djski24 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Witam ! Mam pytanie ! Co ile mniej więcej (km) powinno się zmieniać łańcuch w rowerze górskim który jest wykorzystywany do jazdy po lasach i polach ? I czy w ogóle da się określić limit kilometrów
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Najprościej to mieć przymiar do łańcucha i po sprawie, kosztuję kilka zł\ nikt Ci nie określi limitu km, ponieważ łańcuch łańcuchowi nie równy i zależy to od stylu i warunków jazdy, oraz czy dbasz o napęd czy nie Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez Gość
alfine-11 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jest tak jak napisał samuel_87 , tylko przymiar do łańcucha prawdę Ci powie
artfal Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Jeżeli kupno przymiaru do łańcucha to zbyt wiele fajną metodę na sprawdzenie stanu łańcucha pokazał SzajBajk w jedyn z filmów. Link poniżej ( fragment od 8:00 ) :
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Przymiar wygodniejszy i dokładniejszy kupisz raz i masz na lata. Warto mieć podstawowe narzędzia jak się lubi grzebać przy rowerze
alfine-11 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) Przymiar do łańcucha można kupić już nawet za około 10 PLN Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez alfine-11
Maki Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 A naj dokladniej to metoda na gwozc. Wieszamy 2 lancuchy na 1 gwozc i ten co krotszy to zakladamy. Kontrola co 700-800km.
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Ja zmieniam łańcuchy, gdy potrzebują smarowania. Jeden jest zawsze nasmarowany i gotowy do jazdy i ten zakładam, a brudny w tym czasie spokojnie czyszczę, smaruję i czeka na swoją kolej.
psu Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Również polecam metodę jeżdżenia na kilku łańcuchach (sam jeżdżę na siedmiu). Zmieniam co około 500 km przy każdym gruntownym czyszczeniu i smarowaniu.
Maki Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Na siedmiu! A czemu az tyle? Mi sie wydaje ze kaseta sie skonczy niz te lancuchy sie wyciagna. Przeciez nie ma to sensu ekonomicznego zadnego.
psu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Tak się złożyło, że miałem kilka gorszych łańcuchów (kmc) a potem dokupiłem Connexa. Mam też nietypowy napęd, to też kwestia zużycia wygląda nieco inaczej
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 psu co to jest za nietypowy napęd ?
psu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja jeżdżę single speed. Jedna zębatka z przodu i z tyłu. Myślę, że z kilkoma łańcuchami można jeździć kilkadziesiąt lat... Dodatkowo można obrócić przedni blat jak i tylnią zębatkę.
Maki Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Nie taki nietypowy. Ja tu myslalem ze kupiles te 7 lancuchow. Jak zbieraniza to polbiedy. Choc i ze zbieraniny i nawet jak odwrocisz kola zebate to i tak szybciej sie owe kola skoncza niz te lancuchy.
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) No to mój napęd też jest nietypowy Alfine 11 42Alfine x SRAM24z Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez alfine-11
psu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Maki napisał: Nie taki nietypowy. Ja tu myslalem ze kupiles te 7 lancuchow. Jak zbieraniza to polbiedy. Choc i ze zbieraniny i nawet jak odwrocisz kola zebate to i tak szybciej sie owe kola skoncza niz te lancuchy. Możliwe, na razie mam 7 - nie wyrzucę na każdy dzień tygodnia inny ;D 1 godzinę temu, alfine-11 napisał: No to mój napęd też jest nietypowy Alfine 11 42Alfine x SRAM24z Myślałem o czymś takim! Jak Ci się na nim jeździ? Szosa / teren?
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Fantastyczna sprawa ! To jest to ! Bardzo bym polecał każdemu rowerzyście z wyjątkiem MTB , Szosy ... wiadomo o co chodzi po prostu z wyjątkiem zastosowań sportowych , jedynym poważnym minusem jest wysoka cena takich rowerów , nie jest to takie cudo jak Rohloff Speedhub 500/14 czy też inne rarytasy tego producenta , ale i cena jest o połowę mniejsza
psu Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Rohloff będzie w moim kolejnym rowerze, niech tylko wprowadzą sztywne osie. Żeby nie zbaczać z tematu, jak i nawiązać do Rohloffa - w kwestii przyrządów do pomiaru rozciągnięcia łańcucha - tu też jest ważna ich jakość! Przykładowo mam tego BikeHanda z postu powyżej, jak i przyrząd z http://www.bitul.pl/Sklep/Kategorie/NarzedziaDoLancucha . Są różnice w odczycie. Polecam poczytać https://www.endurorider.pl/przymiar-do-lancucha-z-trzymaczem/
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 W Rohloff i Alfinie to już jest sztywna oś Znam temat przymiarów nawet nosiłem się z zamiarem opisania ich na forum , ale na to potrzeba się skupić , a ja klikam na forum i pracuje jednocześnie
martinb3 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Cześć odgrzewam. Czy istenieje metoda "homemade" na rozpięcie łańcucha nie mając rozkuwacza? Ps. Wiem ile kosztuje rozkuwacz, więc nie piszcie że lepiej za grosze kupić, bo to nie dla mnie info
Puncu Opublikowano 20 Czerwca 2017 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Punktak, młotek, dwie nakrętki i coś twardego
Rekomendowane odpowiedzi