Skocz do zawartości

Zmiana łańcucha

djski24

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! Mam pytanie ! Co ile mniej więcej (km) powinno się zmieniać łańcuch w rowerze górskim który jest wykorzystywany do jazdy po lasach i polach ? I czy w ogóle da się określić limit kilometrów 

Opublikowano (edytowane)

Najprościej to mieć przymiar do łańcucha i po sprawie, kosztuję kilka zł\

nikt Ci nie określi limitu km, ponieważ łańcuch łańcuchowi nie równy i zależy to od stylu i warunków jazdy, oraz czy dbasz o napęd czy nie

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeżeli kupno przymiaru do łańcucha to zbyt wiele fajną metodę na sprawdzenie stanu łańcucha pokazał SzajBajk w jedyn z filmów. Link poniżej ( fragment od 8:00 ) :

Opublikowano

Przymiar wygodniejszy i dokładniejszy ;) kupisz raz i masz na lata. Warto mieć podstawowe narzędzia jak się lubi grzebać przy rowerze

Opublikowano (edytowane)

Przymiar do łańcucha można kupić  już nawet za około 10 PLN

000HB2.jpg

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano

A naj dokladniej to metoda na gwozc. Wieszamy 2 lancuchy na 1 gwozc i ten co krotszy to zakladamy. Kontrola co 700-800km. 

Opublikowano

Ja zmieniam łańcuchy, gdy potrzebują smarowania. Jeden jest zawsze nasmarowany i gotowy do jazdy i ten zakładam, a brudny w tym czasie spokojnie czyszczę, smaruję i czeka na swoją kolej. 

Opublikowano

Również polecam metodę jeżdżenia na kilku łańcuchach (sam jeżdżę na siedmiu). Zmieniam co około 500 km przy każdym gruntownym czyszczeniu i smarowaniu. 

Opublikowano

Na siedmiu! O.o A czemu az tyle? Mi sie wydaje ze kaseta sie skonczy niz te lancuchy sie wyciagna. Przeciez nie ma to sensu ekonomicznego zadnego. 

Opublikowano

Tak się złożyło, że miałem kilka gorszych łańcuchów (kmc) a potem dokupiłem Connexa. Mam też nietypowy napęd, to też kwestia zużycia wygląda nieco inaczej ;)

Opublikowano

Ja jeżdżę single speed. Jedna zębatka z przodu i z tyłu. Myślę, że z kilkoma łańcuchami można jeździć kilkadziesiąt lat... Dodatkowo można obrócić przedni blat jak i tylnią zębatkę.

Opublikowano

Nie taki nietypowy. Ja tu myslalem ze kupiles te 7 lancuchow. Jak zbieraniza to polbiedy. Choc i ze zbieraniny i nawet jak odwrocisz kola zebate to i tak szybciej sie owe kola skoncza niz te lancuchy. 

Opublikowano (edytowane)

No to mój napęd też jest nietypowy :) Alfine 11    42Alfine x SRAM24z

Edytowane przez alfine-11
Opublikowano
1 godzinę temu, Maki napisał:

Nie taki nietypowy. Ja tu myslalem ze kupiles te 7 lancuchow. Jak zbieraniza to polbiedy. Choc i ze zbieraniny i nawet jak odwrocisz kola zebate to i tak szybciej sie owe kola skoncza niz te lancuchy. 

Możliwe, na razie mam 7 - nie wyrzucę na każdy dzień tygodnia inny ;D

1 godzinę temu, alfine-11 napisał:

No to mój napęd też jest nietypowy :) Alfine 11    42Alfine x SRAM24z

Myślałem o czymś takim! Jak Ci się na nim jeździ? Szosa / teren? 

Opublikowano

Fantastyczna sprawa ! To jest to ! Bardzo bym polecał każdemu rowerzyście z wyjątkiem MTB , Szosy ... wiadomo o co chodzi ;) po prostu z wyjątkiem zastosowań sportowych , jedynym poważnym minusem jest wysoka cena takich rowerów , nie jest to takie cudo jak Rohloff Speedhub 500/14 czy też inne rarytasy tego producenta , ale i cena jest o połowę mniejsza

Opublikowano

Rohloff będzie w moim kolejnym rowerze, niech tylko wprowadzą sztywne osie. 

Żeby nie zbaczać z tematu, jak i nawiązać do Rohloffa - w kwestii przyrządów do pomiaru rozciągnięcia łańcucha - tu też jest ważna ich jakość! Przykładowo mam tego BikeHanda z postu powyżej, jak i przyrząd z http://www.bitul.pl/Sklep/Kategorie/NarzedziaDoLancucha . Są różnice w odczycie. Polecam poczytać https://www.endurorider.pl/przymiar-do-lancucha-z-trzymaczem/

Opublikowano

W Rohloff i Alfinie to już jest sztywna oś :)  Znam temat przymiarów nawet nosiłem się z zamiarem opisania ich na forum , ale na to potrzeba się skupić , a ja klikam na forum i pracuje jednocześnie :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć odgrzewam.

Czy istenieje metoda "homemade" na rozpięcie łańcucha nie mając rozkuwacza?

Ps. Wiem ile kosztuje rozkuwacz, więc nie piszcie że lepiej za grosze kupić, bo to nie dla mnie info ;)

Opublikowano

Punktak, młotek, dwie nakrętki i coś twardego