Skocz do zawartości

Opony do ostrego koła

marcinekduzes

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć nie mogę znaleść takiego tematu na forum a interesuje mnie temat doboru opony do ostrego koła. Zmieniam opony średnio raz na miesiąc szczególnie tylna. Czy są jakieś mieszanki które mniej się ścierają ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Opublikowano

Twardsza guma to mniejsza przyczepność, więc zdecydowanie nie polecam. Mniej skidów?

Opublikowano
3 godziny temu, marcinekduzes napisał:

Cześć nie mogę znaleść takiego tematu na forum a interesuje mnie temat doboru opony do ostrego koła. Zmieniam opony średnio raz na miesiąc szczególnie tylna. Czy są jakieś mieszanki które mniej się ścierają ?

Tak - mieszanki w klockach hamulcowych. ☺️

Opublikowano

Da się zrobić z klocków oponę ? :]

Opublikowano (edytowane)

Nie, ale da się hamować zamieniając energię kinetyczną ruchu na ciepło powstające wskutek tarcia klockami o obręcz. To lepsze niż tarcie oponą o asfalt. A już na pewno tańsze.

Edytowane przez marvelo
Opublikowano

A może kupić taką pełną oponę, kiedyś Szaj taką recenzował, może to by było wyjście?

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem sens ostrego koła, serio, nie prościej mieć po prostu hamulec i piaste z wolnobiegiem? A jak ci auto wyjedzie i nie ustapi pierwszeństwa to co wtedy?

Fani tego rozwiązania twierdzą, że prostota, niezawodność itp a ja widze, że same kłopoty z takimi rowerami

Opublikowano

Każdy z nas tutaj lubi rowery na swój sposób i moim zdaniem, póki to nie stwarza zagrożenia dla innych to jest spoko.

Opublikowano

No właśnie ja o tym zagrożeniu, dla mnie to się wydaje niebezpieczne

Nie wiem, dla mnie hamulce to podstawa i siła musi być z zapasem, nie wazne do czego rower ma mi sluzyc, dlatego moj leb tego nie pojmuje :P

Opublikowano
6 godzin temu, PiotrekGT napisał:

No właśnie ja o tym zagrożeniu, dla mnie to się wydaje niebezpieczne

Nie wiem, dla mnie hamulce to podstawa 

Ludzie od tysięcy lat chodzą, biegają i nie potrzebują hamulców.

Opublikowano

Ale macie problemy. Jeden chce jeździć po mieście na ostrym kole a drugi zjeżdżać kilkadziesiąt kmh po stromych zboczach w górach. I teraz pomyśl co jest bardziej durne i niebezpieczne?

• Lubię to! 1
Opublikowano

Może to kwestia filmików które widzę w necie, ale mam wrażenie że ostrokołowcy mają o wiele większe umiejętności niż inni rowerzyści.

A co do tematu. Jak już było powiedziane, twarda guma to mniejsza przyczepność. Może faktycznie przedni hamulec by tu coś pomógł? A jak to nie rozwiązanie dla ciebie to szukaj rekomendacji w społeczności fixie co się sprawdza.

Tapatalk'd

Opublikowano

Dzięki za burzliwą dyskusje na temat:) zgadzam się z każdym z Was w pewnym stopniu. Ostre to jeden z moich rowerów który używam w celach rekreacyjnych a głównie dla fanu bo strasznie podoba mi się patent i prostota rozwiązania.

Rower który mam przerobiony na ostre to Polski ZZR Huragan rocznik 72. Zabieram go czasami jak wyjeżdżam w delegacji po Europie, stanowi sympatyczny sposób przemieszczania sie i zgadzam się jest niebezpieczny dlatego mam w nim hamulce na wszelki wypadek:) jednak z uwagi na to ze chce opanować pewne triki i umiejętności jazdy stosuje hamowanie poprzez blokowanie koła.

Poprostu myślałem ze są jakieś specjalne gumy do tego, i może będę mógł zdemontować hamulce a przynajmniej jeden:)

Po mieście jeżdżę na ostrym, do pracy na Cube Carbon Drive, na zawodach na mtb, a w ciepłe dni lubię wybrać się na trasę na szosie a to wszystko z miłości do dwóch kółek myśle ze każdy z Was ma podobnie :)

Pozdrowienia z Portugali
1dbd1078ebea2a8835548b78dd99fe02.jpg3e8e57cdcf5b7d9fd213d30ac67d1292.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dzięki:) tylko dlaczego same kolorowe maja :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.01.2020 o 10:03, marcinekduzes napisał:

Rower który mam przerobiony na ostre to Polski ZZR Huragan rocznik 72. Zabieram go czasami jak wyjeżdżam w delegacji po Europie, stanowi sympatyczny sposób przemieszczania sie i zgadzam się jest niebezpieczny dlatego mam w nim hamulce na wszelki wypadek:) jednak z uwagi na to ze chce opanować pewne triki i umiejętności jazdy stosuje hamowanie poprzez blokowanie koła.

Tak z ciekawości zapytam, jakie masz przełożenie, bo być może sposobem na zwiększenie trwałości tylnej opony jest pewien "myk" z doborem przełożenia, by uzyskać jak najwięcej tzw. "skid patches" podczas blokowania koła (jako ostrokołowiec być może to już uwzględniłeś, ale może komuś jeszcze się to przyda).

Wyjaśnienie problemu poniżej:

http://www.bikecalc.com/skid_patch_math

https://www.sheldonbrown.com/fixed.html#skid

Edytowane przez marvelo
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 30.01.2020 o 00:26, PiotrekGT napisał:

Nie bardzo rozumiem sens ostrego koła

Jedni traktują to jako zabawę, natomiast w cyklu szkoleniowym wykorzystuje się ostre koło do 4-ch celów:

Wyuczenie nawyku kręcenia.

Ćwiczenie jazdy w rytmie.

Ćwiczenie na wyjeżdżanie ( element treningu psychicznego)

Doskonalenie techniki.

Opublikowano

Serdecznie dzięki za filmik tak naprawdę nie słyszałem o tym problemie. Policzę żeby i sprawdzę jak sprawa wyglada u mnie.