Skocz do zawartości

Rouvy

dfq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No Trening się nie wlicza. Ten tryb kariery to całkiem fajna zabawa. Mobilizuje do jazd i ogranicza monotonię. W ub. roku na tym poziomie było Passo Giau - krótsze ale bardziej strome 9% średnio, 19% max.

Nie jest tak źle z karierą , po prostu trzeba sporo jeździć. Na tym podstawowym poziomie wystarczy zaliczyć Stelvio a trudność no to już zależy od tempa. Niestety w górach trzeba znać swoje limity i kontrolować tętno żeby się nie zajechać. Ja oprócz danych z Rouvy uruchamiam sobie na rowerze licznik Wahoo Bolt na którym mam na bieżąco oprócz chwilowego -  średnie tętno jazdy co pomaga na nieznanych trasach.  Ubiegłej zimy (sezon 2019/2020) miałem poziom elite, przymierzałem sie w marcu do kolejnego (trzeba było zaliczyć sporo przewyższenia w miesiącu czyli głównie góry ) i na koniec  chciałem wjechać Mnt Ventoux  ale niestety grypa mnie dopadła i 2 miechy miałem z głowy.

W tym sezonie wszystko zaczyna się od nowa - poziom Rookie.

Polecam fajną traskę na Costa Brava  Tossa-Feliu.  Fajne widoki . Niby tylko średnio 2% ale sporo górek. Zawsze wydaje mi się na starcie łatwiejsza niż po ukończeniu.

https://my.rouvy.com/virtual-routes/detail/32240

Opublikowano

Ja wczoraj Stelvio odpuściłem na rzecz OR i Picos de Europa bo myślałem, że będzie lżej. I chyba się myliłem bo nachylenie w połowie prawie mnie zabiło . Ledwo osiągałem 50 rpm. Chyba zacznę przestawiać w górach realizm na połowę bo szkoda kolan. No nic, trza będzie zaliczyć trasę od nowa ale chyba chwilowo porzucę Rouvy dla Elite by poprawić kondycję na spersonalizowanych treningach.

Opublikowano

No nie ma letko 😄. Ja jeżdżę na góralu - najlżejsze przełożenie 22/34  więc kręcę miękko (poniżej 65rpm nie schodzę) , gorzej mam z górki (max 44/11 i kółko 26").

Szczerze to jakoś specjalnie  nie trenuję (tylko dla zdrowia i kondycji) ale po miesiącu regularnego kręcenia ubiegłej zimy widziałem  u siebie sporą różnicę na mojej testowej trasie . Canyonville  z AR jest fajne, lekkie, akurat na godzinkę jazdy. Zresztą teraz do końca roku to raczej fitness niz jakies mocniejsze treningi.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rouvy i plan treningowy.

Jak to wygląda? Przejrzałem, poczytałem i wychodzi mi na to, że nie ma. Znaczy, niby jest ale w oparciu o Training peaks a tak to oczywiście jest multum treningów ale aby miało to sens (nie chcę się przetrenować po pierwszych dwóch tygodniach) to trzeba mieć wiedzę. Ja jej nie mam i doktorozywać się nie chcę, podobnie jak płacić za kolejną apkę bo i tak nie startuję nawet w wyścigach o puchar sołtysa. Na razie korzystam z My ETraining, który wygenerował mi plan na 4 tygodnie, w Zwifcie też są ale właśnie w Rouvy albo nie ma albo przeoczyłem. Ktoś coś?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

DFQ pisał o możliwości kalibracji trenażera. Właśnie rozpoczynam przygodę z ROUVY, mam wersję trial, ale jakoś nie spotkałem w menu takiej możliwości. Czy możecie podpowiedzieć gdzie to jest>

A tak ogólne to ROUVY jest tym programem, o który mi chodziło. Miło się jedzie (po płaskim) i piękne widoki. Czegóż chcieć więcej w domu?

Pytanie drugie: jak jechać z razem z kolegą? Jak go zaprosić czy też stworzyć jakiś prywatny wyścig?

Opublikowano

Rouvy ma 2 aplikacje, Rouvy desktop - tam chyba jest możliwość kalibracji oraz RouvyAR gdzie widać avatary innych osób. 

Żeby jechać z kolegą chyba wystarczy uruchomić w tym samym czasie tą samą trasę, można również utworzyć własny wyścig.

Ja kalibrację robię w aplikacji od producenta Tacx Utility.

Opublikowano (edytowane)

Tak. Kalibracja jest w Rouvy Desktop.  W niej najczęściej  robię kalibrację (zamiast w firmowej apce  od  Wahoo) i jest ok. 

Edytowane przez dfq
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Mam pytanie, czy ktoś używa rouvy na tablecie? Osobiście używam w piwnicy na telefonie i najbardziej denerwuje mnie mała ilość ludzi których widzę na liście za mną/przede mną. W wersji pecetowej wygląda to o niebo lepiej. No i pytanie, czy uruchamiając wersję androidową na większym, tabletowym ekranie widać tych ludzi więcej niż 5?

Znoszenie laptopa do piwnicy raczej mi się nie uśmiecha :)

Screenshot-20201212-222857-eu-virtualtra

Edytowane przez _nzdjpy
  • 2 lata później...
Opublikowano

Ktoś się orientuje, gdzie zniknęły trasy dodawane przez użytkowników. Są tylko same "firmowe" . Kiedyś była dodana przez kolegę z tego forum fajna trasa do Tyńca i przyszła mi ochota ją śmignąć  ...... a tu jej nie ma jak wielu innych.

Opublikowano
W dniu 10.01.2023 o 10:21, pecio napisał:

Ktoś się orientuje, gdzie zniknęły trasy dodawane przez użytkowników. Są tylko same "firmowe" . Kiedyś była dodana przez kolegę z tego forum fajna trasa do Tyńca i przyszła mi ochota ją śmignąć  ...... a tu jej nie ma jak wielu innych.

Rouvy pisało kilka miesięcy temu o likwidacji wielu tras, również dodanych przez zasłużonych twórców, niektórzy wręcz zakazali z tego powodu używać swoich i przenieśli się na inne platformy. Docelowo mają zostać raczej same AR. 

Opublikowano

A Chertan nie orientujesz się na jakie platformy inne emigrowali ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.01.2023 o 10:21, pecio napisał:

One dalej jeszcze są tylko ukryte (pytanie jak długo ?). Przynajmniej ja je widzę Poszukaj po użytkowniku axelmint  😀

Ostatnio próbowałem dodać trasę hard -2x wjazd  i zjazd do Zoo z pod Królowej Jadwigi. Niestety Virtual Training Editor juz nie działa a tras nagranych na rowerze nie przyjmują. Szkoda . Miłej jazdy 😀

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Po kilku aktualizacjach Rouvy nie ma już opcji wyszukiwania po "użytkowniku". Tak ,że nie ma możliwości dokopania się do tych tras nawet jak gdzieś są jeszcze na serwerze.  A szkoda bo był świetny cykl dobrze" zrobionych" tras po Alpach  te nie odżałowane do Tyńca...... nic tylko zalać się rzewnymi łzami.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pecio napisał:

Po kilku aktualizacjach Rouvy nie ma już opcji wyszukiwania po "użytkowniku". Tak ,że nie ma możliwości dokopania się do tych tras nawet jak gdzieś są jeszcze na serwerze.  A szkoda bo był świetny cykl dobrze" zrobionych" tras po Alpach  te nie odżałowane do Tyńca...... nic tylko zalać się rzewnymi łzami.

Może czegoś nie wiem 🙄

IMG_20230122_160840.thumb.jpg.dd63f1b3a93d250611c07c9cd15f66e2.jpg

IMG_20230122_160943.thumb.jpg.84e5382dc456dc0a80dcf7cf80f48c88.jpg

Edytowane przez dfq
Opublikowano (edytowane)

Ta sama wersja  i u mnie nie ma "tyniec". Niezależnie jaką opcję i ustawienie bym nie zmienił -NIE MA

IMG_20230123_082324[1].jpg IMG_20230123_082353[1].jpg

Edytowane przez pecio
Opublikowano (edytowane)

Pecio, nie wiem co jest nie tak ze nie widzisz tych tras.

Ludzie dalej nimi jeżdżą :

tyniec.thumb.jpg.c9c6919c8485e297c856364e67f5b83e.jpg

Moze je wczesniej dodali do ulubionych ? 🙄

Wejscie z innego lapka, bez logowania :

tyniec1.thumb.jpg.665dd927329e29fce77e63ecba8435da.jpg

One dalej tam są.

Edytowane przez dfq
Opublikowano

Już wiem czemu ich nie widziałem . Śmigałem jako Duńczyk i po zamianie kraju pochodzenia na Poland nagle się TYNIEC  znalazł. Po zamianie na "Dojczlanda" znalazł się cykl tych alpejskich tras.

• Lubię to! 1