Skocz do zawartości

Zamiana zacisku Tektro na Shimano

Dibua

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,
z góry przepraszam, jeśli piszę coś bez sensu, w rowerach pogubiłem się już dawno temu.
Pacjent to Kellys TNT 30, taki: https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c527/tnt-30-dark-orange-p48625

Dziś po pierwszej w tym roku przejażdżce oczywiście znowu mi słabo działał przedni hamulec, więc klasycznie, rozkręcić, klocki wymoczyć w nitro/acetonie, wypalić, tarcza do czyszczenia. Przy skręcaniu stwierdzam obrobiony gwint w zacisku na śrubie trzymającej klocki. Klocki są tego typu: https://www.centrumrowerowe.pl/okladziny-hamulcowe-eyen-01-pd20291/?v_Id=131633

Pytanie do Was, czy mogę zamienić zacisk, którego zdjęcie wrzucam na coś innego, dobrego? Jeśli tak to na co, Shimano? Czy da się zamienić sam zacisk czy muszę wymienić razem z klamką i przewodem?

2020-02-01 18.20.15.jpg 2020-02-01 18.20.35.jpg 2020-02-01 18.20.43.jpg
Opublikowano

Zasadniczo nie robi sie takich mixów. Shimano i tektro mogą nawet działać na innym plynie( dot lub olej min.)

Lepiej pomysł o zmianie hamulca.

Opublikowano

Nie mam nic przeciwko, chętnie zmienię cały hamulec, tylko na co? Jakoś nie ufam Tektro, chcę Shimano, doradzisz coś? Czy rozstaw śrub zacisku jest taka sama?

Opublikowano
25 minut temu, elmapeto napisał:

Zasadniczo nie robi sie takich mixów. Shimano i tektro mogą nawet działać na innym plynie( dot lub olej min.)

Lepiej pomysł o zmianie hamulca.

Bardzo przydatna odpowiedź, tektro działa na oleju mineralnym tak jak shimano.

Śrubkę można zastąpić zawleczką i po kłopocie, shimano stosuje zawleczke aż do grupy deore. Koszt kilka pln

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Tak. Taki sam rozstaw śrub. Jaki budżet? Za około 200 zł polecam standardowo m6000.

10 minut temu, PiotrekGT napisał:

Bardzo przydatna odpowiedź, tektro działa na oleju mineralnym tak jak shimano.

Śrubkę można zastąpić zawleczką i po kłopocie, shimano stosuje zawleczke aż do grupy deore. Koszt kilka pln

Wszystkie tak samo na mineralnym? 

Przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd.  

Edytowane przez elmapeto
Opublikowano

@PiotrekGT raczej groszy ;)

@Dibua propozucje hebli w okreslonym budżecie są kolego tuż nad Twoim wątkiem. Jak chcesz propozycji to pytaj tam.

Np.

Opublikowano

Faktycznie można je zmiksować.  Tu odpowiedź w takim temacie z innego forum:

"Ja mam z przodu taki mix - klamka z tektro auriga comp a zacisk to m535. Taki zestaw działa u mnie bez najmniejszego problemu nawet przy -10oC, więc śmiało możesz zmieniać zacisk..."

Opublikowano

Mój Tektro pracuje na mineralnym. Jeśli chodzi o mix to ja bardziej pytam, czy mój przewód hamulcowy podpasuje do nowego zacisku (gwint), bo jak już zrozumiałem zacisk będzie pasował na mocowanie, mam Post Mount. Ponadto proszę o podpowiedź, czy mogę pozostawić manetki SHIMANO Altus SL-M310 i obok nich zamocować na kierownicy klamkę od Deore M-6000? One mają zapewne inny system mocowania (Deore to I-Spec II)

Tak czy siak dziękuję za pomoc, najszybszym i najtańszym rozwiązaniem wydaje się podtoczenie rowka w śrubie i wstawienie pierścienia zabezpieczającego albo wymiana śruby na zawleczkę, drugim, droższym, będzie zakup całego Deore M6000.

Opublikowano

Tektro można mieszać z Shimano.

Nawet nie trzeba zmieniać przewodu. Jest ta sama śrubka zaciskowa przewodu, olej mineralny, nawet klocki Tektro są identyczne jak niższej klasy Shimano poniżej Deore.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

@Dibua można zrobić mix. Kolega ma i działa. Ale lepiej kup m6000 i będzie git

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Włoż tam zawleczke, prawie nic to nie kosztuje a nie wiem czy posiadasz rower do którego jest sens wkładania M6000

20200201_195648.jpg

W shimano tak to wyglada i jeszcze chyba nikomu nie wypadly klocki, żadne toczenie czy frezowanie  śrubek, zwykla zawleczka i po problemie

Edytowane przez PiotrekGT
  • Pomógł 1
Opublikowano

Kup sobie zacisk mt200 za 30zł (już z klockami). Po zamontowaniu trzeba przelać układ olejem. Będzie działał jak oryginał. 

Opublikowano

@vdcmike nie warto mt200. Nie będzie dużo lepsze od tektro. 

@Dibua Jak chcesz to kup nawet starsze ale równie dobre m615.

Opublikowano (edytowane)

Znowu pozostaje dziękować za kolejne podpowiedzi. Jak o coś pytam to lubię dodać też od siebie dwa słowa jak problem zamierzam rozwiązać, może kiedyś przeczyta to ktoś, komu to pomoże.
Ale po kolei, rower to jak pisałem na górze Kellys TNT30 za prawie 2 kzł. Najpierw służył do okolicznych lasów ale w 2019 roku odbiła mi nomen omen szajba i pojechałem nim do Gdańska (ze Śląska), 650 km pękło bezdrożami, polami i lasami. Zarobiłem jedną awarię - rozszczepiła się linka przerzutki i zaczęła się wysuwać z zaczepu przy przerzutce, zrobił mi ją jeden z gdańskich sklepów rowerowych od ręki. W tym roku też coś chcę wywinąć w stylu Green Velo albo dookoła Polski. To tyle jeśli chodzi o to co mam i co na tym zamierzam. (tylko nie najeżdżajcie, że to takich wypraw to muszę kupić gravela albo treking :)
Myślę, że zwykła zamiana na zawleczkę nie jest najlepszym pomysłem, bo w zacisku są dwa otwory, jeden mniejszy, gdzie wchodzi tylko śruba, drugi większy - gdzie był gwint, więc zawleczka o mniejszej średnicy będzie w jednym otworze latać. Pewnie i tak jest to bez znaczenia dla hamulca, bo ta zawleczka nie przenosi siły hamowania a trzyma klocki, żeby nie wypadły.
Przejdę się więc do garażu i obczaję jak unieruchomić obecną śrubę, przymierzę do zacisku zawleczkę i jeśli efekt będzie ok to tak zostawię, jeśli nie to kupię cały hamulec M6000 albo sam zacisk BR-M615. Trochę jestem gadżeciarzem i lubię sobie coś od czasu do czasu kupić dla zwykłej męskiej próżności ;)
Jak bym nie zrobił - i tak dziękuję, bo znowu coś tam zrozumiałem z tych wszystkich "Deorów, Tektrów i innych Shimanów" :)

EDIT: chyba zawleczka będzie jednak najlepsza, otwory w zacisku to fi 3,4 i 3,2, a otwory w klockach też mają przecież jakiś luz.

Edytowane przez Dibua
Opublikowano

@Dibua nie ma za co. Jak byś kupował m615 to kup cały hamulec. Bo klamka ma serwo wave, i lepiej będzie działać. Jak chcesz to możesz podziękować dając np. serduszko.

• Pomógł 1
Opublikowano

Wstawiona zawleczka fi 3.2 x 32, 42 grosze za sztukę, weszła lekko, trochę ją przyciąłem, bo nawet rozwiedziona była bardzo blisko szprych. Doraźnie rozwiązanie może być, ale wiem, że i tak pewnie sprawię sobie M6000 prędzej czy później :) Dzieki wszystkim za pomoc.

IMG_20200203_155818.jpg
  • Lubię to! 1