Skocz do zawartości

Zakup kasku MTB MIPS

Szym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Pomóżcie, szukam, szukam i nie mogę znaleźć. Poszukuje kasku MTB MIPS tak mniej więcej do 500 zł. W czym jest problem? Ano w tym, że wymyśliłem sobie, żeby rower był w kolorze białym z elementami czerwonego i czarnego. Po prostu żeby pasował mi do roweru (Ghost Kato X4.9).

Pomożecie?

Pozdrawiam,

Szymon

Opublikowano (edytowane)

Heh, człowiek jednak jest niemądrym zwierzęciem i uczy się całe życie... mnie przyszło mi do głowy szukać na Allegro 😁 . Wielkie dzięki. Poszukam jeszcze czegoś innego. W oko wpadł mi taki https://www.grawitacyjny.pl/kask-661-scout,3,26658,69402?gclid=Cj0KCQiAjfvwBRCkARIsAIqSWlNS_GssT1xA8fv22beF8jUxEWKW4MLZn3CRc0tV2_R5U2XBJHG0ZkAaAn0iEALw_wcB ale chyba nie ma MIPS....

Czy tego Foxa ktoś ma i mógłby o nim coś powiedzieć?

Edytowane przez Szym3k
Opublikowano

Nie mam nic do Allegro ale pamiętaj że niektórzy producenci nie życzą sobie wystawiania na allegro ...

Poszukaj w specialized https://www.specialized.com/us/en/shop/helmets/c/helmets?q=%3Afeatured%3Aarchived%3Afalse%3Atechnology%3AMIPS

Jak szukałem w zeszłej dekadzie to jeszcze patrzyłem na Scouta ale one miały cześć znaczków naklejanych przez co nie wyglądało to pro. POC swoje kosztuje ale leżą wyśmienicie na głowie :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

A MIPS to jest w ogóle taki must have?

Też szukam sobie kasku, większość kasków które rozważam są z MIPSem, naoglądałem się filmów na yt ale organoleptycznie nie miałem okazji - czy ten kask się jakoś buja na głowie? Mam na myśli codzienne użytkowanie, nie kraksę. Chodzi mi o, że normalnie siedzi na głowie sztywno jak każdy kask bez MIPSa a działanie objawia się dopiero na "glebie" przy naprawdę siłowym szarpnięciu? Pytam bo wiem, że jak będę miał uczucie pływania kasku po mojej dyńce w czasie jazdy to raczej tego nie wytrzymam 😉

Opublikowano

Trzyma się jak zwykły kask a przynajmniej ja nie zauważyłem żeby coś się gibało. Większość jest zaczepiana w czterech miejscach na gumowych "haczykach" co powoduje że jest sztywno przymocowany do skorupy.

Opublikowano

Mam 3 kaski z Mipsem i żaden się nie buja. Ten system przy dzwonie dopiero się uaktywnia.

Opublikowano

Potwierdzam, też mam mipsa w Giro Foray i nie lata kask na boki. Testowałem Bontragera Starvos jeszcze z mipsem i też zero latania, nawet szybko skręcając głowę. W moim jest opcja wypięcia wkładki mips i przełożenia gąbeczek na skorupę i wychodzi zwykły bez mipsa. Badania wskazują, że mips poprawia ochronę o jakiś tam procent. Jeśli miałby to być 1% który zdecydowałby, że nie zostanę warzywem wolę mieć mipsa jeśli jest możliwość niż nie mieć.