Skocz do zawartości

Pomoc w doborze kół szosowych

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!
Planuję zakup kół do mojej szosy. W temacie kół nie wiele wiem, dlatego chciałbym się poradzić Was w tym temacie by wybrać możliwie najlepszą dla mnie opcję.
Obecnie, mam koła Bontragera (Bontrager approved alloy rims), które są delikatnie mówiąc dość leniwe ;). Waga obecnego kompletu z kasetą,dętkami,oponami i zaciskami to 3411g. Mam opcję na zakup nowego kompletu Mavic Cosmic pro carbon exalith, tylko martwi mnie wysoki stożek 50 mm w tych kołach (boczne wiatry mogą karać) no i czy to będzie dobry wybór na jednak górzysty teren i sporo podjazdów. Słyszałem wiele dobrego o kołach Shimano Dura Ace, no i o Zipp 303, tylko nowe są poza moim zasięgiem finansowym, ewentualnie używki, ale trochę się boję używanych kółek. Może ktoś z Was ma, jakieś doświadczenia z wyżej wymienionymi kołami?Będę wdzięczny za sugestię i porady. Czego oczekuję po nowych kołach? Dobrego przyśpieszania, dobrego utrzymywania prędkości.

Podsumowując czego szukam:

- Koła w wadze około 1500 - 1700g

- Raczej aluminiowa powierzchnia hamowania (ale nie upieram się mocno)

- Koła na oponę

- Koła za kwotę około 3-3,5 tys zł

16 minut temu, tomq napisał:

Hej!
Planuję zakup kół do mojej szosy. W temacie kół nie wiele wiem, dlatego chciałbym się poradzić Was w tym temacie by wybrać możliwie najlepszą dla mnie opcję.
Obecnie, mam koła Bontragera (Bontrager approved alloy rims), które są delikatnie mówiąc dość leniwe ;). Waga obecnego kompletu z kasetą,dętkami,oponami i zaciskami to 3411g. Mam opcję na zakup nowego kompletu Mavic Cosmic pro carbon exalith, tylko martwi mnie wysoki stożek 50 mm w tych kołach (boczne wiatry mogą karać) no i czy to będzie dobry wybór na jednak górzysty teren i sporo podjazdów. Słyszałem wiele dobrego o kołach Shimano Dura Ace, no i o Zipp 303, tylko nowe są poza moim zasięgiem finansowym, ewentualnie używki, ale trochę się boję używanych kółek. Może ktoś z Was ma, jakieś doświadczenia z wyżej wymienionymi kołami?Będę wdzięczny za sugestię i porady. Czego oczekuję po nowych kołach? Dobrego przyśpieszania, dobrego utrzymywania prędkości.

Podsumowując czego szukam:

- Koła w wadze około 1500 - 1700g

- Raczej aluminiowa powierzchnia hamowania (ale nie upieram się mocno)

- Koła na oponę

- Koła za kwotę około 3-3,5 tys zł

Nie martw się bocznym wiatrem. Sugieruj się tym co mają zawodowcy w wielkich tourach czyli: wysoki stożek górą. Jest wiele dyskusji na temat wysokości stożka vs wiatr.. ale prawda jest taka że najleosze uniwersalne koła na trase ok 200km. Z prostymi i górkami to możliwie lekkie koła na wysokim stożku. Jest wiele topowych kół, lekkich na niskim profilu obręczy, alu.. ale prawda jest taka że zawodowcy śmigają na wysokim lekkim carbonie z doklejoną taśmą, żeby zrownać opone z obręczą.

Chcesz pod oponę, więc większość carbonu odpada, a za alu po co przepłacać. Na forum szosowym, wśród bardziej ogarniętych szosowców królują kinliny na piastach bitex. Można mieć koła za ok 1200 zł z wagą 1500gr. Ja polecam Ci iść tą drogą i nie przepłacać

Edytowane przez Janao
  • Pomógł 1
  • 5 miesięcy temu...

A tak wracając jeszcze do technologii Exalith Mavica. Czy wiecie może czy inni producenci mają jakieś analogiczne modele typu Mavic Ksyrium Exalith- całe czarne koła aluminiowe. Ja mam dylemat na zasadzie- nie chcę karbonu, ale chcę całkiem czarne koła. Wiem, że DT Swiss posiada model PR1400 Oxic, ale czy to jest ich technologia czy zwykłe koła anodyzowane jak u Vision'a, które po kilku hamowaniach będą miały kolor metaliczny.