Skocz do zawartości

[Opony 29 do XC] Continental Cross King 2.3 x 29 opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Zastanawiam się nad zakupem opon Continental Cross King 2.3 x 29 RaceSport

W necie ciężko coś o nich znaleźć bo to w miarę nowa konstrukcja - następca X-kingów.

Używa ktoś? Interesuje mnie ich realna waga i szerokość.

A może jakieś inne propozycje opon do XC - chcę w tym roku spróbować czegoś nowego bo mój zestaw Schwalbe Racing Ralph + Rocket Ron ma już dość...

Opublikowano

Google mówi, że wersja francuska, czyli 'ą' 'ę' waży 675g (180zł) a wersja 'b' jedyne 825g (84zł) ... 😉

W bike-discount masz 3 wersje tej opony. Mają tam dość rzetelnie podane parametry.

Opublikowano

Wagę producenta znam. Pytanie tylko na ile to 675 gram jest realne?

Opublikowano

Continentale nie trzymają wagi mogą być na plus i minus z wagą generalnie coś koło 10 procent. Race Kingi 29×2,2 mają odchyłę do prawie 50 gram  taki mi się egzemplarz trafił.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 minuty temu, pecio napisał:

Continentale nie trzymają wagi mogą być na plus i minus z wagą generalnie coś koło 10 procent. Race Kingi 29×2,2 mają odchyłę do prawie 50 gram  taki mi się egzemplarz trafił.

Dzięki za info. Będę miał to na uwadze :)

Opublikowano

Jednak wybór padł na Cross King 2.2 ProTection.

Moje spostrzeżenia: 

• Opona wydaje się pancerna i o kapcia będzie ciężko (uszczelniła się od razu i to bez mleka) - duży plus.
  • Waga realna 625 gram czyli o 15 gram mniej niż deklaruje Conti - to też na plus.
  • Szerokość realna 54 mm na obręczy o wew. szerokości 25mm - czyli trochę mniej niż deklaruje producent (55 mm) - to na minus.
  • I największy minus - niestety obie sztuki mają bicia na idealnie prostej feldze więc nie jestem zadowolony. 

Więc mogę już podsumować opony Cross King - pierwszy i ostatni raz ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Race sport ciężko na mleku się uszczelniały bo wyłaziło bokami opony (są półprzezroczyste). Do tego to gumy właściwie wyłącznie startowe ze względu na szybkość zużycia i łatwość uszkodzenia. Mam starsza wersję oznaczaną jeszcze X King 29x2,2 - nowe ważyły 550g.

Bicia to chleb powszedni ostatnich wypustów XK. Te nazywane Cross King (ale nie te przechszty z ostatnich wypustów XK tylko z delikatne zmodyfikowanym bieżnikiem i występujące w szerokościach  tylko 2,0 i 2,3) są już z reguły proste. Podobnie jak najtańsza seria zwijana performance.

XK/CK bardzo elegancko współpracują z tylną gumą RaceKing.

Opublikowano
18 godzin temu, vdcmike napisał:

Bicia to chleb powszedni ostatnich wypustów XK. Te nazywane Cross King (ale nie te przechszty z ostatnich wypustów XK tylko z delikatne zmodyfikowanym bieżnikiem i występujące w szerokościach  tylko 2,0 i 2,3) są już z reguły proste. Podobnie jak najtańsza seria zwijana performance.

Ja mam Cross King 2.2 z tej najnowszej serii - jest trochę inny bieżnik zdaje się niż w X-king. A bicia są :)

Opublikowano

Ja mam najnowsze racing ralphy z serii TOP czyli opona za około 220 złotych, i też leciutko biją a ja baardzo dokładnie układam oponę w obręczy. Cóż tak już jest.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W dniu 25.01.2020 o 13:56, Kruk napisał:

Ja mam najnowsze racing ralphy z serii TOP czyli opona za około 220 złotych, i też leciutko biją a ja baardzo dokładnie układam oponę w obręczy. Cóż tak już jest.

Mnie chyba nie trafil sie Schwalbe idealnie rowny - a troche ich przerobilem - ThunderBurt, RaRa, RoRo, Ray - rozne LiteSkin i SnakeSkin wszystkie EVO. Najbardziej to chyba zeszloroczny (ten z czarnymi bokami - pierwszy wypust) model RaRa (kupiony w parze z Ray) bil. 

Mialem raz conti - ale RK - idealne wykonanie - ciezko sie przyczepic - przezyly jakies 200km - patyk w lesie zrobil swoje a dojazd z lasu do samochodu na cisnieniu ledwo wiekszym od 0 dokonczyl robote. 

Tym niemniej powaznie zastanawiam sie czym zastapic ray+rara na ten sezon. Nowy wypust a nowa mieszanka i ponoc udoskonalonym oplotem czy wlasnie Cross King + Race king obie w wersji protection. Chodzi mi tez opcja po glowie Wolfpack MTB race + speed ale nie znalazlem przekonywujacych argumentow. Wymiar poszukiwany 2.2 - 2.3 - na obrecze wew 27mm

W drugim komplecie kol obecnie mam obute cst - rabbit II i b-trail - obie w wersji z protection. Parametry zanizone (sa wezsze i nizsze od innych opon 2.2 jakie mialem), calkiem niezle znosza niskie cisnienia i wtedy calkiem niezle trzymaja (jak na ilosc bieznika ktore w szczegolnosci b-trail ma).

Moze ktos cos jeszcze dorzuci - najlepiej z realna waga i wymiarami?

Jedyny sklep z relnymi wagami jaki znam to r2 - ktos jeszcze jakies dorzuci?

Pzw,

MCC

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam 29-tki od Maxxisa:

- Ikon 2,35 TR 3C MaxSpeed Exo - waga ok 750 gram

- Aspen 2,25 TR Exo - waga ok 650 gr

Taki secik założony w nowym rowerze. Opony są proste. Aspen jako napędowa nawet daje radę w jesiennych warunkach.

Ikon jest ok ale na mokrym czuć że nie trzyma tak dobrze jak np. RaRa. Trzeba się przyzwyczaić. 

Opublikowano
36 minut temu, jaro0011 napisał:

Mam 29-tki od Maxxisa:

- Ikon 2,35 TR 3C MaxSpeed Exo - waga ok 750 gram

- Aspen 2,25 TR Exo - waga ok 650 gr

Taki secik założony w nowym rowerze. Opony są proste. Aspen jako napędowa nawet daje radę w jesiennych warunkach.

Ikon jest ok ale na mokrym czuć że nie trzyma tak dobrze jak np. RaRa. Trzeba się przyzwyczaić. 

Ja dzisiaj się przejechałem na śniegu na schwalbe nobby nicach i momentami czułem jakbym jeździł na kwadratowych kołach ale nigdzie nie miałem poślizgu więc chyba lepiej w tę stronę :)

• Lubię to! 1
Łza Włóczynutka
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jaro0011 napisał:

Ikon 2,35 TR 3C MaxSpeed Exo

Długo już masz ikona? Miałem dwie takie opony (jedna po drugiej, na przednim kole) i bardzo szybko zrobiły im się przetarcia boczne od jakichś patyków czy kamieni, po 600-800km opony były do wyrzucenia (bieznik jak nowy - ale podłóżne, kilkunasto milimetrowe dziury z boku były nie do naprawienia). Ciekawi mnie czy to chodziło o specyfikę mojej jazdy czy trafiłem na jakieś odpadowe egzemplarze, czy też te opony tak mają.

Edytowane przez Łza Włóczynutka
Opublikowano
1 minutę temu, Łza Włóczynutka napisał:

Długo już masz ikona? Miałem dwie takie opony (jedna po drugiej, na przednim kole) i bardzo szybko zrobiły im się przetarcia boczne od jakichś patyków czy kamieni, po 600-800km opony były do wyrzucenia. Ciekawie mnie czy to chodziło o specyfikę mojej jazdy czy trafiłem na jakieś odpadowe egzemplarze, czy też te opony tak mają.

1 sztuka ma ok 1 tyś. nalatane (wersja bez EXO), druga ma ok 300 km (z EXO). Póki co obie są całe i nie widać żadnego zużycia. Aczkolwiek ta bez EXO się poci mleczkiem jak rower trochę stoi niejeżdżony (pewnie przez te cienkie ścianki).