Skocz do zawartości

Canyon Endurace al 6.0 2020 r. - opinie.

krzy3chu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W najbliższym czasie mam zamiar kupić swój pierwszy rower szosowy - Canyon Endurace al 6.0 i chciałbym poznać opinie użytkowników tego roweru. Roweru będę używał głównie do treningów i startów w zawodach szosowych oraz drugorzędnie do startów w triathlonie, gdzie będę jeździł w konfiguracji z lemondką. Z kalkulatora na stronie Canyona wynika, że powinienem wziąć rozmiar S (mam 174cm wzrostu i 83cm długość nogi), czy użytkownicy tego modelu mogliby się wypowiedzieć czy wskazania co do rozmiaru ramy są ok czy raczej w rzeczywistości rowery są za duże/za małe? Wiem że geometria tego roweru jest dosyć rekreacyjna jak na rower do ścigania się, ale podkreślam że jest to moja pierwsza szosa i po drugie mam zamiar stopniowo obniżać mostek i jeżeli będzie to konieczne wymienić go na dłuższy (ten w rozmiarze S jest dosyć krótki bo ma 90mm). Z kolei do pozycji z lemondką myślę, że będę wracał do pozycji wyjściowej z krótszym i podniesionym mostkiem. Stąd moje pytanie czy rozmiar S będzie dla mnie odpowiedni do takich ustawień? Idąc dalej czy waga podana na stronie Canyona jest w miarę realna?, bo coś ciężko mi uwierzyć że aluminiowy rower na tiagrze waży 8.6kg. Czy ten rower nie ma żadnych problemów np. z prowadzeniem linek, łożyskami sterów, jakością lakieru, czy z czymś innym?

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Opublikowano

Mam model 2019 kupiony w marcu. Powiem tak. Kupiłem według rozmiaru. Wtedy pokazywało S, później już pokazywało XS przy podaniu tych samych wymiarów. Jednak czuję się bardzo dobrze na S. Jedyne co rozważam to dłuższy mostek na nowy sezon. Tak 110 podejrzewam, że mogło być ok. Chociaż tutaj nie wykluczam też wybrania się na bikefitting.

Co do jakości. Żadnych zastrzeżeń nie mam. Po prostu nie mam się do czego przyczepić kompletnie po roku użytkowania.

Co do samej geo. Jest mocno endurance. Bardziej niż na przykład w takim Tribanie RC520. Ja jednak obniżyłem po jakimś czasie lekko mostek. Też to moja pierwsza szosa, więc nie chciałem szaleć. Z drugiej strony był moment, że żałowałem, bo długo zastanawiałem się przed zakupem, czy Canyon, czy Rose Pro SL. Rose ma trochę bardziej race pozycje (nadal to jednak rower endurance). Na plus można zaliczyć zewnętrzne łożyska, które sam sobie rozbierzesz. Ja swoje rozbierałem już po 1300km. Rozebrane, nasmarowane i cisza.

Co do wagi. Mój Canyon Endurace 6.0 2019 w rozmiarze S wraz z pedałami PD-M520 ważył na pusto za raz po złożeniu 8.9-9.0kg. Jakoś tak, bo nie mam super dokładnej wagi.

Ogólnie ja jestem zadowolony jak na 1 szosę

Wysłane z mojego P30 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja mam 7.0 disc
176 cm rozmiar M
Kiedyś według kalkulatora byem na granicy s/m. Teraz od razu wyskakuje S.

Mam M ale na fitingu skrocilismy mostek. Wiec dla Ciebie S będzie na pewno dobry

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam serdecznie.

No właśnie po przymiarce w ich konfiguratorze wychodzi S/M - dla wzrostu 178 i nogi 81 cm. Osobiście skłaniam się do rozmiaru M. Powiesz kolego @maniol jaką masz nogę i jak wrażenia z jazdy. Chcę zakupić ten samo model.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wewnętrzna długość nogi na boso 84cm.
Ja byłem na ficie i skróciliśmy mostek na 90.
Jak dla mnie jedzie się idealnie, choć fitter mówił przy pierwszym spotkaniu, że lekko za duży i można by kupić sztycę bez offsetu.
Ale po 2 spotkaniu stwierdził, że jest dobrze.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Witam serdecznie.

No właśnie po przymiarce w ich konfiguratorze wychodzi S/M - dla wzrostu 178 i nogi 81 cm. Osobiście skłaniam się do rozmiaru M. Powiesz kolego[mention=6163]maniol[/mention] jaką masz nogę i jak wrażenia z jazdy. Chcę zakupić ten samo model.

Pozdrawiam

178/84 noga wychodziło mi m i tak kupiłem.

Mam mostek 90. Nie byłem na fittingu, ale jeździ się super

Opublikowano

Dociskając mocno książkę do krocza wychodzi 82-83 cm. Zdecyduję się więc na M. Kolego @lukaszzsch mostek wymieniałeś czy przy zamówieniu Ci wymienili na krótszy (w standardzie jest 100 mm)?

Opublikowano

Ja kupiłem wersję WMN czyli damską. Ona ma przy rozmiarze M:

Węższa kierowania 40 cm

Mostek 90 (pomyliłem się wcześniej)

Damską wersje siodła

I najważniejsze : czarne malowanie z czarnymi napisami.

Poza tym brak różnic.

Natomiast z tego co wiem można poprosić o zamontowanie innego mostka na etapie zakupu.

Opublikowano

171 cm i 80 cm przekrok. Jestem na granicy XS/S. Nie jeździłem nigdy szosą. Pomoże ktoś, który rozmiar wybrać? Na stronie Canyona po wpisaniu rozmiarów wyskakuje, że XS.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jest jeszcze kwestia jak mierzysz. Ja mierząc na boso w luźnych spodenkach mam przekrok 81. Robiąc ten sam pomiar w spodenkach kolarskich ubranych jak na rower, pomiar przekroku wynosi 84 cm - jest to pomiar, jaki zaleca producent.

Ostatecznie zdecydowałem się na rozmiar M, będąc na granicy. Ciekawe jak to jest z terminem dostawy, wczoraj był środek maja, w trakcie dnia środek lipca, a jak zamawiałem to wskazywało na początek lipca.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Można zakupić gdzieś rower Canyon Endurace AL 7.0 rozmiar M szybciej niż na stornie producenta wysyłka 12.październik :/?