Skocz do zawartości

Rama JAMIS MTB

mrjarzab

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Rozglądam się za nową ramą do MTB z karbonu. Problemu z wyborem pewnie by nie było, gdyby nie moja waga. Obecnie ważę 113 kg (jestem na redukcji - docelowo 90-100 kg), natomiast rower służy do maratonów typu Mazovia czy Poland Bike. Pytanie, czy nie będzie za ciężko na, niewylajtowany oczywiście karbon, czy czekać aż kiedyś osiągnę zakładaną wagę?

Obecna Merida BIG Nine 300 waży około 12,5 kg. Mam mocniejsze koła i piasty założóne w zeszłym roku, ale myślę żeby wraz z redukcją u siebie urwać z 1 kg z ramy?

Robiłem niewielkie rozeznanie wśród niedrogich karbonów i mam następujące wnioski:

Radon Black SIN 29er - sklep odpisał mi żę limit wagowy to 115 kg ze wszystkim włącznie z rowerzystą.

JAMIS DAKOTA Race 29er - doczytałem się na amerykańskiej stronie JAMISA, że gwarancja jest dożywotnia po rejestracji, natomiast w instrukcji jest mowa o rowerach górskich na 136 kg.

Kona BIG Kahuna - nie wiele wiem o tej ramie i nie znam też jej limitów.

CUBE Reaction GTC - nie znam limitu, ale 19" dorwać graniczy z cudem.

Nie wiem u kogo mam jeszcze szukać? Kross i Accent odpada z uwagi na opowieści o ich produktach przeczytane w sieci.

Opublikowano

Lepsze dobre alu niż niskomodułowy karbon. Skupiłbym się na poszukiwaniu dobrego alu.

Opublikowano

Z alli jest ten problem że zamówisz, wpłacisz i guzik wiesz co przyjdzie za 2-3 miesiące. Jak ktoś by ściągał ramy z Alli dobre jakieś ( bo Chińczyk Chińczykowi nie równy) to może bym się pokusił, a tak można wd....2-3 tysiące.

Opublikowano
3 godziny temu, leszcz napisał:

Na twoim miejscu zostawił alu i jako motywator odgrubiania wymienił na karbon przy powiedzmy 90kg.

Różnica wagi na ramie to pewnie z 0.5kg.

Mój motywator => https://www.aliexpress.com/item/32921392600.html

HTB1bkgdXHj1gK0jSZFuq6ArHpXap.jpg

Np. Big Nine lite team Meridy w rozmiarze L 21" waży 2,275, to moja będzie miała śmiało z 2,5 kg. 

Opublikowano

Odpuściłbym takie wynalazki na Twoim miejscu. Jak będziesz kręcił, to zrzucisz wielokrotność tego. Nie ryzykowałbym 'cienkowania' ramy bo to może być niebezpieczne.

Poza tym z wydumkami - nie tylko z Kitanii - jest ten kłopot, że jak walnie Tobie taka niby prosta rzecz jak hak ... to masz kłopot ...

Opublikowano

Na chiński karbon raczej się nie zdecyduję. 

Napisałem do Jamisa w USA i potwierdzili, że rama jest do 136 kg.. gwarancja teoretycznie dożywotnia. Muszę pomyśleć bo rama mi się bardzo podoba. 

Opublikowano

Jamis to dobra i znana firma na rynku amerykańskim. U nas pojawiają się szosy i grawele tej firmy. Żona ma i sobie chwali, ja jak pożyczyłem to też nie było żadnych niedorobek jakie się zdążają w bardziej poważanych firmach.