Skocz do zawartości

Obręcz - Wymiana?

jozeksiedem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie obręczy na załączonej na zdjęciach, czy jest do wymiany? Wytarcie wynosi około od 0,20 do 0,25 mm na stronę, do wymiaru nominalnego. Wskaźnik zużycia obręczy???

Hm. Nie wiem, który ale wydaje mi się, że ten otwór a właściwie jego lekki zarys nad napisem SHIMANO. Proszę o poradę. Z góry dziękuję. 

J.

IMG_20200122_161423.jpg IMG_20200122_161510.jpg IMG_20200122_161643.jpg
Opublikowano

OK. Przyłożyłem suwmiarką i mierzyłem j/w pisałem. Chodzi mi głównie jakie są normy zużycia w mm? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie.

Opublikowano

Zależy od grubości/budowy/ stopu alu, ale jak jest tak jak na zdjęciu wyżej to dramat. Pęknie to pęknie. Wymienisz obręcz. Oczywiście gdy wklęsłość robi się spora to warto wymienić nie czekać. Kiedy pęknie to zależy też od ciśnienia ( lubi przy pompowaniu ) im wyższe tym szybciej.

Opublikowano

Dzięki Piotr78. Tak mierząc na suwmiarkę to niewiele jest zużyte. Natomiast to co zauważyłeś - dramatyczne są te wżery. Pytanie następne więc brzmi; Całe nowe koła np. SHIMANO Tiagra WH-R501 lub DT SWISS  350 czy może z Aliex jakieś ,,lepsze'' , droższe? Z góry dzięki. Pozdr.

dt swiss oczywiście używki

A może same obręcze?