moll74 Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Taka sytuacja. Nowy rower, z pudełka, ze słabymi hamulcami, więc w moment poszły do wymiany na SLX BR M7000. Tył hamował w miarę, ale szału nie było, przód słabo, doczytałem, że fabrycznie założona tarcza nie współpracuje z klockami metalicznymi, więc poszły do wymiany na Shimano SM RT86. Tył w końcu zaczął działać jak należy, w przodzie jest poprawa, ale nadal szału nie ma. Raczej nie jest zapowietrzony, klamka działa tak samo, jak tylny hamulec. W czym może być problem, jakieś sugestie co sprawdzić? Z góry dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam Grzegorz
moll74 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 Przyznaje się bez bicia, że przejechałem na nich może 8 km. Miałoby to tak duże znaczenie?
Gość Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Ogromne! Na początku każde hamulce są słabe. Powinno się dotrzeć na początku hamulce. Rozpędzasz się do 20-25km/h, a potem hamujesz do jakichś 5km/h i powtarzasz to kilkanaście razy - osobno na tylnym i przednim hamulcu, a potem na obu razem. Za każdym kolejnym razem hamulce powinny być coraz silniejsze. Trzeba sobie wybrać kawałek prostej drogi bez ruchu samochodów i ogólnie bezpiecznej do tego celu. Jeśli masz kawek prostej z górki, to też może pomóc w docieraniu hamulców. Jeśli znasz angielski, to tutaj masz film na ten temat:
moll74 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 oki doki podziałam. Wielkie dzięki
Kruk Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Nowe rowery a w tym i nowe heble są przeważnie ciut zapowietrzone, jak sklep jest ogarnięty to odpowietrzy od razu ale rzadko to widziałem, chyba że to topowy model to wtedy tak. Druga sprawa to dotarcie nowych tarcz do klocków co czasami trwa 100km jazdy nawet lub kilka dłuższych zjazdów. Pamiętaj że klocki musza być czyste i tarcze też, dotykanie palcami tarcz to jawne proszenie się o gorszą pracę hebla. Pomijam fakt że zaciski w nowych rowerach są na odwal ustawione i trzeba je wyregulować dobrze.
PiotrekGT Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 M7000 mają seryjnie żywice która też szału nie robi, zakupiłem te klocki od szaja, nie miałem przekonania do nich ale zostałem mile zaskoczony wzrostem siły jaki oferują, docierają się też bardzo szybko. https://allegro.pl/oferta/klocki-ceramiczne-do-shimano-deore-slx-xt-xtr-8513572902?snapshot=MjAyMC0wMi0wMVQxMDoxMToyNS4yNTVaO2J1eWVyO2U0NWNlMGRjM2EyNzZhMWVlMTVmNTExNWU1ZjY1OGRjN2E0OWY3M2VmNDdiZWNmZDk0M2FmN2ZlNDA5Y2I1ZmM%3D
moll74 Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Opublikowano 5 Lutego 2020 OK dzięki za info, zaczynam od docierania,
Rekomendowane odpowiedzi