Ziober Napisano 9 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwiec 2017 Witam, Jeżdżę na szosie Specialized Allez E5 Sport z 2015 roku. Mam tam koła 622x16mm. Aktualnie mam założone opony, które były tam od początku czyli ESPOIR 700x25C. Generalnie jeżdżę na ciśnieniu 7-8 barów. Jestem z tych opon zadowolony ale z czasem chciałbym więcej pojeździć po mieście / gorszej drodze czy nawet szutrze. Serwisant w sklepie gdzie kupowałem rower powiedział, że generalnie ten rower nadaje się tylko na szosę i nic innego niż 25C mi się tam nie zmieści, może na styk 28C. Moje pytanie brzmi jakie maksymalne opony zmieszczą mi się na te obręcze. Według tabelki do 15mm obręczy wejdzie max 32C. Do 17mm obręczy wejdzie nawet ponoć 50-52C. Mam około 1cm prześwitu do góry i na boki przy dolnych widełkach, więc 28C powinny wejść bez problemu, pytanie co z 32C? Ktoś ma jakieś doświadczenie z wsadzaniem opon CX do rowerów szosowych ? Odnośnik do komentarza
Gość Napisano 9 Czerwiec 2017 Udostępnij Napisano 9 Czerwiec 2017 (edytowane) A nie lepiej po prostu kupić oponę Grand Prix 4-Season CONTINENTAL (700x28C lub 700x25C) ? Opony są używane przez zawodowców na wyścigu po kotce brukowej i szutrach w Paryż-Roubaix (tzw. "Piekło Północy") Ciężko Ci będzie znaleźć coś lepszego i pasującego do obręczy. Edytowane 9 Czerwiec 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza
Ziober Napisano 9 Czerwiec 2017 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwiec 2017 @Kufir Myślę, że na moje potrzeby 28C w tej oponie było by idealne. Dzięki za sugestie ! Ale czekam jeszcze na inne głosy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi