Skocz do zawartości

Mocowanie przerzutki - direct mount SRAM/SHIMANO // Canyon Neuron AL 6.0

Prosiak_M87

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam dość specyficzne pytanie dotyczące montażu przerzutki. Najpierw przedstawię stan faktyczny:

Jestem posiadaczem Canyona Neuron AL 6.0 (2017) - fabrycznie miałem tam przerzutkę XT M-781, ostatnimi czasy, wiedziony modą i kaprysem postanowiłem zmodyfikować napęd na 1x - żeby nie kombinować za bardzo, zostałem przy 10-cio biegowej kasecie, przy czym zmieniłem seryjne 11-36 na Sunrace 11-40, przerzutkę zmieniając na M-786 (miałem w drugim rowerze, działała w układzie 2x10 zamieniłem tylko przerzutkę bez sprzęgła [781 z Canyona] na sprzęgłową [786] jako, że do 1x niby poleca się przerzutki z tym systemem), no i jest klops - przy wrzucaniu na 40T przerzutka zahacza nieco o łańcuch. Przerzutka jest obecnie mocowana na hak direct mount, bez tej "przedłużki", czy możliwe jest, że przy zamocowaniu do standardowego haka na śrubę - z "adapterem" zyskam ten brakujący milimetr, który pozwoli przechodzić łańcuchowi bez zgrzytów?

Nawiązując do tytułu posta - posiadam też hak do tej ramy, według producenta dedykowany do przerzutek SRAM - no i zasadnicze pytanie - czy może być coś takiego jak hak dedykowany do SRAM? Czy powinien to być jeden hak dla SRAM i SHIMANO (z adapterem). Moje rozumienie do tej pory było takie, że mamy 2 standardy - direct mount i śruba, w związku z czym spodziewałbym się, że SRAM i Shimano z adapterem to jedno, niemniej sugestia Canyon, że hak jest do SRAMa wywołała u mnie pewną konfuzję.

Także ten....

Pytam na forum zamiast eksperymentować, bo wymiana haka wiązałaby się też potencjalnie z wymianą piasty (obecny direct mount jest na 135x10 - jakiś patent Canyona z adapterami na cienką ośkę, hak "pod SRAM" zamówiłem mając w przyszłości plan wymiany na oś 142x12 - po zdjęciu adapterków rama ma taką mozliwość)

Trochę to zawiłe, ale może ktoś ma doświadczenie z pozycjonowaniem przerzutki w tych dwóch standardach - wychodzi na to samo, czy niekoniecznie?

Pozdrawiam!

Opublikowano
Godzinę temu, Prosiak_M87 napisał:

Przerzutka jest obecnie mocowana na hak direct mount, bez tej "przedłużki", czy możliwe jest, że przy zamocowaniu do standardowego haka na śrubę - z "adapterem" zyskam ten brakujący milimetr, który pozwoli przechodzić łańcuchowi bez zgrzytów?

Niestety nie, to tylko taki bajer aby te kilka gram urwać z adapterka :) Ogólnie przerzutka XT m786 ma maks 36T koronkę według specyfikacji, nie mniej próbowałeś oddalić przerzutkę śrubą B ?

Godzinę temu, Prosiak_M87 napisał:

czy może być coś takiego jak hak dedykowany do SRAM?

Nie nie ma czegoś takiego. Jest wymysł Direct mount i zwykły hak. Dzisiaj musisz mieć normalny hak bo nowej przerzutki Shimano 12 już byś nie założył na hak DM.

Krótko to na największej koronce, górne kółeczko do koronki 40T ,ząbek do ząbka, ma mieć około 5-6mm odległości.

Opublikowano

Spróbuj na haku "sram" bez tej przedłużki (goat link'a), który upośledza działanie napędu. Jak nie będzie działać to zastosuj przerzutkę M6000.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dokładnie, możesz kupić ten goat link ( głupia nazwa :P ) i jak nie pyknie to wymiana przerzutki na M6000 GS

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Śruba do regulacji odległości chyba już na max weszła, ale jeszcze i tak czeka mnie zakładanie podkładek pod blat korby, żeby poprawić linie łańcucha, to może przy takiej regulacji "na fest" uda się coś poprawić. 

Pewnie kolejne większe majstrowanie skończy się wymiana haka, koła, osi, przerzutki, manetki, kasety i łancucha, zakładając, że 1x mi podejdzie to przeskoczę na 1x11 i problemy z niedopasowana przerzutka znikną :p

Jeszcze raz dzięki! 

Opublikowano
7 minut temu, Prosiak_M87 napisał:

Pewnie kolejne większe majstrowanie skończy się wymiana haka, koła, osi, przerzutki, manetki, kasety i łancucha, zakładając, że 1x mi podejdzie to przeskoczę na 1x11 i problemy z niedopasowana przerzutka znikną :p

dobre :D 

No nic, kombinuje może coś uda się zrobić.