Skocz do zawartości

Unibike flite 29 vs merida big nine 300 29

Anton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Korba wielowpust, linki wewnątrz, taperowana główka. Tyle zobaczyłem na zdjęciu, bo w opisach nic nie znalazłem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Wysil się odrobinę, i napisz do czego ma być rower. Merida będzie lepsza ale tylko pod względem technicznym ramy(czyt. dalszy upgrade roweru,) Jeślni masz zamiar kupić i jeździć to Unibike miażdży Meridę chyba wszystkim :)  co do twoich pytań masz odp. w załączonych przez Ciebie linkach 

Opublikowano

Unibike lepszy na start, ale merida to lepsza baza do rozbudowy.

Obejrzyj szajbajka jak porównuje różne rowery i obejrzyj filmiki o geometrii, zobaczysz która geo pod twój styl jazdy bardziej ci będzie pasować.

Opublikowano

Bierz Meride. Z całym szacunkiem dla Unibike'a (którego posiadałem) ale geometria jest raczej rekreacyjna niż "Race Line". Może szczególnie przeszkadzała płaska podsiodłówka (dużo łagodniejsza od tego co podaje producent) która sprawia że na rowerze jeździ się bardziej siłowo, wolniej się przyśpiesza, ciężej podjeżdża. Na plus wychodzą zjazdy a także zakręty, które jednak pokonuje się bardziej poprzez pochylenie roweru niż ruch kierownicą. Rama jest też dosyć ciężka.

Merida ma bardziej neutralną geometrię i lżejszą ramę. Jeździ się na tym całkiem fajnie. Ale...

Reasumując są to podobne rowery a zważywszy na różnice w cenie , osprzętowo żaden gorzej nie wypada i raczej kierowałbym się kwestią ekonomiczną.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, LALA napisał:

Wysil się odrobinę, i napisz do czego ma być rower. Merida będzie lepsza ale tylko pod względem technicznym ramy(czyt. dalszy upgrade roweru,) Jeślni masz zamiar kupić i jeździć to Unibike miażdży Meridę chyba wszystkim :)  co do twoich pytań masz odp. w załączonych przez Ciebie linkach 

Jazda sportowo rekreacyjna z mozliwoscia startow w maratonach mtb takich jak:www.gpmtb.pl

A rozbudowa raczej nie bede zainteresowany.

Edytowane przez Anton