Skocz do zawartości

Baterie vs akumulatory

zenobek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do praktyków:

Czy widzicie różnice (w czasie świecenia, w natężeniu światła) pomiędzy tą samą lampą zasilaną bateriami a akumulatorami. Różnica niby skromna , niecałe 0,3V na sztuce (AA, AAA) ale to może mieć znaczenie. Zastanawiam się nad użyciem akumulatorów w miejsce baterii bo cena eksploatacji jest dużo niższa, ale tylko pod warunkiem, że wydajność lampy nie uegnie zmianie.

Co na to osoby, które taką zamianę przeszły?

Opublikowano

U mnie w lampach i innych urządzeniach żadnej różnicy a plus jest ekonomiczny. Nie wyrobiłbym na baterie a tak to mam spokój. Polecam Enelopy - to chyba najlepsze akumulatorki na rynku.

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, zenobek napisał:

w natężeniu światła

Także używam aku i różnicy nie widzę. Jednak wydaje mi się, że przy bateriach lampka świeci nawet przy słabym napięciu, przy akumulatorkach następuje nagłe wyłączenie - choć staram się do tego nie dopuszczać.

Edytowane przez peezett
Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, zenobek napisał:

Czy widzicie różnice (w czasie świecenia, w natężeniu światła) pomiędzy tą samą lampą zasilaną bateriami a akumulatorami.

Zależy jakimi. Użycie Li-ion zmienia postać rzeczy, a to za sprawą gęstości prądu jakie jest w stanie dać źródło.

Na aku Ni-Mh 3W dioda  nie była w stanie osiągnąć pełnej mocy, bo prąd na jej zasilaniu był zbyt niski,  na Li-Ion na wyjściu diody pojawiła się odpowiednia wartość prądu za sterownikiem i od razu różnica w świeceniu była widoczna dioda miała już 3W ( Iled cirka 0,8 A, przy Uobc 3,6V)

Edytowane przez kaido2
Opublikowano
11 godzin temu, peezett napisał:

Także używam aku i różnicy nie widzę. Jednak wydaje mi się, że przy bateriach lampka świeci nawet przy słabym napięciu, przy akumulatorkach następuje nagłe wyłączenie - choć staram się do tego nie dopuszczać.

W akumulatorach Ni-MH spadek napięcia jest minimalny w miarę rozładowywania, po czym następuje taki jakby uskok, natomiast w bateriach napięcie cały czas spada w miarę rozładowywania.

Dodatkowo akumulatory lepiej sprawdzają się w urządzeniach, które pobierają dużo prądu i nie wpływa to znacznie na ich pojemność, tak jak w przypadku baterii. Z kolei baterie alkaliczne odwrotnie, lepiej sprawdzają się w zastosowaniach z małym poborem prądu.

Spójrz na charakterystykę rozładowywania dla zwykłego Eneloopa: https://docs.rs-online.com/1324/0900766b812ff4ca.pdf

I dla baterii alkalicznych: https://docs.rs-online.com/585c/0900766b81249809.pdf czy https://docs.rs-online.com/bcd4/0900766b8172bed7.pdf

Opublikowano
W dniu 30.01.2020 o 14:32, kaido2 napisał:

Zależy jakimi. Użycie Li-ion zmienia.....

Hmmmmm.......

Ale to są zupełnie inne ogniwa: inna technologia i co za tym inne napięcie znamionowe takiego ogniwa. Gdybym włożył np dwa ogniwa li-ion wielkości AAA (są takie!) zamiast dwu standardowych baterii AAA to zamiast 3V lampa byłaby zasilona ok. 8 voltami. Wydaje się, że z lampy poszdł by dym. ;) Mam wrażenie, że próbowałeś zamiast jednej Li-ion zastosować trzy aku Ni-MH. To porównanie istotnie wychodzi na korzyść 18650(LI-Ion).

Opublikowano

Zamiast 3 Ni- Mh jedna Li-Ion. Diody mają swój zakres napięciowy na którym mogą pracować, podobnie sterowniki, wszystko jest dostępne w notach katalogowych. Jeżeli body na to pozwala to taką lampę warto przerobić .

Opublikowano (edytowane)

No więc właśnie. Nie o takie coś mi chodziło jak ty piszesz. Nie mam mozliwości włożenia 18650. W lampie jest pojemnik na dwa ogniwa AAA - więc alternatywą dla dwu baterii alkalicznych albo węglowych będą dwa aku NiMH.

No chyba, żeby włożyć jeden Li-Ion o wielkości AAA a drugie miejsce na baterię zewrzeć. Tylko, że wtedy, ten nadmiarowy 1 V, może źle zrobić lampie. (ale nie musi) :) To oczywiście przy założeniu, że baterie są połączone szeregowo - zazwyczaj są.

Edytowane przez zenobek
Opublikowano
10 minut temu, zenobek napisał:

No więc właśnie. Nie o takie coś mi chodziło jak ty piszesz. Nie mam mozliwości włożenia 18650. W lampie jest pojemnik na dwa ogniwa AAA - więc alternatywą dla dwu baterii alkalicznych albo węglowych będą dwa aku NiMH.

No chyba, żeby włożyć jeden Li-Ion o wielkości AAA a drugie miejsce na baterię zewrzeć. Tylko, że wtedy, ten nadmiarowy 1 V, może źle zrobić lampie. (ale nie musi) :)

Jak chcesz tak rzeźbić, to lepiej dać jakiś stabilizator napięcia 3V.

Opublikowano
22 minuty temu, zenobek napisał:

Chodzi o przednią czy tylną lampę (na 2 AAA są zwykle tylne, a przednie pewnie małej mocy)?

Obecnie mam przednią na 18650, ale parę lat jeździłem na akumulatorkach AA w lampach przednich (na żarówkę halogenową i kryptonową, a potem przerobione  na diodę XML) i moim zdaniem zdecydowanie warto zamiast baterii. Koszty szybko się zwracają, a przy dobrych aku (Varta, Duracell, nieco gorsze moim zdaniem GP) działało to dobrze, a czas działania po paru jazdach był przewidywalny.

Jeśli chodzi o tylną to dobrze mieć takie, które długo trzymają ładunek (np. Eneloop), bo w tylnych pobór prądu jest mały, więc rzadko będzie się ładować.

Opublikowano

No więc właśnie nie chce. To tylko taka "radosna twórczość artystyczna" - "wolne uwagi". ;) 

Co do stabilizatora, to każdy, czy liniowy czy impulsowy, wprowadza straty, zamienia energię na ciepło, które trzeba odprowadzić. Wynika z tego "trochę" problemów.

Reasumując: w grę wchodzą tylko aku NiMH.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, zenobek napisał:

Reasumując: w grę wchodzą tylko aku NiMH.

https://pl.aliexpress.com/item/4000012719526.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459787116&albag=77066918093&trgt=743612850714&crea=pl4000012719526&netw=u&device=c&gclid=EAIaIQobChMIuIXH8q2z5wIVU6qaCh3J2QL6EAQYAyABEgKBzPD_BwE&gclsrc=aw.ds

Jak widać, też są li-ion o dziwo 1,5v.

Z powodzeniem stosowałem w miejsce 2x AAA jeden 103450.

Wcześniej upewniałem się jaka dioda siedzi w środku i z jakim sterownikiem prądowym mam do czynienia ( często zwykły nieprogramowalny gupek).

Przykłady:

Dla diody Xp-G która ma zakres napięciowy 2,9- 3,2 v  w latarce na 2xAA, lub AAA wiązało się to ze zmontowaniem innego sterownika.

Dla diody Xml, Xml2 zakres z tego co pamiętam( można sprawdzić w nocie) 3,6- 4,2V, jednak latarki z tą dioda są z marszu pod Li-Ion, Li-Pol, tak jak już większość pod Xp-G

W latarkach typu Biedronka ( na typowych chińskich diodach) z pojedynczą diodą PLed, czy modułem COB zakres napięć wynosi od 3,6-4,2V, a więc można śmiało zamieniać Ni-Mh na Li-Ion bez większych kombinacji,  Zwiększenie źródła zasilania z 3V, na pracy 3,6V spowoduje iż dioda będzie świeciła swoją pełną mocą. Gęstość prądu też zrobi swoje. Niestety dodatkowo trzeba sprawdzić jak wygląda sprawa chłodzenia, żeby nie okazało się, że po 5 minutach dioda out.

Edytowane przez kaido2
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Przyznam. Bardzo mnie zaskoczyłeś. Muszę to przeanalizować...

Work in progresssssss.....

Opublikowano
2 godziny temu, zenobek napisał:

No chyba, żeby włożyć jeden Li-Ion o wielkości AAA a drugie miejsce na baterię zewrzeć. Tylko, że wtedy, ten nadmiarowy 1 V, może źle zrobić lampie. (ale nie musi) :)

No to daj 1 lub 2 zwykłe diody prostownicze.

Opublikowano
1 godzinę temu, zenobek napisał:

Przyznam. Bardzo mnie zaskoczyłeś. Muszę to przeanalizować...

Work in progresssssss.....

Przerabiałem latarki, robiłem swoje wynalazki, naprawiam elektronikę, stąd te moje pare groszy.

Opublikowano

W gruncie rzeczy jest to bardzo fajne źródło energii. Bateria + (chyba) elektronika - najprawdopodobnie jakaś przetwornica step-down (obniżająca napięcie do 1,5V) włożona do cylindrycznej obudowy wielkości AAA. Zapewne z powodu zawartości elektroniki prąd wyjściowy tylko 2A. Osobny biegun do ładowania ogniwa i osobny dla poboru prądu. Dedykowna ładowarka. Dedykowana z powodu specyficznego złącza. Można wykorzystać Ładowarkę do Li-Ion ale potrzebny jest metalowy pierścień, który będzie łączył dodatni biegun ładowarki i biegun ładowania. Musi być na tyle krótki aby baterię z pierścieniem upchnąć w ładowarce.

Idea bardzo fajna jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce.

Tak w ogóle bardzo fajna jest ta bateria, ale cena jest nieakceptowalna. Ponad 30 złotych za jedno ogniwo....... 25 zł gdy kupujemy 20 sztuk.:(