Stepeczek6 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Witam Wszystkich. 1.5 roku temu kupiłem rower Trek fuel ex5 i mam bardzo poważny problem z ramą tego roweru. Mianowicie z ramy słychać różnego rodzaju strzelanie i trzaski. Rower nie jest jeżdżony często gdyż uczę się w innym mieście, nie jest myty wodą pod ciśnieniem i jest garażowany. Byłem w serwisie i powiedzieli mi że łożyska są do wymiany. Drogo mnie to kosztowało, a najlepsze jest to, że po niecałych 4 miesiącach problem wrócił ze zdwojoną siłą mimo tego że rower był jeżdżony w tym okresie kilka razy. jeśli miał ktoś styczność z takim przypadkiem proszę o pomoc, każde informację są dla mnie ważne. Co mam zrobić w takiej sytuacji ?
Accent_Szaj Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Podejdź do innego serwisu i poproś o analizę. Druga sprawa. Czemu nie robisz tego na gwarancji?
Ares Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Praktycznie wszyscy producenci do zawieszenia dają najgorsze łożyska. Dlatego się nie chodzi z tym do Treka czy innej Meridy tylko samemu kupuje porządny produkt i montuje. Kwestia po ile padają łożyska to również wypadkowa jakości pracy samego zawieszenia. 1 1
Accent_Szaj Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Nie napisałeś jakie łożyska. W kołach,sterach ,zawieszeniu, support itd.
cepelia Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Nie przesądzał bym łożysk czasem korba potrafi wydawać potępieńcze dźwięki... nie ma możliwości żeby po kilku jazdach się rozpadły... tym bardzie w treku, można nie lubić marki ale trzeba przyznać że jakość mają na wysokim poziomie (przynajmniej jeśli chodzi o rowery i akcesoria z którymi się spotkałem). Zostałeś zrobiony najzwyczajniej w świecie w jajko... gość widzi rower z przed 2 lat - cyk łożyska do wymiany... Przejedź po płaskim lekko podskakując na pedałach, posłuchaj skąd dobiega dźwięk, bez pedałowania i z pedałowaniem, poruszaj rowerem do przodu i do tyłu z zaciśniętym przednim hamulcem (oczywiście stojąc obok)... wtedy może usłyszysz gdzie trzeszczy, a najlepiej jak będziesz jechał z kimś i porosisz go żeby posłuchał, czasem twoja percepcja będzie inna z powodu pozycji w jakiej się znajdujesz...
Kkaaeell Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Najprawdopodobniej skwierczy Ci auport bo tez mam ten problem. Jak stane na pedaly i zacne pedalowac to rower skezypi jak stara ku**a:-P. Mam exa 5 i supoet orginalny to jakis szmelc
cepelia Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) nie jest to szmelc tylko tak to działa, amelinium wkręcone w amelinium tak właśnie krzyczy bez smaru, ja akurat w innym rowerze tylko mocniej skręciłem suport i (tak ze dwa razy dokręcałem) i cisza... Edytowane 22 Stycznia 2020 przez cepelia
marcin.jka Opublikowano 22 Stycznia 2020 Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Miałem podobną sytuację z łożyskami w swoim fuelu, przy mocniejszym depnięciu w korby trzeszczało ... okazało się, że zawieszenie. Rozkręć, wyczyść, przesmaruj, skręć, powinno pomóc. Inne miejsca które lubią wydawać niepokojące dźwięki to stery, s uport, mocowanie sztycy w ramie, mocowanie siodła w sztycy. Edytowane 23 Stycznia 2020 przez marcin.jka
trollu Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 mam fuela 8 ad 2018 i ori suport MT500 wytrzymał rok - padło lewe łożysko. Zawias rozkręcam 2x do roku? Smarowanie. Rozkręć link zawiasu, pokręć łożyskami i zobaczysz czy chodzą gładko czy się przycinają. Ja obstawiałbym j/w - suport, sztyca, siodełko.
PiotrekGT Opublikowano 23 Stycznia 2020 Opublikowano 23 Stycznia 2020 Podepne się pod temat bo mam pewnego ćwieka, @trollupiszesz, że rozbierasz zawias 2x do roku, jak dokręcasz link w osi tynego koła ten tak zwany "ABP"? No bo jest podany jakiśtam moment, ale watpie ze ktos (nawet serwis) fatyguje sie kluczem plaskim dymamometrycznym tylko przykręca to na czuja zwyklym
trollu Opublikowano 24 Stycznia 2020 Opublikowano 24 Stycznia 2020 aaa to jedyne czego jeszcze nie ruszałem ogólnie też miałem z tym zagwozdkę i tak jakoś zeszło. Szukałem jakichś filmów, info i ogólnie cisza z tym, poza standardowymi łożyskami nie ma info. Ale może źle szukałem. Jeśli to ruszać to nie ma innej opcji jak skręcać na wyczucie bo widziałem dynamometryki z wymiennymi kluczami np ze Stahlwille ale dla zdrowia psychicznego nie sprawdzałem ceny
adam2512 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam, Mam dokładnie ten sam problem w Fuel ex 8, trzaski które dochodzą z ramy doprowadzają mnie do szału po za tym wymieniłem: łożyska, serwis sztycy, Suport na Token i nic to nie dało Jedyne co pozostało to łożyska sterów zrobię to na dniach i opiszę efekt!!
adam2512 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udało się wymienić łożyska sterów ale niestety nie przyniosło to efektu co nie oznacza, że nie poradziłem sobie z problemem!! Mianowice okazało się po roku walki i wymianą niepotrzebną sporej ilości części, że trzaski dochodzą z śruby dolnej mocowania dampera paradoks powinna byś nasmarowana!!!! Pozdrawiam. 1
Arek_Op Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam Mam ten sam rower Fuel ex5 2018, jeżdżony delikatnie bez katowania. W ubiegłym miesiącu podczas jazdy rower zaczął "trzaskać". Zaniepokoiłem się dość mocno. Pogrzebałem w internecie, głównie filmiki na YouTube i udało się. Pierwsza zasada sprawdzić dokręcenie wszystkich śrub - u mnie okazało się, że była luźna prawa śruba górnego wahacza. Ta która mocuje wahacz do ramy (są dwie, z prawej i lewej strony). Nawet nie odkręcałem tej śruby i nie przesmarowałem, tylko dokręciłem. Wszystko ustało, błoga cisza, nic nie trzaska, nic nie strzela. A początkowo też stawiałem na śruby mocujące damper. Pozdrawiam Arek Edytowane 23 Sierpnia 2020 przez Arek_Op 1
Rekomendowane odpowiedzi