Zyrluk Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Cześć, Jeździłem wczoraj na rowerze przy temperaturze 2° przez 1,5h. Po treningu szczypaly mnie oczy i napuchły mi powieki. Wyglądałem jakbym pił cały tydzień. Podczas jazdy oddychałem przez usta zakryte chustą. Na oczach miałem okulary korekcyjne, takie co noszę na codzień. Chyba najbardziej wkurzał mnie ten zatkany nos. Macie na tą przypadłość jakiś sposób? Pozdrawiam, Zurluk
pecio Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Może masz alergię pyłkową . Teraz zaczęła pylić bardzo alergenna olcha i mniej więcej takie są objawy. Lub za dużo pyłu soli się "nałykałeś". Powinneś skonsultować się z lekarzem . Spróbuj wziąć np .Claritine, Allertec i jak ci po tym ulży to znak że masz alergię. A normalnie nie jeżdżąc swędzą cię spojówki. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez pecio
Zyrluk Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzięki pecio, sprawdzę to. Przy normalnej temperaturze wiosna-jesień nie miałem takich objawów. Teraz sobie przypominam że wczoraj w pewnym momencie zaczęły mi łzawić oczy. Może ta niska temp ma taki wpływ, albo jak napisałeś - alergia. Dzisiaj mi o wiele ulżyło ale wczoraj masakra..
Gość Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Przepłucz oczy kroplami. Nos też. Może to jednorazowe, więc po co od razu łykać leki. Jak sytuacja się powtórzy można myśleć nad wizytą u lekarza.
Motke Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Godzinę temu, Zyrluk napisał: Po treningu szczypaly mnie oczy i napuchły mi powieki. Na oczach miałem okulary korekcyjne, takie co noszę na codzie. Jeśli to nie alergia a tylko wiatr to jeździj w goglach. Ze względu na łzawienie ja tak zimą robię.
elmapeto Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 (edytowane) Moze zbyt duże stężenie smogu wywołało taki stan. Zdarza się to w okresie grzewczym. Edytowane 26 Stycznia 2020 przez elmapeto
ahaja Opublikowano 26 Stycznia 2020 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Bo na zimne dni to powinny być okulary ale takie prawie zamknięte gumą ze szczelinami - nie wieje wtedy w oczodoły i nie ma obawy o jakieś zapalenie spojówek etc. Czasami mogą parować, ale mnie nie zdarzyło się to kiedy jechałem. Na postoju owszem, ale wtedy wystarczy je nieco odsunąć. 1
jaro0011 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 W dniu 26.01.2020 o 11:32, pecio napisał: Spróbuj wziąć np .Claritine, Allertec i jak ci po tym ulży to znak że masz alergię Litości. Od sprawdzania alergii jest lekarz alergolog i testy alergiczne. Nie bierz żadnych piguł bez konsultacji z lekarzem bo to bez sensu. Wszędzie każą nam żreć tablety - masakra jakaś. W TV przerwa reklamowa 15 minut z czego 12 minut to reklamy leków. Potem w aptekach kolejki jak po bułki z rana. Dramat... Co do tematu - oczy przekrwione zimą to normalka - od zimnego powietrza. Zainwestuj w porządne oksy.
pecio Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Napisałem ,że powinien się skonsultować z lekarzem , czytaj uważnie i nie wyrywaj słów z kontekstu .
Zigfir Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) W dniu 26.01.2020 o 11:26, Zyrluk napisał: Jeździłem wczoraj na rowerze przy temperaturze 2° przez 1,5h. Po treningu szczypaly mnie oczy i napuchły mi powieki. Wyglądałem jakbym pił cały tydzień. Podczas jazdy oddychałem przez usta zakryte chustą. Na oczach miałem okulary korekcyjne, takie co noszę na codzień. Chyba najbardziej wkurzał mnie ten zatkany nos. Macie na tą przypadłość jakiś sposób? Szczypanie oczu wystawionych przez dłuższy czas na silne powiewy powietrza o niskiej temperaturze to normalna sprawa. Dopiero przy np -5 zaczyna się robić ciekawie :). Okulary korekcyjne niestety najczęściej nie dają komfortu ochrony przed powiewami i tutaj albo spore, dolegające dobrze okulary rowerowe z dobrą warstwą przeciw parowaniu i z wkładką korekcyjną albo gogle (choć to raczej przy niższych temperaturach). A katarek załatwisz naciągnięciem chusty na nos. Polecam też kominiarkę ewentualnie przy niższych temperaturach kombinację obu. Tylko trzeba uważać aby nie przesadzać, bo jeśli się mocno jeździ to łatwo załapać lekkie niedotlenienie oddychając przez dwie warstwy materiału przez dłuższy czas. Generalnie polecam wersję i kominiarki i chusty z merino. Ta wełenka jeśli jest w miarę luźno pleciona (np chusta- buff merino z Endury) ma stosunkowo sporą przepuszczalność ale i mokra nie chłodzi tak jak zwykły materiał. Naucz się też przedmuchiwać nos w trakcie jazdy. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez Zigfir
marvelo Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 (edytowane) 10 godzin temu, Zigfir napisał: Naucz się też przedmuchiwać nos w trakcie jazdy. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez marvelo
Zyrluk Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 29 Stycznia 2020 A tak nawiązując do gogli to jakie polecacie? Wolałbym takie uniwersalne niekoniecznie na tylko na zimę. Ale muszą mieć nakładkę na oprawki korekcyjne wewnątrz. Widziałem takie na allegro za 80zl. Wyglądają spoko ale nie wiem czy to szajz i może lepiej kupić jakieś drogie firmowki. Chociaż wolałbym zamknąć się w 100zl
Motke Opublikowano 29 Stycznia 2020 Opublikowano 29 Stycznia 2020 2 godziny temu, Zyrluk napisał: Ale muszą mieć nakładkę na oprawki korekcyjne wewnątrz. Nie muszą. Ja na "cywilne" wkładam gogle i jest ok.
Rekomendowane odpowiedzi