Jaceko_tri Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Cześć. Po pierwsze chciałbym się przywitać z koleżankami i kolegami z forum - witajcie ;). Od jesieni używam trenażera Bkool smart pro i do tej pory jeździłem na aplikacji od producenta. Chciałem przetestować inne platformy a mianowicie zwift i rouvy i tu powstał problem. Obie platformy nie widzą trenażera. Czujniki kadencji i prędkości znajdują momentalnie. Trenażera natomiast nie widzą. Czujnik ant+ oryginalny. Pisałem w tej sprawie do supportu bkool ale nie dostałem żadnego konkretnego info. Czy ktoś z was miał problemy z tym modelem trenażera i połączeniem ?
dfq Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Widziałem na Rouvy że ludzie jeżdżą na tym trenażerze
wojtek.k Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Zrobiłeś to: https://support.bkool.com/hc/en-us/articles/360024810191-ANT-FE-C-protocol ?
Jaceko_tri Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Sprawdzę wieczorem, ale raczej mi się nie pojawia nic co mógłbym przestwawić
wojtek.k Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 Teraz, Jaceko_tri napisał: Sprawdzę wieczorem, ale raczej mi się nie pojawia nic co mógłbym przestwawić Oczywiście musisz to zrobić w aplikacji Bkool. Tam przestawiasz trenażer w odpowiedni tryb i będziesz mógł łączyć się z innymi aplikacjami po ANT+. Tak btw, jakby ktoś inny miał problem, trenażery Bkool nie działają po Bluetooth z aplikacjami typu Zwift (jakaś dziwna różnica w obsłudze Bluetooth). Po ANT+ po przestawieniu działają bez problemu.
Jaceko_tri Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 Sprawdziłem i nic takiego nie ma. Nawet zresetowałem ustawienia i od nowa wyszukał trenażer i nic poza tym że "połączono" nie wyskoczyło. Dodam że sprawdzane wszystko na 2 różnych komputerach i na obu jest to samo.
wojtek.k Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 11 godzin temu, Jaceko_tri napisał: Sprawdziłem i nic takiego nie ma. Nawet zresetowałem ustawienia i od nowa wyszukał trenażer i nic poza tym że "połączono" nie wyskoczyło. Dodam że sprawdzane wszystko na 2 różnych komputerach i na obu jest to samo. Kurcze, jak ja korzystałem z Bkoola używałem starszej wersji oprogramowania i tam to wyglądało inaczej, ale sugerując się dokumentacją, skoro nie ma takiego guzika, to oznacza, że już jest przełączony (przynajmniej tak było w poprzedniej wersji softu). Spróbuj jeszcze upewnić się przy łączeniu ze Zwift/Rouvy czy na pewno trenażer nie jest podłączony do innego urządzenia/oprogramowania. W momencie, kiedy podłączysz go do czegoś, przestaje wysyłać sygnał ANT+ pozwalający go sparować z innym symulatorem/urządzeniem.
Jaceko_tri Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Jakieś uszkodzenie trenażera eliminuję bo oprogramowanie bkool by też nie widziało w takim przypadku. Pewno jakaś "pierdoła" ale nie mogę tego namierzyć. Może jakiś konflikt z bluetooth?? Nie wiem ale będę szukał dalej. Może jest tak, że na starym sofcie nie było to przestawione a nowy soft ma jakąś lukę i nie da rady w nim przestawić?? Edytowane 6 Lutego 2020 przez Jaceko_tri
Jaceko_tri Opublikowano 14 Lutego 2020 Autor Opublikowano 14 Lutego 2020 (edytowane) Po dłuższym grzebaniu w temacie pojawiło się kilka dodoatkowych informacji. Po pierwsze wyczytałem na zachodnim forum zwift o konieczności aktualizacji oprogramowania wewnętrznego trenażera. Ściągnąłem aplikację bkool toolkit i tu pojawia się problem - aplikacja nie widzi trenażera. Powinna łączyć sie z trenażerem za pomocą bluetooth ale trenażer wogóle nie jest wyszukiwany. Wygląda jakby miał wyłaczone bluetooth. Próbowałem zainstalować dodatkowe oprogramowanie treningowe z obsługą bluetooth ale też trenażer nie jest wykrywany. Teraz jestem prawie pewien, że trenażer nie jest przestawiony na ant FE-C. Na forum Zwift po przestawieniu na ANT FE-C wszystkim co mieli problem z łącznościa zaczyna się normalnie łączyć. Ale nie wiem czy poprzedni właściciel tego nie zrobił bo trenażer coś ma z bluetooh?? czy po prostu nie zrobił aktualizacji na czas i teraz może być problem bo trenażer ma za stare oprogramowanie wewnętrzne i nie komunikuje się z aplikacjami w telefonie??. Druga sprawa to fizyczne uszkodzenia bluetooth w trenażerze. Dodatkowo próbowałem połączyć Licznik Garmin edge 520 i jest to samo a wiem, że licznik wymaga połączenia ANT - FE-C więc tutaj dodatkowe potwierdzenie że jest to wyłączone w trenażerze. Szczerze to mam już mętlik..... Na razie śmigam na aplikacji bkool i tutaj nie ma kompletnie żadnych problemów.... Edytowane 14 Lutego 2020 przez Jaceko_tri
Jaceko_tri Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Cześć. Temat rozwiązany i podaję informację dla zainteresowanych. Wczoraj serwisant Bkool poprzez mój komputer i oprogramowanie serwisowe próbował przestawić/zaktualizować ustawienia trenażera. Niestety okazało się, że mam trenażer z płytą główną która nie da się zaktualizować do nowszego oprogramowania - starszy model. Moje oprogramowanie to 3.02 i to jest najnowsze dostępne na ten trenażer z tym typem płyty głównej. Ant FE-C było obsługiwane od oprogramowania powyżej 3.02 😕 Duży plus za kontakt bkool i próbę rozwiązania problemu przez serwis pomimo, że nie jestem pierwszym włąscicielem i trenażer jest po gwarancji.🙂 A więc temat można zamknąć a mi pozostaje zabawa na platformie bkool. Wiosna blisko więc na razie sobie tym głowy nie zaprzątam 😋 Edytowane 4 Marca 2020 przez Jaceko_tri
Rekomendowane odpowiedzi