Skocz do zawartości

Przestrzeń między widelcem

NoToJadzim Pałuki

Rekomendowane odpowiedzi

NoToJadzim Pałuki
Opublikowano

Słuchajcie jak sobie poradzić z takim problemem. Przestrzeń między kołem A tylnym trójkątem jest inna z lewej i prawej strony. Wcześniej było tu włożone koło z 5 rzędowym wolnobiegiem. Teraz natomiast będzie 8 rzędowa kaseta. Jak zrobić tak aby ta przestrzeń była taka samaz lewej i prawej strony?

Mam zdjęcia Ale nie wiem jak dodać 

20200124_153632.jpg 20200124_153458.jpg 20200124_153531.jpg
Opublikowano

Koło jest niecentryczne. Mam ten sam problem chwilowo u siebie. Zaprowadź do ogarniętego mechanika. Pół godzinki roboty i przeciągnie Ci obręcz na szprychach tak, że będzie idealnie. 
Sam będe to robił w przyszłym tygodniu, tyle ze ja mam pod górkę bo zapiekły się nyple szprych.

NoToJadzim Pałuki
Opublikowano
56 minut temu, zibi_j1 napisał:

Koło jest niecentryczne. Mam ten sam problem chwilowo u siebie. Zaprowadź do ogarniętego mechanika. Pół godzinki roboty i przeciągnie Ci obręcz na szprychach tak, że będzie idealnie. 
Sam będe to robił w przyszłym tygodniu, tyle ze ja mam pod górkę bo zapiekły się nyple szprych.

Dzięki za pomoc. Koło było w innym rowerze i widocznie tam było ok.  

Opublikowano
4 minuty temu, NoToJadzim Pałuki napisał:

Dzięki za pomoc. Koło było w innym rowerze i widocznie tam było ok.  

Lub ktoś przestawił szczęki i nie zawracał sobie tym głowy. Często nawet fabrycznie nowe rowery (jak mój MTB) mają taką usterkę

NoToJadzim Pałuki
Opublikowano

Mam jeszcze problem z jednym elementem. Element haka przerzutki dotyka mi kasety. Ta śruba mocująca ociera. Można podkładkę na ośce zamontować?

15798926202303214171587804984819.jpg
Opublikowano

Można, ale najpierw tego spróbuj, a potem oddaj koło do poprawki, bo jeszcze się okaże, że problem symetrii zniknie. Druga sprawa to to, że raczej nie powinno tak być i kaseta powinna być trochę dalej od haka. Może ktoś kiedyś pokombinował przy piaście?

No i podkładkę najlepiej dać pomiędzy konus, a kontrę, a nie luzem pomiędzy nakrętkę, a hak - tak to najwyżej na próbę.