Skocz do zawartości

RockShox Judy Silver TK 120mm. Dobija do końca, gdy oprę się o kierownicę.

szynka1223

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Recon/Judy zawór jest zintegrowany z tłokiem.

Opublikowano
W Recon/Judy zawór jest zintegrowany z tłokiem.
Mógłbyś to jakoś pokazać lub bardziej dokładnie to opisać interesuje się takimi rzeczami
Będę wdzięczny
Opublikowano

Co tu opisywać, jest to proste jak konstrukcja młotka. Kiedy tłok jest w krańcowej dolnej pozycji zawór jest otwarty i wtedy następuje wyrównanie ciśnienia między komorami pozytywną i negatywną. Zamyka się z chwilą kiedy tłok przestaje mieć kontakt z odbojnikiem, który jest założony na popychacz tłoka. Jak zaworek niesprawny (syf i smar upośledzają jego pracę) to ciśnienie może się wyrównywać również w innych niż skrajna pozycja a co za tym idzie amortyzator będzie się "zapadał" (tracił nominalny skok). Podobny efekt występuje przy nieszczelnym oringu tloka.

Trzeba rozebrać, wymyć IPA, delikatnie smarować oringi (polecam dynamic seal zamiast pm600) po czym do komory pozytywnej zalać 5ml oleju 5wt.

W wyższych modelach rozwiązano to bardziej elegancko bo nie ma żadnego zaworka a jest przetoka w wyfrezowana w goleni. Nie zepsuje się ale nie można zmienić skoku podkładkami pod tłokiem (jak w Reconie i bliźniaczych) tylko poprzez wymianę popychacza (airshaft).

Opublikowano

Kumam po prost nie widziałem tego lub nie miałem okazji się przyjrzeć
Generalnie wiem że w nowszych model jest ta fazka która po przekroczeniu pewnej granicy przepuszcza powietrze z jednej komory do drugie i to mnie zmyliło
Dzięki za wyjaśnienie zapamiętam sobie

Opublikowano

No i w tym modelu z 2019 roku gdzie byłby ten zaworek?

W tym modelu raczej będzie w goleni podfrezowany przepust

c840fdeae7e11909cc0030b20ea91fd2.jpg&key=695daddd73e92908b3b01a4f9fd6a9109fd8519e6904ad89a89bfcadca42c764

Opublikowano

Właśnie dla mnie też jest to zagadka jak to jest że 1 zaworem pompuje się 2 komory i co ciekawe dodatnia jest większa ,a ujemna mniejsza, jak to działa :D ?

Nie mniej tak jest.

Opublikowano (edytowane)

Jak wspomniałem wcześniej stanowi on integralny element tłoka. 

Co do działania to sprawa jest prosta - w naczyniach (komorach) połączonych mamy zawsze takie samo ciśnienie. Ale w sprawnie pracującym solo air to połączenie jest otwarte tylko w skrajnej dolnej pozycji tłoka. Kiedy następuje kompresja to zwiększa się ciśnienie (często bardzo gwałtownie) w komorze + i zmiejsza w -. Dlatego jak np. oring tłoka już sprawcowany  (albo zaworek kapryśnny) to może dochodzić do sytuacji, że różnica ciśnień między + i - powoduje że część ciśnienia z + dostanie się do -. A że było to w pozycji innej niż skrajna dolna to po zdjęciu siły nacisku na wideł nie wróci on do swojej nominalnej pozycji wyjściowej gdyż wtedy w - ciśnienie będzie większe niż w +. 

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Zasadę działania znam to podstawa
Jednak patrząc na schemat nie widzę zawór mając też szadty różne nie widziałem nigdzi czego co przypomina zawór fizycznie
Chyba że mówisz o zaworze jako uszczelnieniach ja tłoku
Achh zgupialem z tą teoria ale dlatego że mam nocki

Opublikowano

Bo jak pisałem nie jest to zawór dyskretny, który można sobie wyjąć i pooglądać tylko tłok z tym czarnym elementem pod nim i szaftem go stanowią. Powietrze do komory negatywnej przechodzi przez tą wypustkę na denku tłoka do szaftu i zaraz pod tłokiem w szafcie jest poziomy otwór normalnie zasłonięty przez ten czarny element. Wypustka w denku tłoka po to, żeby olej, który stanowi uszczelnienie komory pozytywnej nie był zassany z powietrzem do negatywnej (i z tego też względu modele reba i wyższe nie są uszczelnianie olejem).

• Lubię to! 1
Opublikowano

No dzięki napisałeś się trochę
Jak wyjme gdzieś tłok z amora dokładnie sobie go obejrzę, chyba po prostu nie zwróciłem uwagi

Opublikowano

Podobne problemy wystepują nagminnie w debon air. Yari, Lyryki i piki zapadnięte to norma

Opublikowano

Tak ale to nie jest zapadnie względem 1/2 cm tylko dobicie całego amora do zera

Opublikowano

To prawda, tutaj wygląda tak jakby "zawór" całe powietrze z + komory dawał na - komorę po ugięciu amora.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.01.2020 o 16:56, PrzeLuka napisał:

Dolanie oleju to "Januszostwo",

Witam wróciłem, amortyzator również. I wracam z pytaniem, w serwisie jedynie dolali olej i napisali że była to naprawa grzecznościowa. Więc moje pytanie to. Czy wysłać go na wymianę oleju? ktoś do góry pisał że dolanie oleju to "januszostwo"

Opublikowano

Dolali oleju do komory + który ma zadanie doszczelnić uszczelniacz tłoka. Jak działa to zostaw jak się znowu zapadnie to wymień uszczelniacz tłoka.

W dniu 24.01.2020 o 23:09, PiotrekGT napisał:

Podobne problemy wystepują nagminnie w debon air. Yari, Lyryki i piki zapadnięte to norma

Z tym,  że większość tych problemów to błędy eksploatacyjne a reszta zużyty o-ring tłoka. Te widły szczególnie nie lubią kiedy ciśnienie dostosowuje się stopniowo spuszczajac powietrze z +. Po takiej operacji zawsze trzeba spuścić też z - (zaworem umieszczonym od spodu w szafcie).

• Lubię to! 1
Opublikowano
19 minut temu, vdcmike napisał:

Te widły szczególnie nie lubią kiedy ciśnienie dostosowuje się stopniowo spuszczajac powietrze z +. Po takiej operacji zawsze trzeba spuścić też z - (zaworem umieszczonym od spodu w szafcie).

Masz na myśli rozciagniecie amora rekami aż otworzy sie zawor miedzy komorami - i +?

Opublikowano

Nie. Mam.na mysli odkręcenie śruby od dołu goleni lewej pod którą pokaźe się klasyczny shradder którego trzeba nacisnąć.

Opublikowano
3 godziny temu, vdcmike napisał:

Nie. Mam.na mysli odkręcenie śruby od dołu goleni lewej pod którą pokaźe się klasyczny shradder którego trzeba nacisnąć.

O kurcze, to w tłoku ze sprężyny solo air w środku gwintu jest wentyl shraddera czy mówimy o dual air?

Opublikowano

Ciekawe...jak będę robił serwis swojego SIDa WC to aż luknę.

Opublikowano

Ale w debonair już go nie ma, więc problem lyrików i pikeów nadal nie jest w ten sposób rozwiązany

• 2 lata później...
Opublikowano

To który amortyzator w kolejce będzie trochę bardziej niezawodny? Obecnie judy kosztuje 830 zł ale wydaje się że dlatego, że jest do bani. 

To który amortyzator w kolejce będzie trochę bardziej niezawodny? Obecnie judy kosztuje 830 zł ale wydaje się że dlatego, że jest do bani. 

Opublikowano

Wszystkie RSy silver oraz recon bez dopisku gold to zwyczajnie zło. Pracuje zauważalnie gorzej niż pozostałe, są zastosowane pewne uproszczenia konstrukcyjne, które obniżają osiągi i trwałość. No i wymyślono to jako wodelce OEM na pirwszy montaż do skrajnie budżetowych rowerów (od 2 lat ceny rowerów strasznie wywindowały więc montuja taki badziew również do rowerów droższych nie mniej jednak nadal tak samo kiepskich) - upograde do czegoś takiego nie ma po prostu sensu.