Skocz do zawartości

Czy korbę shimano 2x da się przerobić na 1x ?

grono300

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie szaje. Jako że nowy xtr od shimano na dobre zagościł na półkach sklepowych, a napęd 12 rzędowy zszedł do niższych grup osprzętowych, ceny na napędy 11 rzędowe zmalały. Zastanawiam się nad zakupem korby shimano xtr m-9000 do mojego górala startowego, i widzę że model pod napęd z dwiema tarczami zszedł do ceny ok 900 Pln, co jak dla mnie jest dobrą ceną. I teraz pytanie moje brzmi, czy jak zamontuję do takiej korby tarczę narrow/wide ( bo wydaje mi się że da się) to czy linia łańcucha nie zostanie upośledzona ? Piastę mam w w standardzie boost. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Możesz kupić korbe xtr pod napęd 1x pod boost, google wskazuje indeks :fc-m9020-b1, ja natomiast kupiłem korbe mt-900, waga zbliżona do xtr, cena niższa, i przyszłościowo obsługuje napęd 12x.

Opublikowano

Wszytko będzie ok, bo 2rz i 1rz to te same korby, róznia sie tylko ilościa blatów. To już było przerabiane wiele razy na tym forum.

Zębatka NW ma swój offset dzięki któremu linia przesówa się blizej ramy, można dodatkowo podłozyć zwykłe podkładki M8 i jeszcze bardziej przesunąć

• Pomógł 1