Pitek2222 Opublikowano 2 Lutego 2020 Opublikowano 2 Lutego 2020 Cześć wszystkim, w 2018 kupiłem rower Kross Level 8.0 29". Amortyzator, który jest w tym rowerze od początku to Rock Shox Recon RL 100mm. Teraz chciałem zmienić go na Rock Shox Reba RL 100mm (a może jak finanse pozwolą na SIDa) i tu pojawia się problem. Offset mojego Recona wynosi 46mm, a obecnie wszystkie Reby (oraz SIDy), które oglądałem w sklepach rowerowych mają offset 51mm. Czy zmiana offsetu z 46 na 51 mocno zmieni zwrotność roweru? Nie chcę wydawać kasy w granicach 2000 zł po to żeby pogorszyć zwrotność roweru. Pozdrawiam
Kruk Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 5 mm ja dla mnie to żadna różnica i jak sobie wmówisz, że to pogorszy zwrotność roweru to tak będzie
Mjecio Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 Pomijalna wartość przy amatorce zmieni sie baza kół jedynie...
Pitek2222 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Opublikowano 3 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedź. Chciałem trochę zbić wagę mojego roweru. Waży teraz nieco ponad 13kg dlatego pomyślałem o Rebie i o innych rzeczach, które mógłbym zmienić (np. hamulce czy zamiana dętki na oponę bezdętkową). Ale nie sztuka wydać 2000 na amor, który nie będzie z rowerem kompatybilny. Nigdy nie zwracałem uwagi na coś takiego jak offset. Dlatego zasięgam języka na forum. Pozdrawiam
Kruk Opublikowano 3 Lutego 2020 Opublikowano 3 Lutego 2020 No to wiadomo. Wiesz, skoro amor jest 29 i rama też to na serio 5mm nie zrobi różnicy chyba że sobie wmówisz to placebo zadziała Druga sprawa to to jak dany amor pracuje. Reba jest klasyką Rocka i działa bardzo fajnie nie mniej jeśli zdecydujesz się na SID"a na chargerze to będzie niewielka różnica w płynności działania na rzecz SID'a. Ja jestem zachwycony jak działa charger z przejścia z tłumika Motion Control z Rybki
Pitek2222 Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Opublikowano 4 Lutego 2020 Przemyślałem kilka kwestii i do kasy, którą już mam na Rebę dodam pieniądze ze sprzedaży Krossa.. za kilka miesięcy jak dozbieram kolejne 2000 Specialized Chisel Expert na celowniku. Zobaczymy. Z SIDem już dam sobie spokój
vdcmike Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Zawsze można rebę nieco stuningować żeby tłumik reagował bardziej żwawo używając smarowidła maxima plush 3wt zamiast shoxowego 5wt. Niewiele to pomoże na gubienie sie tlumika na łupance ale czułość zauważalnie wzrośnie.
Kruk Opublikowano 4 Lutego 2020 Opublikowano 4 Lutego 2020 Dla mnie największy Upgrade Reby to dokupienie Chargera, co RS zezwala, ale taka zabawa jest nie opłacalna.
Rekomendowane odpowiedzi