Frank Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Cześć, chcę zmiękczyć napęd, aby posiadać młynek pod górkę. Przy obecnym wygląda to tak: Derailleur Rear: Shimano Sora 9-Speed Derailleur Front: Shimano Sora Shift Lever: Shimano Sora 3x9-Speed Bottom Bracket: Shimano Hollowtech II Korba: Shimano Sora Hollowtech II, 50/39/30T Kaseta: Shimano HG300 9-Speed, 11-34T Ratio/prędkość przy kadencji(60): 0882 / 7,08 km/h Dwie możliwości jakie rozważam, to wymiana przednie korby lub tylnej kasety z wózkiem. Korba: 1. Czy przednia przerzutka obsłuży korbę o pojemności 22T, pojemność obecnej przerzutki 20T? SHIMANO Deore FC-T6010 - 48-36-26 2. SHIMANO Deore FC-M6000 40-30-22 linia łańcucha 50mm / wystarczy wyregulować i zmniejszyć linię łańcucha podkładkami? obecna linia łańcucha 43,5mm. 3. Jakaś propozycja innej korby 3x z najmniejszym blatem 22T-26T, namiar na sklep lub model Kaseta i tylna przerzutka: 1. Czy jeśli zamontuję przerzutkę z SGS XT RD-M772 to napęd obsłuży kasetę 11-40T Sunrace. 2. Czy będzie wymagany goatlink lub inny łącznik obniżający tylną przerzutkę / jak to wpłynie na precyzję tylnej przerzutki? Z góry dziękuję za wszystkie rady.
mareq Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Jaką masz przednią przerzutkę? Dla FD-R3000 Shimano podaje pojemność 16T więc pewnie na upartego obsługuje te obecne 20T a przy 22T to może być już loteria. Pytanie, jaką dokładnie masz przerzutkę.
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Mam u siebie Sorę z kaseta 12-25 i wyjeżdżałem na tym 15% podjazdy. Rób nogę a nie zakładaj napędu MTB
Zajop Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Popieram Zibiego, Ponadto wydaje mi się, że przy prędkości poniżej 7km/h się wywalisz. (ja bym się wywalił)
Frank Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2020 Założoną mam FD-R3030-b o pojemności 20T. Cała ta zabawa ma służyć przygotowania roweru pod sakwy + namiot i oszczędzaniu kolan na podjazdach. Przy kilku kilometrowych podjazdach warto móc zrzucić na niższy bieg i wspinać się do góry,. Przy obecnym ustawianiu z obciążeniem jest to bardzo siłowa jazda.
Piotr78 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Żeby poprawnie wszystko było ( po montażu korby mtb/trekking 48/36/26 albo nawet 44/32/22 ) musisz wymienić przednią przerzutkę. I to najlepiej na przerzutkę starszego typu, która była przystosowana do mniejszej linii łańcucha niż wszystkie nowe, które są projektowane tylko dla linii łańcucha 50 mm. Krótko mówiąc szukać przerzutki fd-m751 lub fd-m571 lub fd-m511. Ciąg masz dolny, więc do ustalenia pozostaje jeszcze średnica ramy w miejscu mocowania - będziesz miał albo 31,8 mm albo 34,9 mm. To nie koniec, będziesz musiał wymienić suport ( choć od biedy wystarczyłoby dokupić podkładki o łącznej grubości 7,5 mm - jeśli masz mufę o szerokości 68 mm lub 2,5 mm - jeśli mufa 73 mm ) Co do linii łańcucha to z korbami ze sztywną osią regulujesz ją poprzez przełożenie podkładki/podkładek suportu z prawej strony na lewą. W standardzie korby mtb/treking mają linię łańcucha 50 mm, a Twoja 3 rz szosowa ma 43,5 mm ( już tu jest dość nietypowo bo prawie wszystkie 3 rz korby szosowe mają linię łańcucha 45 mm ) Jest tylko jeden problem. O ile przełożenie 1 podkładki o grubości 2,5 mm z prawej na lewą stronę zrobi linię łańcucha 47,5 mm ( ze standardowej 50 mm ) i to będzie max jeśli masz mufę 73 mm. Jeśli masz mufę 68 mm to możemy tę linię łańcucha jeszcze zmniejszyć. Kolejną podkładkę o grubości 2,5 mm na lewą stronę i powstanie linia łańcucha 45 mm ( już akceptowalna ) Jednakże jest mały szkopuł. Korby ze zintegrowaną osią, żeby im zmienić linię łańcucha na mniejszą niż 50 mm ( czy też inną standardową dla nich ) to przekładając podkładkę/podkładki przesuwamy całą korbę w lewo. O ile to jest 2,5 mm to jeszcze pół biedy, ale więcej to już nie bardzo bo całe nogi będą przesunięte, będą pracować 2,5 mm lub 5 mm ( dla linii łańcucha 45 mm ) w lewo. Dupa na środku, nogi w lewo. Kumasz? W korbach na kwadrat czy octalink tak nie jest, tylko jedna noga-prawa jest przesunięta o 2,5 mm w lewo względem lewej ( i to w najgorszym przypadku - bo najczęściej można dobrać taki suport, żeby nogi były symetrycznie rozstawione względem środka roweru ) więc możesz też rozważyć zakup korby na kwadrat czy octalink . Pytanie kolejne. Jeśli jest z tyłu rozstaw pomiędzy hakami ramy 130 mm ( a więc szosowy ) to linię łańcucha najlepiej mieć 45 mm minimum. Gdy jest rozstaw 135 mm ( mtb/trekking ) to może być 47,5 mm. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Piotr78 2
marvelo Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Wychodzi kolejna zaleta korb na kwadrat. Niewielka asymetria korb względem ramy zwykle nie jest odczuwalna, gdy są zamontowane pedały platformowe (zwłaszcza szerokie), bo noga sama się ustawia w odpowiedniej pozycji. Ale przy spd może to już wymagać korekty ustawienia bloków. A czy przednia przerzutka mtb "dogada się" z klamkomanetką szosową? Nie zabraknie ciągu? O ile wiem, występują tam pewne różnice między przerzutkami szosowymi a mtb.
Piotr78 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) Będzie ok. Jeszcze kwestia linii łańcucha 45 mm z korbą 48/36/26. Trzeba by sprawdzić czy koronka 36 nie będzie ocierała o ramę. ( tylne widelki ) Raczej nie powinna, ale będzie blisko. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez Piotr78
m-peter Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Frank napisał: Kaseta i tylna przerzutka: 1. Czy jeśli zamontuję przerzutkę z SGS XT RD-M772 to napęd obsłuży kasetę 11-40T Sunrace. 2. Czy będzie wymagany goatlink lub inny łącznik obniżający tylną przerzutkę / jak to wpłynie na precyzję tylnej przerzutki? Rzuć okiem do mojego tematu o Marin Gestalt Jakiś czas temu zmieniłem w nim napęd. Z przodu mam 46/30 (więc młynek taki jak u ciebie) jednak na tył wrzuciłem kasetę 11-40T, którą obsługuję przerzutką Sora z Roadlink. Nie mam z tym napędem żadnych problemów. Kolega lukszyk w tym samym temacie pokazał zdjęcia jak u siebie zamontował taką kasetę bez Roadlinka. EDIT: przy korbie 50-30 może jednak być problem z pojemnością Sory z tyłu i jednak może to nie zadziałać poprawnie. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez m-peter 1
Frank Opublikowano 23 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 23 Stycznia 2020 5 godzin temu, Piotr78 napisał: Żeby poprawnie wszystko było ( po montażu korby mtb/trekking 48/36/26 albo nawet 44/32/22 ) musisz wymienić przednią przerzutkę. I to najlepiej na przerzutkę starszego typu, która była przystosowana do mniejszej linii łańcucha niż wszystkie nowe, które są projektowane tylko dla linii łańcucha 50 mm. Krótko mówiąc szukać przerzutki fd-m751 lub fd-m571 lub fd-m511. Ciąg masz dolny, więc do ustalenia pozostaje jeszcze średnica ramy w miejscu mocowania - będziesz miał albo 31,8 mm albo 34,9 mm. To nie koniec, będziesz musiał wymienić suport ( choć od biedy wystarczyłoby dokupić podkładki o łącznej grubości 7,5 mm - jeśli masz mufę o szerokości 68 mm lub 2,5 mm - jeśli mufa 73 mm ) Co do linii łańcucha to z korbami ze sztywną osią regulujesz ją poprzez przełożenie podkładki/podkładek suportu z prawej strony na lewą. W standardzie korby mtb/treking mają linię łańcucha 50 mm, a Twoja 3 rz szosowa ma 43,5 mm ( już tu jest dość nietypowo bo prawie wszystkie 3 rz korby szosowe mają linię łańcucha 45 mm ) Jest tylko jeden problem. O ile przełożenie 1 podkładki o grubości 2,5 mm z prawej na lewą stronę zrobi linię łańcucha 47,5 mm ( ze standardowej 50 mm ) i to będzie max jeśli masz mufę 73 mm. Jeśli masz mufę 68 mm to możemy tę linię łańcucha jeszcze zmniejszyć. Kolejną podkładkę o grubości 2,5 mm na lewą stronę i powstanie linia łańcucha 45 mm ( już akceptowalna ) Jednakże jest mały szkopuł. Korby ze zintegrowaną osią, żeby im zmienić linię łańcucha na mniejszą niż 50 mm ( czy też inną standardową dla nich ) to przekładając podkładkę/podkładki przesuwamy całą korbę w lewo. O ile to jest 2,5 mm to jeszcze pół biedy, ale więcej to już nie bardzo bo całe nogi będą przesunięte, będą pracować 2,5 mm lub 5 mm ( dla linii łańcucha 45 mm ) w lewo. Dupa na środku, nogi w lewo. Kumasz? W korbach na kwadrat czy octalink tak nie jest, tylko jedna noga-prawa jest przesunięta o 2,5 mm w lewo względem lewej ( i to w najgorszym przypadku - bo najczęściej można dobrać taki suport, żeby nogi były symetrycznie rozstawione względem środka roweru ) więc możesz też rozważyć zakup korby na kwadrat czy octalink . Pytanie kolejne. Jeśli jest z tyłu rozstaw pomiędzy hakami ramy 130 mm ( a więc szosowy ) to linię łańcucha najlepiej mieć 45 mm minimum. Gdy jest rozstaw 135 mm ( mtb/trekking ) to może być 47,5 mm. Posiadam mufę Shimano BB-RS500 68mm to jest możliwość założenia podkładek o szerokości 7,5 mm. Rozstaw między hakami ramy to 130 mm. Do tej pory jeździłem na kwadracie ( nie narzekam) a w Marinie zostanę przy zintegrowanej osi. O tym przesunięciu pedałów wraz z korbą w lewą nawet nie pomyślałem, co przy spd mogłoby sprawić problemy. Koronka 36 nawet przesunięta o 5 mm do ramy powinna wejść, jest spory zapas. Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź Piotrze. 2 godziny temu, m-peter napisał: Rzuć okiem do mojego tematu o Marin Gestalt Jakiś czas temu zmieniłem w nim napęd. Z przodu mam 46/30 (więc młynek taki jak u ciebie) jednak na tył wrzuciłem kasetę 11-40T, którą obsługuję przerzutką Sora z Roadlink. Nie mam z tym napędem żadnych problemów. Koleka lukszyk w tym samym temacie pokazał zdjęcia jak u siebie zamontował taką kasetę bez Roadlinka. EDIT: przy korbie 50-30 może jednak być problem z pojemnością Sory z tyłu i jednak może to nie zadziałać poprawnie. Przeglądałem twój temat i byłem ciekaw czy ktoś od tego czasu zamontował sunrace 11-40T do napędu 3x9. Spróbuję z Roadlinkiem wstawić kasetę z 40T i może akurat przerzutka ogarnie. Zostały mi wątpliwości co do długości łańcucha, jak będę używał największej zębatki (40T) z najmniejszym blatem z przodu (30T), to nie powinna się jego długość zmienić (114 ogniw)?
Piotr78 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 Spróbuj zamontować ten adapter. Łańcuch względem obecnego będzie trzeba wydłużyć ( założyć nowy, dłuższy ) lub nie używać na blacie 50 więcej jak kilku najmniejszych zębatek. ( przy obecnym łańcuchu )
Rekomendowane odpowiedzi