uzupełnione informacje o wadze ponieważ on zawsze podaje to W i W/kg. Edytowane 8 Lutego 2020 przez KRL064
staszek.s Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Opublikowano 8 Lutego 2020 Wyliczyc sensownie nie umiem ;( A dane mam wszystkie...waga wzrost wiek
KRL064 Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 To jest zagadka. A jak wejdziesz w Garminie w moje statystyki i tam w FTP - jest tam jakiś wynik?
staszek.s Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Opublikowano 8 Lutego 2020 Tak, ale dokładnie ten który wynika z mojego ustawienia wartości ftp z palca w aplikacji. Ustawiłem tam 120, waze 92 i pokazuje mi ciut ponad 1.3 w/kg co by sie zgadzało...
KRL064 Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 W tej sytuacji spróbuj wykonać test FTP z Garmina on trwa 20 min ale jeżeli pozostawisz automatyczne wykrywanie FTP to już po ok 12 min powinien wyskoczyć komunikat że wykryto nowe FTP. Oczywiście zakładając że wszystko jest prawidłowo sparowane i ustawione. Ja zawsze przed testem FTP wyłączam automatyczne wykrywanie ponieważ zaburza to wynik testu ale w tym wypadku powinno zadziałać, pamiętaj tylko że to musi być kręcenie bez przerw, pauz itd. Oczywiście w teście kręcisz ile możesz zakładając że będziesz to robił przez 20 min choć przy automacie zapewne wcześniej się odezwie komunikat o nowym FTP niż zakończy się test.
staszek.s Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Opublikowano 9 Lutego 2020 W dniu 8.02.2020 o 05:17, Łukasz_P napisał: Będzie Ci wrzucał komunikaty na ekran w momencie, kiedy będzie trzeba skręcić. A tak jedziesz po prostu "prosto". Na ekranie z mapa możesz sam ustawić dwa dowolne pola, w tym prędkość. Konfiguracja w ustawieniach ekranu w profilach. Albo jedziesz na ekranie, gdzie masz prędkość, nie widzisz mapy i czekasz na komunikaty. Informacje o nowym FTP dostaniesz jak zostanie takie wykryte. Muszą być odpowiednie warunki danego treningu. Jeśli nie wykryje wyższego, niż jest aktualnie ustawione, to nie dostaniesz takiej informacji. https://www.garmin.com/pl-PL/performance-data/cycling/ No dobra... częściowo się udało... Utworzyłem kurs, trasa około 40 km, w mojej okolicy więc mogłem porównać to co proponuje komputerek, z moja znajomością terenu... Wczoraj wszystko ładnie zagrało... Były komunikaty i można było jechał. Ale dziś ... Po wyjeździe w trasę, pojechałem trasą kursu, ale jakby pod prąd... tzn on założył że wystartuję na południe, a ja pojechałem na północ, jakby w przeciwną stronę... Trzymałem sie przy tym trasy kursu... Zakładałem, że on się zorientuje że jadę w drugą stronę i się przestawi... Ale nie - przez 40 kilometrów nakazywał mi zawrócić, by na siłę doprowadzić mnie na miejsce startu i poprowadzić właściwą drogą... bez sensu... Skoro tworząc kurs, tworzy pętlę, to powinna być możliwa jazda w obie strony... Ewentualnie, jak to zmienić ?? Tzn jak na gotowym kursie, zmienić kierunek w którym ma mnie nawigować ??
Łukasz_P Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) @staszek.s, nie zmienisz tego. Musisz utworzyć nowy kurs o odpowiednim kierunku. W kursie masz ustawione dane punkty i nawigacja kieruje Cię po nich po kolei, więc cały czas z punktu startu kierować Cię będzie do punktu drugiego. Najprościej logujesz się do GC przez przeglądarkę. Wchodzisz w dany kurs i w opcjach (trzy kropki) dajesz duplikuj kurs. Potem w ten sam sposób dajesz edytuj i wybierasz odwróć kierunek. Edytowane 10 Lutego 2020 przez Łukasz_P
eathan Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 38 minut temu, Łukasz_P napisał: @staszek.s, nie zmienisz tego. Musisz utworzyć nowy kurs o odpowiednim kierunku. W kursie masz ustawione dane punkty i nawigacja kieruje Cię po nich po kolei, więc cały czas z punktu startu kierować Cię będzie do punktu drugiego. Co prawda nie używałem, ale tam jest coś takiego jak kurs trasy powrotnej. Nie wiem czy to się sprawdzi w przypadku tego co podał @staszek.s
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Opublikowano 10 Lutego 2020 To nie zadziała... oni 'trasa powrotna' rozumieją w ten sam sposób co 'bilet powrotny' - czyli nie 'stamtąd-tutaj' tylko w obie strony tam i z powrotem czyli pętelka... A mi zależy na tym żeby wyznaczoną trasą móc pojechać 'pod prąd':) 1
DiamondDog Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Witajcie, Pozwole się dołączyć do wątku. Rozglądam, się za zastępstwem dla mojego Garmina 130. Nie chcę wydać jakoś megadużo pieniędzy, a chciałbym mieć większy ekran i lepsze wspracie dla Garmin IQ. To które jest w 130 jest bardzo okrojone. Jednym z modeli które rozważam jest własnie 820 którego można wyrwać w niezłej cenie. I teraz pytanie - wiele osób narzekało na ekran jeśli chodzi o jego responsywność - czy Garmin coś poprawił od premiery i można go bezproblemowo używać ? Jest świadom deszczu etc, ale na początku ludzie narzekali, na to że wogole nie wykrywa dotknięć
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Opublikowano 10 Lutego 2020 Bullshit...u mnie działa nawet w pełnych rękawiczkach rowerowych z Deca...:) Akurat ekran to jeden z lepszych elementów tutaj. Wyraźny, czytelny, dotyk bez problemu
Łukasz_P Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Z tym bez problemu, to też bym tak nie fantazjował jeśli chodzi o rękawiczki ;). Ale zdecydowanie poprawione od czasu pierwszych modeli. Działa zarówno w jesiennych i zimowych rękawiczkach.
Rekomendowane odpowiedzi