Skocz do zawartości

Northtec Hathor Claris - Czy warto ?

RainbowHunterPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stoję przed wyborem pierwszej szosy i natrafiłem na ten rower czy jest on warty uwagi ? :) wzrost 193cm i 77kg

Opublikowano

Może podaj link, żeby osoby, które zechcą Ci pomóc w prosty i szybki sposób będą miały dostęp do informacji związanych z tym modelem.

Opublikowano

Wizualnie fajny, ale sprzętowo, trochę słabo. Wszysko zależy do czego Ci ten rower potrzebny. Jak masz ambicje na jakieś amatorskie zawody to polecam coś min. Na osprzęcie 10s, czyli Tiagra/105 ale w tym przypadku zostają tylko używki Sora to przyzwoita grupa na początek lub dla mocno amatorskiej jazdy szosowej. Claris to taniocha i nie liczyłbym tutaj na dobrą jakość, oraz 8s zdecydowanie za mało na szosę. Rynek musi być czymś zapełniony ; )

Opublikowano (edytowane)

Rower będzie mi służył głównie do budowania formy  za 3100 mogę mieć lepszą wersję Northteca na Tiagrze  czy on będzie wart uwagi?http://nrowery.pl/rowery/road/hathor-tiagra

Dziwi mnie fakt zastosowania kasety 11-34

Edytowane przez RainbowHunterPL
Opublikowano
36 minut temu, RainbowHunterPL napisał:

Rower będzie mi służył głównie do budowania formy  za 3100 mogę mieć lepszą wersję Northteca na Tiagrze  czy on będzie wart uwagi?http://nrowery.pl/rowery/road/hathor-tiagra

Dziwi mnie fakt zastosowania kasety 11-34

Tiagra 4700 to bardzo dobry osprzęt, który zyskał uznanie wielu kolarzy. Wyższym grupą ustempuje głownie jednym przełożeniem mniej 10s i wagą.  Nie ma co się zastanawiać jeśli Cie stać na model z Tiagrą. Nawet jeśli Cie nie stać to nie mogę polecić szosy na clarisie 8s, bo to mało na szosę. 11-34 to rzeczywiście niepotrzebnie duża rozpiętość przełożeń, która jedynie może się przydać, przy ekstremalnie dużych wzniesieniach, zreszta czasami chyba lepiej się przejść niż pedałować w miejscu ;) Do korby 50-34 przy umiarkowanym terenid optymalną kasetą 10s jest 11-25 i taką Tobie polecam. Przełożenia są dość dobrze stopniowane i można łatwo dobrać bieg do odpowiedniej kadencji, bo to jest istotne na szosie.

Niestety jak nie korba 53-39 to kaseta dla dziadka.. na szczęście kaseta jest dużo tańsza od korby i  łatwo można ją w przyszłości zmienić.