Skocz do zawartości

Upgrade hamulca do Shimano Saint - przewód w ramie

endrju128

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój sprzęt to Trek Remedy 8, chciałbym wstawić mocniejsze heble, jakimi są Shimano Saint M820 (teraz jeżdżę na Sram Guide R). Problem w tym że przewód od tylnego hamulca idzie wewnątrz ramy. Powiedzcie proszę na czym polega montaż hamulca w tym przypadku i czy jest to bezpieczna operacja (zamierzam wybrać się z tym do serwisu). No i czy polecacie mi taki upgrade :D

Opublikowano

Wyciągasz jeden przewód wkładasz drugi i co w tym skomplikowanego a tym bardziej niebezpiecznego? Bez obaw.

Opublikowano
1 minutę temu, PrzeLuka napisał:

Wyciągasz jeden przewód wkładasz drugi i co w tym skomplikowanego a tym bardziej niebezpiecznego? Bez obaw.

Jak kupię hamulec jako całość i odepnę przewód to może mi się zapowietrzyć czy coś. Nie wiem, nie mam wiedzy na ten temat

Opublikowano

Jak się zapowietrzy to trzeba będzie odpowietrzyć i to też nic skomplikowanego.

Opublikowano

I tak musisz skrócić przewód czyli też odpowietrzyc

Opublikowano

Musisz stary hebel rozszczelnić.

Rozszczelnić nowy hebel Sainta.

połączyć przewody ze sobą.

Przeciągnąć nowy przewód.

Skrócić nowy przewód.

zarobić końcówkę oliwką i złożyć układ w całość.

Następnie wkręcasz lejek, strzykawkę z olejem do zacisku i krótko mówiąc przelewasz układ, a potem go odpowietrzasz.

Dla mnie przewody hamulcowe muszą być na zewnątrz aby takich cyrków nie było.

P.S. Oczywiście jeśli chcesz sprzedać stary hebel to musisz na nowo zarobić końcówkę i też zalać i odpowietrzyć układ. 

Opublikowano

Nie łącz przewodow ze soba bo sie pomieszaja plyny a sram ma dot, szimano olej mineralny, wyciagnij stary i przewlecz nowy. Inserty gumowe na dolnej rurze sie wykreca i latwo sie przewleka, mozesz sobie zrobic jakis zakrzywiony drucik zeby zahaczyc przewod i wyciagnac koncowke jak juz bedzie przy druhim insercie. Przewod ucinasz przy klamce a nie przy zacisku!

Na gorze dolnej rury masz inserty po obu srronach, wykrec oba bedzie latwiej, przewod przewlekasz od zacisku w gore nie na odwrot. No i zatkaj sobie wykalaczka rozciecie zeby sie nie porozlewalo w srodku ramy.

Opublikowano

Jakby zrobił to ostrożnie to można połączyć wkrętem bez łba dwa przewody ale może i racja że lepiej wyciągnąć stary.

też ważna uwaga hehe dla mnie oczywista, fakt, przewód ucina się przy klamce nie przy zacisku bo tam są końcówki typu Banjo.