marcelk Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Hejka, Przymierzam się do kupna 29'er ale mam zasadniczy problem. Moje gabaryty to 173cm, 79cm po wewnętrznej stronie nogi - według systemu doboru ramy meridy powinienem mieć M'ke. Dzisiaj jak przymierzałem w sklepie to sprzedawca stwierdził że trochę za bardzo mi krocze dotyka ramy jak stoję okrakiem na rowerze i że powinienem mieć rozmiar S którego nie ma na stanie i nie sprowadzi bez zaliczki bo mu takie rowery nie schodzą(trudno tak kupować rower w ciemno). Pytanie jak to powinno wyglądać Panowie? Czy powinienem mieć dużo luzu między krokiem a ramą? Mam rozmiar przejściowy między M a S i trudno mi dobrać rower. Wiem że to bezpieczeństwo, aby sobie w nagłej sytuacji hamowania i zejścia z siodełka nie stłuc klejnotów, ale pytanie czy i tak coś da ten 1 1 - 3 cm. Ponad to sprzedawca stwierdził że 29'r są dla wyższych osób i dopiero tak od 175cm jest w miarę komfortowa jazda. Nie wiem co na ten temat myśleć skoro Trek ma swoje 29'er od 161cm...
raven Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 ech kochani sprzedawcy jak kupowałem szosę, to też wszyscy mi mówili, że ma być jakiś tam rozmiar, a po przymiarce okazało się, że musi być większy, podobno mam za długi nogi jak na mój wzrost jechałeś na tej M-ce? wydała się za duża? było wygodnie? nic nie uwierało/wymuszało naciągnięcia różnych części ciała? masz więcej sklepów w okolicy? może uda Ci się przymierzyć S-kę innego producenta, potem można łatwo porównać geometrię i wymiary (każdy ma to na stronie) bo co z tego, że przy S-ce rura nie będzie dotykać "wora" jak się okaże na przykład, że rama będzie za krótka
marcelk Opublikowano 1 Lutego 2020 Autor Opublikowano 1 Lutego 2020 1 godzinę temu, raven napisał: ech kochani sprzedawcy jak kupowałem szosę, to też wszyscy mi mówili, że ma być jakiś tam rozmiar, a po przymiarce okazało się, że musi być większy, podobno mam za długi nogi jak na mój wzrost jechałeś na tej M-ce? wydała się za duża? było wygodnie? nic nie uwierało/wymuszało naciągnięcia różnych części ciała? masz więcej sklepów w okolicy? może uda Ci się przymierzyć S-kę innego producenta, potem można łatwo porównać geometrię i wymiary (każdy ma to na stronie) bo co z tego, że przy S-ce rura nie będzie dotykać "wora" jak się okaże na przykład, że rama będzie za krótka Raczej nie było szans na jazde. Jakoś za specjalnie nie wydawał sie rower za wielki. Chyba zabiorę się do salonu treka. Kiedyś siedziałem na x-caliberze 7 z 2018(rozmiar M) i też coś tam jajcem dotykałem ramy, ale wiem że aż tak tragicznie nie było. Nie wiem jak mocno powinienem na ten punkt patrzeć. Na tej meridce w miarę spokojnie stałem okrakiem.
zenobek Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Zmień sprzedawcę! Coś ten obecny jest za bardzo bojaźliwy. Na jazdę nie ma szans, na sprowadzenie nie ma szans. Na nic nie ma szans. On zdaje się, nie wie co to ryzyko biznesowe. Jeszcze z tym sprawadzeniem może.. Ale brak możliwości jazdy próbnej dyskwalifikuje go!
Yare Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Mnie też sprzedawca sugerował że L 29' to dla mnie za duża przy 175/82 . Analizując w domu na spokojnie okazało się że stary rower w rozmiarze M na 27,5 miała rurę niżej zaledwie o 1 cm a zdecydowanie rower wydawał mi się zbyt mały. Każdy ma inne odczucie rozmiarówek różnych producentów a sprzedawcy zwykle generalizują według wzrostu. Warto usiąść i sprawdzić. Mnie 30 sekund zajęło aby stwierdzić że to jest właśnie 'to'. Najlepszym lecz już nie tanim rozwiązaniem jest bikefitting - jednak wybierając rower za ponad 10 krotność takiej usługi zaczyna mieć to sens.
Rekomendowane odpowiedzi