Skocz do zawartości

Manetki Deore M530

Amirez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam przerzutki Deore M590 czy manetki Deore  M530 bedą pasowaly do tych przerzutek ?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuje

A jaka jest roznica pomiedzy manetkami Deore  ST530 a SL530? Ma to jakies znaczenie które kupie?

Edytowane przez Amirez
Opublikowano

St-m530 to klamkomanetki, a sl-m530 to manetki.

I obie to deore. Nie deore lx.

Opublikowano

Obecnie mam w rowerze wolnobieg 7rz czy jak zaloze taki zestaw przerzutki deore 3x9 590 manetki  st 530 , bedzie to wszystko kompatybilne czy musze wymienic wolnobieg i piaste?

Opublikowano
3 minuty temu, Amirez napisał:

Obecnie mam w rowerze wolnobieg 7rz czy jak zaloze taki zestaw przerzutki deore 3x9 590 manetki  st 530 , bedzie to wszystko kompatybilne czy musze wymienic wolnobieg i piaste?

Musisz wymienić. Taniej szybciej i łatwiej po prostu kupić koło pod kasetę. (wolnobieg to już relikt przeszłości)

Opublikowano
W dniu 28.01.2020 o 11:39, Amirez napisał:

Będzie pasować. 6,7,8,9 rzędowe mają ten sam ciąg linki. Jedynym mankamentem będzie że 2 biegi w manetce będziesz miał nieużywane, ale jak kolega pisze lepiej zmienić wolnobieg który de'facto blokuje możliwości upgrade'u.

Opublikowano
Będzie pasować. 6,7,8,9 rzędowe mają ten sam ciąg linki. Jedynym mankamentem będzie że 2 biegi w manetce będziesz miał nieużywane, ale jak kolega pisze lepiej zmienić wolnobieg który de'facto blokuje możliwości upgrade'u.

Tu nie jestem pewien, czy manetka 9rz. zadziała na kasecie 7rz.
Manetki 6/7/8 mozna stosować zamiennie. ale kaseta 9 ma zwężone odległości pomiędzy tarczami i manetka (pomimo 1:2) ciągnie mniej linki niż 7/8 biegowa manetka.
Opublikowano

Tak, manetki 9 sp pogubią się na kasecie 7/8 sp. Ale kolega wyżej miał na myśli chyba tylną przerzutkę 9sp. Ta zadziała z manetkami od 6 do 9. Jest jeszcze metoda na posiadanie 8 biegów z manetkami 9 sp. oraz bębenkiem na 7 sp. Zakładamy kasetę 9 sp bez najmniejszej koronki ( na bębenek 7 sp. ) i mamy 8 biegów. Ale autor tematu ma wolnobieg, więc to inna historia.