Skocz do zawartości

Problem z dokręceniem sztywnej osi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z dokręceniem osi (sztywnej) w swojej maszynie (Cube Nuroad Pro). Nie jestem w stanie dokręcić osi do otworu w ramie - po około 4-5 pełnych obrotach napotykam bardzo duży opór co sugerowałoby nieprawidłowe osadzanie się gwintu osi w ramie. 

- Koło zakładałem i ściągałem z 10 razy za każdym razem dbając, żeby właściwie osadzić je na swoim miejscu.

-  Rower mam jeszcze na gwarancji

Podejrzewam, że oś jest delikatnie wygięta co skutkuje już minimalnym przesunięciem w momencie wkręcania w gwint ramy i efektem jest ww. problem. Chyba, że problem leży w piaście tylnego koła lub samej obręczy? 

Jest to rower typu gravel, ostatnio miałem kilka przejazdów po lesie, ale nic szalonego - pare konarów, jakieś dziury...szanuje swój sprzęt, ale być może w którym momencie przegiąłem z dociążeniem tylnej osi?

Może ktoś mógłby mi podpowiedzieć co jest prawdopodobnym problemem w tym przypadku. Zdaję sobie sprawę, że to trochę "wróżenie z fusów", ale może ktoś coś doradzi? Jak w Waszej ocenie wyglądałaby sprawa przyjęcia tego w serwisie w ramach gwarancji?  

Pozdrawiam

Opublikowano

oddaj na gwarancje w takim wypadku.

Możliwe że ośka krzywa, może miejsce gwintu się wykręciło, może dali złą ośkę (np. zamiast 1.5mm skok gwintu dali 1,75mm). 

Opublikowano

Zrób 2 rzeczy. 

Po pierwsze wkręć oś od 2 strony w ten sposób ułoży ci się gwint i na osi i na haku. 

Potem wkręć normalnie , ale bez koła uważając żeby prosto weszła

Następnie wkręć już normalnie z kołem.

Jeżeli to nie pomoże ,oddaj na gwarancji. Powinni wymienić oś i hak 

Opublikowano

Wcześniej już ściągałem koło i nie miałem problemów z wkręcaniem.

Wkręcałem już oś od drugiej strony, ale nie wkręcałem jej bez koła - dzięki za wskazówkę.

W przypadku opcji z gwarancją - mam jakąś linię obrony na wypadek stwierdzenia "niewłaściwe użytkowanie sprzętu" ?

Dzięki za odpowiedzi!

Opublikowano

Tu koszta nie są duże,więc wątpię aby robili problemy ;)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć , mam identyczny problem z moim rowerze oczywiście Cube , możesz mi napisać jak rozwiązałeś problem ...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

O ile przyda Ci się ta informacja, skończyło się na wymianie osi oraz trzpienia w który wkręca się oś. 

Pozdrawiam