Skocz do zawartości

GPS w górach , porównanie sumy podjazdów

borsukk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Porównanie sumy podjazdów konkretnej trasy dla Stravy, Endomondo, Google Earth Pro, Sigmy Data Center i Holux ezTour Plus.

Do porównania wykorzystałem trasę o długości 54,9 km zmierzoną za pomocą GPSa Holux 260, wyeksportowaną do formatu .gpx i następnie wczytaną do poszczególnych programów. Wybrałem trasę, której większość przebiega po szosie.

Holux 260 charakteryzował się dobrym barometrycznym pomiarem wysokości, szczególnie po ręcznej kalibracji wysokości startowej. Można było na nim obserwować wysokość barometryczną w porównaniu do wysokości zmierzonej przez satelity. Piszę o nim w czasie przeszłym bo niestety firma Holux nie rozwijała swoich produktów i w zeszłym roku upadła, a oprogramowanie przestało współpracować z Google Maps. Szkoda, ponieważ używałem go przez 8 lat i ani razu nie zgubił śladu w najgęstszym lesie, a do moich celów, czyli rejestracji trasy w zupełności wystarczał. Wadą Holuxa był brak łączności bezprzewodowej, natomiast można było w nim zaprogramować czas próbkowania lub odległość próbkowania, a także parametry dotyczące pauzy/startu. Sprawdzał się też w turystyce pieszej górskiej.

W tabeli przedstawione są wyniki, a na obrazkach można zobaczyć jak to wygląda w poszczególnych programach. Jak widać wyniki są bardzo rozbieżne pomimo tych samych danych wejściowych. Zauważcie, że każdy producent używa innej nazwy obliczonego parametru, co może ma usprawiedliwić te różnice ;).

tabela1.png      Strava.png 

Endomondo.png    Sigma.png

GEarth.png   Holux260.png

Tylko Google Earth i Strava korygują wysokości zmierzone do autentycznych w terenie.

Wydrukowałem wykres z Holux ezTour Plus w dużej rozdzielczości i policzyłem sumę wysokości ręcznie w dwóch wariantach – w pierwszym pominąłem wygarbienia mniejsze od 3m w terenie, w drugim mniejsze od 6m. Na tej podstawie można zorientować się jak poszczególne programy wygładzają wykres wysokościowy trasy.

Wygląda na to, ze Google Earth nie wygładza przebiegu i po prostu sumuje dane wejściowe korygując wysokości.

Strava wygładza w niewielkim stopniu i również koryguje wysokości.

Dla Sigmy i Endomondo to wygładzanie przebiegu jest bardzo silne, w przypadku Sigmy może to być powodowane małą dokładnością pomiaru wysokości przez jej GPSy. Testowałem Pure GPS Sigmy i zdarzały się tam jakieś dziwne wyskoki wysokości (a także spore zaniżenia prędkości i gubienie śladu).

Jakie są wasze doświadczenia w pomiarach wysokości przez GPSy i jaki GPS możecie mi polecić do dokładnej rejestracji trasy w górach. Nawigacja mnie nie interesuje, lubię sam odkrywać nieznane drogi i ścieżki.