Sergiusz Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 Hejo ! Tydzień temu kupiłem pierwszą szosę ( triban 520) i zaczynam śmigać. Problem mam z dupskiem ! i teraz pytanie czy siodełko wymienić czy problem tkwi w pierwszych początkach jazdy na rowerze (ogólnie nigdy nie jeździłem) i przemęczyć się kilka set km i dupa się przyzwyczai ? Odnośnik do komentarza
Qane Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 Jedno i drugie. Masz spodenki z wkładką? To Twój pierwszy rower? Daj sobie czas na pierwsze kilka-set kilometrów, jak nie będzie lepiej to siodełko do wymiany, proponuję Ci od razu udanie się gdzieś gdzie zmierzą Ci rozstaw kości kulszowych lub dobiorą siodełko metodą ID Match (Selle Italia). Możesz też sam pokusić się o pomiar bazując na metodach podanych już gdzieś na forum (z resztą - w Internecie sposobów jest mnóstwo). Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 Oczywistością jest, że tyłek przywyknąć musi ale jak wyjeździłeś już trochę km a ból nie ustał to następnym krokiem jest zmiana siodła. Na pewno dobrze ustawiłeś siodło? To też ma znaczenie. Odnośnik do komentarza
marekctr Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 Z siodełkiem nic nie jest oczywiste a nawet trochę tajemnicze. Ustawienie pozycji na rowerze Ustawienie samego siodełka Dobór wielkości siodełka do rozstawu kości kulszowych. Tak można długo itp........... Jeżeli siodełko dalej będzie dokuczać radzę pojechać do dobrego sklepu rowerowego i zmierzyć to i owo i skorzystać z siodełek testowych jak będzie któreś odpowiadać wtedy kupić i po kłopocie. Odnośnik do komentarza
Qane Napisano 10 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 10 Czerwiec 2017 I jeszcze jedno - nie zniechęcaj się, sam miałem na początku dużo problemów łącznie z bólem kolan, tyłka i nadgarstków. Z częścią sobie poradziłem, z częścią dalej walczę. Na pewno można wszystko ustawić pod siebie, kwestia cierpliwości, kombinacji i niestety - mniejszej lub większej lasy HTC & TT Odnośnik do komentarza
Administrator SzajBajk Napisano 11 Czerwiec 2017 Administrator Udostępnij Napisano 11 Czerwiec 2017 Ja po dłuższej przerwie potrzebowałem kilku tygodni na przyzwyczajenie się do siodełka. Odnośnik do komentarza
Puncu Napisano 11 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 11 Czerwiec 2017 Rzuć okiem na strone SQ Lab. Ostatnio mierzyłem sobie kości i szukam siodełka wg ich rad. Z tym, że nie jestem gotowy na kupno ich siodełka za 400zł. Póki co szukam tańszej alternatywy. https://www.sq-lab.com/en/sqlab-ergonomics/sqlab-concepts/sqlab-the-way-to-the-perfect-saddle.html Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi