Skocz do zawartości

Czy to dobra rama dla 13 latka

Janosik72

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

WItam  na forum

Chcialem sie  was  zapytac  czy taka rama  bedzie dobra dla 13letniego chlopaka

https://www.ebay.co.uk/itm/JESSICA-44-56mm-Tapered-Headtube-Frame-16-17-in-MTB-Mountain-Bike-Frameset-UK/174046307462?var=472863329972

do tego chialem zamowic taki widelec

https://pl.aliexpress.com/item/32814282797.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.59895c0fCQjVdY

prosze o opinie  bo syn mnie meczy o zlozenie roweru    bo zaden rower ze sklepu mu sie nie podoba a wiosna coraz blizej  i w koncu musze  ruszyc z zakupami

syn ma 52 kg i 158cm ale szybko rosnie   jaki rozmiar ramy dla niego?   ,

mysle ze kola 26 bede dla niego ok  

Pozdrawiam Serdecznie  Janek

Edytowane przez Janosik72
niedzialajacy link
Opublikowano

Wydaje się być dobra , skoro się podoba. 

Opublikowano

Rama jak rama. Zależy do czego chce jej używać. Rozmiar S na dzień dzisiejszy (choć dużo zależy od geometrii samej ramy) a to, że urośnie wymusi za jakiś czas wymianę ramy. Kupowanie ramy "na zapas" nie mam sensu. Za duża rama będzie po prostu niewygodna.

Co do amora. Chińskiego Epixona ja osobiście bym nie kupował. Cena około 300 zł musi być czymś spowodowana, więc nie spodziewał bym się jakości porównywalnej z oryginałem.

Opublikowano (edytowane)

mysle ze jak kazdy chlopiec do jazdy z kolegami po miescie i sciezkach rowerowych 

Mieszkam w Londynie i gor tu brak😁 wiem ze rosnie dlatego  zmienia rower  z poprzedniego wyrosl  (co dwa lata nowy rower)  nie chce kupowac ramy na zapas dlatego pytam  o rozmiar

dzieki

Edytowane przez Janosik72
Opublikowano

To po uj rower górski z jakimś klockowatym, chińskim amorem?

Opublikowano

Jazda w mieście nie oznacza jazdy wyłacznie po płaskim. Nie wiem jak w GB ale w PL w panuje moda na UrbanDH, więc proponuje dokładnie dopytać syna do czego chce uzywać nowego roweru. To istotne a nawet bardzo, bo jak ma zamiar skakac ze schodow to nie na tym sprzęcie.

Opublikowano

na 100procent tylko jazda po wyznaczonych  drogach i sciezkach 

do szpicera

bo taki zestaw sobie wyszukal  czyli mu sie podoba   i placi za niego zaoszczedzonymi pieniedzmi  nie Twoimi

do Piotra78

no i wlasnie dlatego pytam bo jesli  trzeba to mu doloze do czegos lepszego 

, ale jak znam zycie to mlody chce zlozyc rower by miec inny niz wszyscy i sie pochwalic kolegom

a ze 99procent zrobi po asfaldzie ,kostce czy ubitych szutrowych sciezkach    to wybral  tanio   i chyba  niezle ?

wiadomo ze po schodach tez czasem zjedzie

ja  jak bylem dzieckiem tez na wigry3  zjezdzalem po schodach

Opublikowano (edytowane)

Młody jest mlody, nie wiadomo czy mu się nie znudzi. Czy będzie robil 1000 km na sezon czy 5000.  Porządny amor o tych parametrach chińskiego to wydatek 1000 pln. Możesz kupic. Możesz kupić później jeśli będzie na prawdę jeździł. 

Albo potem rower na większych kołach. ( i amortyzator lepszy )

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

To wszystko takie gadanie.  Mój syn(13)  jeździ na B twinie  340 od dwóch lat i nie  ma dla niego przeszkód w mieście. Jak zawsze wisi w powietrzu temat zlego przeznaczenia takiego sprzetu (bezpieczeństwo) i piszą to goście kupujący swój sprzęt na Ali... A prawda jest taka ,że lepszy oryginalny Btwin niż Fox od chińczyka... 

Opublikowano

"Dobry" używany amor upoluje spokojnie za 500 zł na olx czy allegro :)

Opublikowano

dzieki za podpowiedzi 

chyba stanie na ramie 17 i ten amor z aliexpres

takie hamulce

https://www.ebay.co.uk/itm/For-Mountain-Bike-MTB-Cycling-Front-Rear-Set-Hydraulic-Disc-Brakes-Oil-Disc-UK/283545918820?var=584745466599

i takie kola

https://www.ebay.co.uk/itm/26-INCH-MOUNTAIN-BIKE-WHEELS-DOUBLE-WALL-6-7-8-9-10-SPEED-QUICK-RELEASE-WHEEL/253804361833?var=553088326557

14 minut temu, Mjecio napisał:

"Dobry" używany amor upoluje spokojnie za 500 zł na olx czy allegro :)

uzywany i dobry  za500 to dwie sprzecznosci  to po pierwsze   po drugie wole kupic  synowi nowego chinczyka niz zajechana uzywke

sam od 2012 roku mam chinski motorek 125cm lexmoto i wymienilem w nim tylko lancuch i zebatki oraz okleilem kierownice bo kropki rdzy zaczely sie pokazywac  a przejechane ponad 30 000 mil  wiec  opowiesci o zalosnej chinskiej jakosci mozna miedzy bajki wlozyc

Opublikowano

No tak, ale jak byś zagłębił się w aukcje z aliexpres, to byś zobaczył, że jednemu z klientów amor zaczął przeciekać po 50km. Może to być kwestia transportu lotniczego, a może jakości. Kij ma dwa końce. Używane amory z górnej półki nie muszą być zajechane, bo użytkują je świadomi kolarze, wiedzą po ci je kupili i że należy o nie dbać.

Opublikowano
15 minut temu, Grzegorz_Macko napisał:

No tak, ale jak byś zagłębił się w aukcje z aliexpres, to byś zobaczył, że jednemu z klientów amor zaczął przeciekać po 50km. Może to być kwestia transportu lotniczego, a może jakości. Kij ma dwa końce. Używane amory z górnej półki nie muszą być zajechane, bo użytkują je świadomi kolarze, wiedzą po ci je kupili i że należy o nie dbać.

jesli tak swiadomi jak ja czy moj syn to ja serdecznie dziekuje za taka uzywke  ,

w moim  rowerze zamontowalem przez lato manitou markhor za kilka lat moglbym sprzedac  jako firmowy chcialbys taki ode mnie ?

nadal zywy mit ze zajechane firmowe lepsze od nowego  chinskiego 😉

a powiedz mi skad znasz historie starego firmowego ? po jakich przejsciach  kraksach i braku serwisowania?

mowi sie   Panie  jak nowka   a ze szrotu lusterko odpada tak sie rwie do ciebie 🙂

Sprzedawcy Chinscy sa chyba najuczciwszymi handlarzami   i po wyslaniu  kilku fotek filmow i opisu problemu   bardzo latwo z nimi dojsc do porozumienia w kwestiach gwarancji wymiany ,naprawy  ,a  po setkach transakcji z nimi   wiem ze  wybieraja najprostrza  droge rozwiazania problemu    ,wysylka nowego lub full refund i przeprosiny

Opublikowano

Oddadzą za zęby jak młodemu sie amor złamie przy zjezdzaniu ze schodów? Prosty przykład, amor używany 500zl stan widoczny ok czyli golenie nie porysowane, oraz ugina się i wraca jak należy, robisz mu serwis za 100zł i masz pewność i spokojna głowe ze wszystko jest jak należy, oczywiście wiem że nie brakuje naciagaczy i oszustów, ale oni od zawsze byli :)

Opublikowano
5 minut temu, Janosik72 napisał:

jesli tak swiadomi jak ja czy moj syn to ja serdecznie dziekuje za taka uzywke  ,

w moim  rowerze zamontowalem przez lato manitou markhor za kilka lat moglbym sprzedac  jako firmowy chcialbys taki ode mnie ?

nadal zywy mit ze zajechane firmowe lepsze od nowego  chinskiego 😉

a powiedz mi skad znasz historie starego firmowego ? po jakich przejsciach  kraksach i braku serwisowania?

mowi sie   Panie  jak nowka   a ze szrotu lusterko odpada tak sie rwie do ciebie 🙂

Sprzedawcy Chinscy sa chyba najuczciwszymi handlarzami   i po wyslaniu  kilku fotek filmow i opisu problemu   bardzo latwo z nimi dojsc do porozumienia w kwestiach gwarancji wymiany ,naprawy  ,a  po setkach transakcji z nimi   wiem ze  wybieraja najprostrza  droge rozwiazania problemu    ,wysylka nowego lub full refund i przeprosiny

To kupuj chinczyka. Ewidentnie widać, że i tak nikt Cię nie przekona. Znając życie amor od chinola będzie okej na użytkowanie młodego. Za 2 lata pewnie i tak zmieni rower lub złapie zajawke na co innego.

Opublikowano

Ale przecież nikt nie doradza żeby kupować firmowy zajechany, wręcz przeciwnie, kup firmowy i serwisowany.
A to Ty i Twój syn nie dbacie o rowery, że od Was nie warto by odkupić? To jeżeli tak jest, to chiński nowy, od jakiego by nie był uczciwego chińczyka, też nie pojezdzi długo.

Opublikowano

OK. kto z wypowiadajacych sie mial    taki amor ? 🙂

bo z tego co teraz czytam to reszta w wiekszosci tez pochodzi z Chin

co zreszta nie dziwi

Na jakich amorach jezdzicie   po asfalcie  sciezkach ? 

Tutaj po schodach sie chodzi nie jezdzi , Taka mentalnosc i kultura ludzi

w tej chwili syn ma  typowy rower z marketu za 100funtow i amor sprezyna 50mm skoku i  golenie cienkie chyba calowe i jakos jezdzil 2 lata  nic nie zlamal  nic nie wybil ,

a rower wyglada jak nowy procz rdzy na srubkach od szprych i mocno zuzytych obreczy od hamulcow   po zakupie wymienilem

tylko gripshifty na tanie klamkomanetki z tym ze z niego wyrosl

i pytalem o rozmiar ramy  ktory uzyskalem od kolegi Przeluka ze rama 17 bedzie OK

I tez za to bardzo dziekuje  bo juz rame zamowilem

Opublikowano (edytowane)

Te chińskie amortyzatory to taki klasyczny przykład chińskiego chłamu. Są na YT i na forach pokazane wnętrzności. Rozpoznaj trochę temat zamiast pchać się w takie coś. Za niewie większe pieniądze kupisz coś co będzie działać, przeżyje kilka sezonów a w razie draki będzie się dało naprawić.

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

W sumie amor można kupic pod koło 27.5 bedzie na kolejne 2 lata jak mlody z tego wyrośnie :) i obszar poszukiwań sie zwiększa :)

• Lubię to! 1