Skocz do zawartości

Montaż tylnego bagażnika na otwory do błotników, Scott Speedster S30 Gravel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu gravela, do zwykłych wycieczek, tripów bikepackingowych ale też tripów z bagażnikiem i sakwami.

Nietety, Scott Speedster Gravel S30 Gravel nie ma otworów na bagażnik z tyłu. Ma tylko otwory na błotnik, czy da się zamontować do tego bagażnik? Wydaje mi się, że wystarczy zamontować odpowiedni adapter i wszystko powinno być ok...Czy ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania? Nie ma z tym żadnego problemu?

Załączam zdjęcia otworów z zeszłorocznego modelu ale w nowym rozwiązanie jest identyczne.

20200201_135023.jpg 20200201_135012.jpg
Opublikowano (edytowane)

Obejma podsiodłowa z mocowaniem bagażnika.

Screenshot_2020-02-02-06-36-20-175.jpeg

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, leejoonidas napisał:

Obejma podsiodłowa z mocowaniem bagażnika.

Screenshot_2020-02-02-06-36-20-175.jpeg

Fajny patent ale ta obejma w tym rowerze może być zbyt wysoko. Jeśli pałąki od bagażnika do ramy będą iść do góry to cała konstrukcja może być niestabilna.

PS Po przemyśleniu jednak wycofuję to co wcześniej napisałem.

Edytowane przez Motke
Opublikowano (edytowane)

Ale mi chodzi o adapter metalowy, który bym przykręcił do otworów na błotnik, widocznych na zdjęciu. Wydaje mi się, że można coś takiego zrobić ale wolałbym się upewnić na podstawie czyjegoś przykładu.

Narysowałem to na zdjęciu otworów, taka blaszka przykręcana do ramy do otworów na błotniki a bagażnik montowany do blaszki do otworu, który zaznaczyłem na czerwono.

bagażnik.jpg

Albo jakiś patent na adapter do zamontowania tych mocowań:

bagażnik2.jpg Edytowane przez Gucci
Opublikowano

Do niektórych bagażników dodają taki ceownik / adapter, miałem takie coś przy którymś z bagażników. Tam było przejście z jednej centralnej śróby.

Opublikowano

Tak ale nigdzie w internecie nie znalazłem przykładu montażu bagażnika na otwory bo błotników. Boję się, że kupię rower i dopiero potem okaże się, że nie da się tak tego zrobić.

Opublikowano

Nigdzie nie znalazłem zdjęcia takiego rozwiązania

Opublikowano
17 godzin temu, Gucci napisał:

Przymierzam się do zakupu gravela, do zwykłych wycieczek, tripów bikepackingowych ale też tripów z bagażnikiem i sakwami.

Nietety, Scott Speedster Gravel S30 Gravel nie ma otworów na bagażnik z tyłu. Ma tylko otwory na błotnik, czy da się zamontować do tego bagażnik? Wydaje mi się, że wystarczy zamontować odpowiedni adapter i wszystko powinno być ok...Czy ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania? Nie ma z tym żadnego problemu?

Załączam zdjęcia otworów z zeszłorocznego modelu ale w nowym rozwiązanie jest identyczne.

20200201_135023.jpg 20200201_135012.jpg

Skąd wniosek, że te otwory są tylko na błotnik?

Te otwory na górnych widełkach wyglądają jak otwory do montażu bagażnika, tylko zwykle są one umieszczane z boku. Na dole, przy hakach koła, w stalowych ramach czasem były otwory w haku pod bagażnik, oraz dodatkowo przylutowane malutkie oczka, do montażu błotnika. 

W tym Scott-cie otwory wyglądają solidnie, ale może lepiej dopytać dystrybutora (lub bezpośrednio producenta) czy dopuszcza montaż w tym miejscu bagażnika i maksymalne obciążenie bagażem.

Jeśli nie będzie przeciwwskazań to może tu znajdziesz jakiś adapter o odpowiednim kształcie (chodzi głównie o to górne mocowanie):

https://allegro.pl/uzytkownik/jasiu2665luis/sprzet-bagazowy-pozostale-98849?bmatch=baseline-dict43-spo-1-2-1127&order=p

W ostateczności zwykły sklep budowlany, też znajdziesz tam różne powyginane blaszki z otworami (w Mrówce widziałem tego spory wybór).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Piszę do Scotta i zobaczymy co powiedzą :)

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

@Gucci dostałeś jakąś odpowiedź? Również szukam rozwiązania na bagażnik do tego modelu. Kupiliśmy  bagażnik topeak, ale jest do kitu. Niby 9 kg, a przy 6 się zrywa.

• 2 lata później...
Opublikowano

@Gucci podbijam pytanie. Czy dowiedziałeś się czegoś? Stoję przed tym samym pytaniem teraz.