Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Miał ktoś złe wspomnienia właśnie z tym mlekiem, kupiłem mleko z 3 miesiące temuW środę młodemu podjąłem próbę zamleczenia koła i po kilku razach i kilku dniach, dziś założyłem dętkeHistoria taka że opona trzymała się obręczy obręcze przystosowane do TR, po napompowaniu koła i wlaniu mleka jakies 120 ml, oraz zalecane u trzepaniu koło trzymało ciśnienie,Jednak na drugi dzień powietrza było już dużo mniej, znowu ponowne dobicie powietrza jazda próbną wykonana po lesie więc tutaj mleko na pewno ładnie się rozkalo po oponie w środku, wszytko cacy po dwuch dniach kapec, ponowna próba nabicia jazda by się mleko rozlałoDziś znowu kapec hmmmZdejmuje koło, zaglądam do środka wtf a mleko na samym dole opony, sciekło niczym woda nie pozostawiając warstwy ochronna uszczelniające w oponie i na obręczy,Czy to oznacza że mleko jest trefne czy to taki badziwe? Wcześniej mialem mleko od kumpla włoskiej firmy, przywiózł z jakiegoś wypadu na rower, gdy na nim jeździłem zostawili w środku cienką warstwę gumy która trzeba było później usunąć, bardzo dobrze trzymało i uszczelnialo a ten Stan's To jakaś porażka, czy tylko ja tak miałem czy ktoś też miał takie doświadczenie?
elmapeto Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Nie używam , ale zawsze słyszę, że ludzie polecają mleko stansa.
Kkaaeell Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Dzisiaj własnie zdejmowalem opony ktore zamleczalem w marcu/kwietniu i mleko dalej ladnie sie rozlewalo po oponce jakby zalane bylo tydzien temu. Przez caly ten czas nie zrobilem nawet jednej dolewki gdzie sezon temu mleko caffelatex dolewalem co 2 miesiace bo wysychalo jak glupie. 39 minut temu, piter614 napisał: Wcześniej mialem mleko od kumpla włoskiej firmy, przywiózł z jakiegoś wypadu na rower, gdy na nim jeździłem zostawili w środku cienką warstwę gumy która trzeba było później usunąć, bardzo dobrze trzymało i uszczelnialo a ten Stan's To chyba dobrze bo opona nie jest cala uswiniona. Podczas rozciecia to uszczelniac ma mleko wylatujace z opony a nie juz te ktore znajduje sie na oponie.
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Może trafiło Ci sie jakieś "przeterminowane". Masz pewność czy to nie wina opony? Może jest czymś "zakonserwowana" w środku. Umyj, odtłuść i spróbój ponownie.
KrzysiekMTB Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Używam/używałem mleka stansa. Faktycznie jest raczej "rzadkie" w porównaniu do konkurencji i działa jako tako, jak dziura nie jest za duża. Ale też miałem przypadki, że nie uszczelniło idealnie opony i powietrze schodziło po trzech dniach. Teraz przerzucam się na Orange Seal - nieporównywalnie lepsze. Zamyka większe dziury i zawsze mi, jak na razie, dobrze uszczelniło. Jest też kilka wersji, np. na zimę, z dłuższą wytrzymałością itp. Już nie wracam do stansa, zużyję co mam i koniec. Pozdrawiam Krzysiek
Gość Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Może trafiło Ci sie jakieś "przeterminowane". Masz pewność czy to nie wina opony? Może jest czymś "zakonserwowana" w środku. Umyj, odtłuść i spróbój ponownie.Opona jest wyczyszczona ale wogóle nie uszelnło kołaCzy jest pezeterminowane właśnie nie pomyslalem o tym muszę sprawdzić jutroCo do tego że opona nie jest w środku uswiniona w środku to nie problem, ostatnio inne mleko jakie miałem to zostawił cienką powłokę którą, łatwo się usuneło ale mleko bardzo szybko i łatwo uszelniło oponę bez najmniejszego problemuA tutaj oponę koła nie dało się uszelnić mimo próby, jeżeli mleko jest takie rzadkie i jak woda i nie zostawia jakiekolwiek powłoki to jest dla mnie lipa
Franz Mauer Opublikowano 20 Stycznia 2020 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Prawda jest taka, że jak jest porządna obręcz TR i opona to opona powinna trzymać ciśnienie bez mleka. Jeśli jest inaczej to Zastanowiłbym się nad szczelności układu. 1
cepelia Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Wytrzasnąłeś dobrze mleko przed wlaniem ?
Gość Opublikowano 21 Stycznia 2020 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Wytrzasnąłeś dobrze mleko przed wlaniem ?No jasne nie pierwszy raz mleczylem kołaPo prostu moje spostrzeżenie jeste takie że to mleko jakieś dziwnie rzadkie
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 A czy spotkaliście się może z takim objawem przy mleku Stansa, że przez dziurkę w oponie przesącza się nie białe mleko, a sam bezbarwny oleisty płyn? Już drugi raz mam taką sytuację. Za pierwszym razem zalałam mlekiem opony w hulajnodze i gdy codziennie nią jeździłam, to było wszystko ok. W momencie gdy postała nieruszana przez 3 tygodnie, nagle wokół opony pojawiła się oleista plama. Naliczyłam w sumie 6 miejsc w oponie, z których przesączał się płyn (tyle dziur nałapałam). O dziwo, opona cały czas trzymała ciśnienie. Teraz widzę, że tylna opona w szosie ma bardzo mało powietrza, a obok identyczna plama. Oponę napompowałam i wygląda na to, że po zakręceniu kołem trzyma ciśnienie, ale zastanawia mnie czy Stans nie powinien jednak na biało wyciekać, a nie na przezroczysto-oleiście.
Kruk Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Pocenie się opony już było na forum, zdarza się w oponach tańszych lub z bardziej papierowymi ściankami opony. Nie pamiętam komu, ale też się opona pociła na przezroczysto, tak jakby opona robiła za sitko i cały biały lateks zostawał w oponie a to medium w którym pływa, zostawało wypchane przez pory w oponie. Mnie też to zastanawia czy do opon szosowych nie powinno być specjalnych mlek, bo stans ma chyba maks 4 bary a w szosach jest więcej. U mnie w XC, opona się nie poci ale to topowa opona od schwalbe, za to schodzi mi powietrze do 1,5 bara z 2,1 bara jak długo mi stoi ten rower.
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opona to Continental GP5000 w wersji TL. Może faktycznie te 6 barów to za dużo, ale w hulajnodze miałam 3 bary.
Nemrod Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 He to ja przy moich 80 kg i GP5000 28c mam niecałe 5 barów na przodzie i nieco ponad 5 na tyle. Mleka używam Continentala Revo Selant. Opony nigdy mi się nie pociły.
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 U mnie z Conti było tak, że jedna opona od razu mi się uszczelniła nawet na samym powietrzu, a druga musiała się mleka napić, żeby przez ścianki powietrza nie puszczać. Obie opony identyczne i w pudełkach.
Nemrod Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 U mnie 3 różne ( jedna krzywa reklamowana) uszczelniły się od strzała bez mleka. Może ta jedna sztuka co ją masz jakaś felerna.
Krystiano Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) W dniu 20.01.2020 o 19:20, piter614 napisał: Wcześniej mialem mleko od kumpla włoskiej firmy, przywiózł z jakiegoś wypadu na rower, gdy na nim jeździłem zostawili w środku cienką warstwę gumy która trzeba było później usunąć Tak miałem, jak używałem Trezado. Na początku też myślałem że to fajnie, ale w praktyce okazuje się odwrotnie. Mleko szybciej wysycha a ta warstwa wcale nie jest ochronna tylko już stracona;) Tak, jak zauważył Franz Mauer robiłem u siebie test szczelności i opony po napompowaniu (bez mleka) trzymały szczelność. Używam Stans'a drugi sezon, leję po 120ml na koło, jeżdżę z ciśnieniem 1,2-1,4 i dopompowuję oponę co ok 1,5 tygodnia. Póki co mam pozytywne doświadczenia z tym mlekiem. Edytowane 15 Czerwca 2020 przez Krystiano
Kkaaeell Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 W tamtym sezonie miałem oponkę dhf 27,5x2,6 i nic się nie pocilio w tym 29x2.5 i cały czas widać na niej przezroczyste kropki
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2020 Opublikowano 15 Czerwca 2020 Ja na razie przesiadłem się na mleko https://rowerowy.com/sklep/narzedzia-serwis/latki/uszczelniacze/prod/peatys-sealant-1l-workshop Po miesiącu nie mogę napisać nic na temat tego mleka ,ale dziurki zalepia bardzo szybko ,obręcz uszczelniła też bardzo szybko.Mleko posiada małe cząstki taki brokat które ma za zadanie szybsze zalepianie powstałej dziury
Rekomendowane odpowiedzi