Skocz do zawartości

CUBE Agree HPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich i ja się pochwalę nowym nabytkiem. Rower z barankiem nie był przeze mnie używany od ponad 25 lat, więc po tym jak stuknęła 40tka, i waga blisko 100kg, stwierdziłem że to czas na zakup szosówki i aktywność. Przez kilka tygodniu czytania, szperania a budżet skakał, latał ... w końcu, stwierdziłem, że tym tokiem wiosna mnie zastanie bez roweru i wybrałem coś sensownego cenowo, na osprzęcie grupy 105 i coś co będzie atrakcyjnie wizualnie (przynajmniej dla mnie). W końcu, wybór padł na CUBE.

Poniżej specyfikacja:

Nazwa: Cube Agree HPA
Rozmiar ramy: 54cm
Rama: High Performance Aluminium
Widelec: Carbon Super Light Race
Przerzutka przednia: Shimano 105 FD-5800
Przerzutka tylna: Shimano 105 RD-5800
Kaseta: Shimano 105 CS-5800
Kaseta zęby: 11-25
Kaseta ilość rzędów: 11
Korba: Shimano 105 FC-5800 172,5mm
Korba zęby: 50-34
Korba ilość rzędów: 2
Łańcuch: Shimano 105 CN-HG600
Hamulce: Shimano 105 BR-5800
Klamko- manetki: Shimano 105 ST-5800
Mostek: PRO PLT 130 mm
Kierownica: PRO PLT
Sztyca: Bontrager
Siodło: Fi:zi’k Arione
Koła: Roval Fusee SLX 23
Opony: Continental Grand Prix 4000S 23mm 
Waga: 8,15kg

Dodatkowo:

Licznik Bontrager Trip 300, z czujnikiem kadencji i prędkości. 

Pedały SPD PD-M540 

Waga kompletu jakieś 8,7-8,8 kg 

Co do wrażeń, to ja jestem bardzo zadowolony, ciężko mówić o jakiś wadach kiedy to pierwsza szosa od ćwierć wieku :). Z rzeczy które wydają się do zmiany, to chyba skrócenie i obniżenie mostka na 110mm, reszta grupy 105 pomimo kilku lat działa sprawnie i bez zastrzeżeń. W tej chwili rower zapinam na trenażera Elite Suito, który wypożyczyłem na zimę i cisnę km na ZWIFT lub jeżeli pogoda pozwala cisnę na świeże powietrze. Na tą chwilę, nakręcone mam blisko 370 km i kręce dalej. 

Poniżej fotki:

311831262f45.jpg

d23f03da60a5.jpg

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ładny rower, oby spełniał stawiane przed nim wymagania :)

No i skoro to powrót do jazdy po latach, to pomyśl o bike fittingu, aby na wstępie czegoś sobie nie zepsuć. 

Opublikowano

Ładny rower, na dobrych podzespołach. Teraz będzie niemiecka precyzja i polski temperament xD

Opublikowano
W dniu 5.01.2020 o 18:43, JaW napisał:

Ładny rower, oby spełniał stawiane przed nim wymagania :)

No i skoro to powrót do jazdy po latach, to pomyśl o bike fittingu, aby na wstępie czegoś sobie nie zepsuć. 

Dzięki, na razie jest w zupełności wystarczający. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale na początek w pakiecie rower+człowiek, najwięcej do zrzucenia jest w człowieku ;)

Co do bike fittingu, to zrobiłem podstawowy na bazie tego co można odnaleźć w sieci, i odpukać nic nie boli, nic nie strzyka... jednorazowe dystanse 30-40 km bez większych utrudnień.